Diskuse:Bitva u Jarmúku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Stavrog v tématu „Bitva

Bitva[editovat zdroj]

Průběh bitvy je na této stránce popsán silně v rozporu s jeho popisem na anglické Wikipedii. Vzhledem k tomu, že na této české stránce je udaný jediný zdroj a anglická jich má jen pro průběh bitvy asi 10, myslím si, že tento český článek není příliš důvěryhodný. Zvlášť když popisuje, jak někdo na bitevním poli demonstrativně pojídá játra nepřátel. Také není jasné, jestli se citace z té jediné publikace vztahuje jen na poslední jednovětný odstavec a celý zbytek popisu bitvy je tím pádem neozdrojovaný, nebo kam až citace sahá. Myslím si, že tato sekce je kandidát na smazání. Co vy na to? Eltomito (diskuse) 30. 8. 2021, 21:01 (CEST)EltomitoOdpovědět

Vzhledem k tomu, že daný průběh bitvy jsem popsal já, stojím si za ním. Zdroj je uveden také mnou přímo v článku. Danou knihu mám fyzicky a průběh bitvy jsem popisoval podle toho, jak v dané knize je popsán. Daný spisovatel přímo v knize popisuje i demonstrativní pojídání jater nepřátel.
Vaši šablonu o neověřeném zdroji považuji za zbytečnou. --Stavrog (diskuse) 30. 8. 2021, 21:30 (CEST)Odpovědět
Děkuji za reakci. Hlavní problém vidím v tom, že průběh bitvy podle Vašeho zdroje je úplně jiný, než podle zdrojů použitých na anglické wikipedii.
1) Angl. Wiki vůbec nezmiňuje písečnou bouři při bitvě
2) Váš popis ve mě vzbudil dojem, že bitva začala 20.8., ale podle angl. Wiki začala 15.8. a 20.8. skončila.
3) Vy píšete o "hordách pouštních jezdců bojujících každý sám za sebe" , ale na angl. Wiki je jednak seznam arabských velitelů a druhak popis toho, že bitvě předcházel dohodnutý duel vybraných vojáků z obou stran.
Je možné, že kniha, kterou citujete, je nedůvěryhodná? Najde se tu nějaký odborník na tohle období, který by k tomu měl co říct? --Eltomito (diskuse) 31. 8. 2021, 02:39 (CEST)Odpovědět
Průběh bitvy na anglické wikipedii jsem nečetl. Pokud je jiný než ve zdroji, který uvádím já, nevím, kde je pravda.
Autorem knihy, kterou jsem jako zdroj použil, je Geoffrey Regan (https://en.wikipedia.org/wiki/Geoffrey_Regan), který se celý život specializuje na vojenskou historii, historii studoval a i vyučoval.
Nyní jsem těch několik stran knihy přečetl znovu a reaguji na jednotlivé body:
1) Písečná bouře je tam přímo zmíněna, jako jeden z hlavních faktorů porážky. Řekové a Arméni na ni nebyli připraveni, Arabové ji využili.
2) V knize je naznačeno, že šarvátky trvaly několik dní, hlavní bitva byla 20.8., to bylo rozhodující. Datum 15.8. v knize není zmíněno.
3) O těchto "hordách pouštních jezdců bojujících každý sám za sebe" píše právě Geoffrey Regan. Považuje to za arabskou výhodu, kdy v chaosu nebylo potřeba velení. Vrchní velitelé na straně Byzantinců padli, bez velení nastal chaos a to přispělo k porážce. Arabští velitelé v knize vyjmenováni jsou, ale nejsou zmiňováni podrobněji v bitvě. Duel vybraných vojáků není v knize zmíněn.
Pokud máte jakékoliv jiné zdroje, editujte, rozšiřujte. Bude to přínosnější než tam dát jen šablonu, že text není důvěryhodný.
Stavrog (diskuse) 31. 8. 2021, 10:48 (CEST)Odpovědět

@Stavrog, Eltomito: Jako zdroj v češtině dostupný v knihovnách, který vypadá seriózně, vidím Geoffrey Regan: Rozhodující bitvy padesát dvě bitvy, které změnily svět : od Salamíny k válce v Perském zálivu, Naše vojsko 1993. Tam se hovoří o bitvě na třech stranách. Ale knihu doma nemám a online dostupná není. Téma je mi cizí, tak jen dávám k příp. využití. (Různým obrázkových časopisům, které o bitvě píší, bych moc pozornosti nevěnoval. Odněkud stejně opisují a za přesnost citací bych ruku do ohně nedal.) Zdraví--Svenkaj (diskuse) 31. 8. 2021, 11:07 (CEST)Odpovědět

@Svenkaj Zdravím, to je právě ta kniha, kterou jsem já použil jako zdroj. Od roku 1993 ji mám doma a nadšeně jsem ji jako kluk pročítal. Mnou udávaný text o popisu bitvy vychází právě z této knihy. Jak jsem psal výše, dnes jsem to kontroloval a souhlasí to. --Stavrog (diskuse) 31. 8. 2021, 15:03 (CEST)Odpovědět