Diskuse:Bedřich Hrozný

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Datum narození je zde ve tvaru 6. květen, kdežto v kalendáři je ve tvaru 6. května. Je třeba to sjednotit. (Podobný problém se vyskytuje také u jiných článků).
Petrus 13. října 2003


Je otázka, co je dobře. V kalendáři jsou měsíce uvedeny v základním tvaru (Leden, Únor, Březen atd.), teprve pod jednotlivými čísly mají tvar 2. pádu (např. 5. května) ovšem definice je opět v 1. pádu. Takže např. zmíněný 5. května vypadá takto:

5. května[editovat zdroj]

5. květen je 125. den roku ....

Nebylo by lepší nechat 1. pád i jako název článků?

Wikipedista:Miroslav MALOVEC


Nejsem odborník na češtinu a v podstatě je mi jedno, jestli se píše 5. květen nebo 5. května, ale měli bychom sjednotit odkazy, aby pro stejný den nevznikaly 2 různé stránky. Osobně se mi více líbí tvar 5. května (zřejmě zkrácenina pátý den měsíce května) než 5. květen (pátý den měsíce zvaného květen), kterýžto tvar vyvolává představu, že je samotných měsíců květnů více (první, druhý, ..., pátý, ..., ?).
Petrus, 14. 10. 2003


Mně je to v zásadě také jedno, ale měli bychom se nejen sjednotit, ale také se postarat, aby každý uživatel Wikipedie věděl, že existuje článek Kalendář a jaké zásady pro něj platí. Já jsem například o existenci článku nevěděl, proto jsem ani nevěděl, kam se podívat. Kromě toho bych byl pěkně zmaten. V zásadě totiž platí, že články ve Wikipedii by měly mít název v 1. pádě jednotného čísla. Když člověk nahlédne do kalendáře, najde názvy měsíců v 1. pádě. Když klikne na těch několik vysvícených dat, pokaždé se objeví jiný princip. Někdy 1. pád, někdy 2. pád, někdy je tam napsáno o kolikátý den v roce podle gregoriánského kalendáře se jedná, někdy jenom kdo se narodil nebo kolikátý článek byl toho dne dosažen. Definice dne má také někdy tvar 1. pádu, jindy 2. pádu. Den 6. května teď někdo přemístil na 6. květen. Mezi názvem článku a výchozím tvarem definice by také měla být shoda. Zdá se mi, že by sjednocení se na 1. pádě bylo jednodušší, protože by to odpovídalo základní zásadě encyklopedie, názvům měsíců v Kalendáři i definicím jednotlivých dnů. Každopádně by to chtělo v úvodu Hlavní strany přidat článek Psaní dat (o návrh jsem se pokusil) a umístit zásady i do úvodu článku Kalendář (zvláště, pokud se rozhodneme pro 2. pád, který v tomto článku není vidět). Malovec, 15.101.2003

Hrozný a univerzita po r. 1948[editovat zdroj]

Kolegové, pokud se nepletu, B. Hrozný byl po komunistickém puči vyhozen z UK, pak teprve byl jmenován akademikem. Nemám teď po ruce doklady a bez odkazu to tam dávat nechci, ale jestli to někdo můžete nějak snadno dohledat, dejte to tam, prosím.Gottschalk 23. 11. 2010, 16:34 (UTC)

Pamětní mince Domnívám se, že by bylo vhodné někam do článku uvést, že Česká národní banka vydala v roce 2015 pamětní dvousetkorunovvou minci ke 100 letům rozluštění chetitštiny. https://www.cnb.cz/cs/platidla/numismatika/stribrne_mince/2015/psm_bedrich_hrozny.html