Diskuse:Bazilika svatého Petra

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nevím, existuje-li i nějaká další bazilika sv. Petra, ale každopádně i kdyby ano tato je daleko nejvýznamější a patří tedy sem. Mají ji bez rozlišovače či dalšího upřesnění dokonce i na en a de. --Cinik 25. 1. 2009, 21:57 (UTC)

Problémy u Madernových úprav =[editovat zdroj]

Přesunuto z článku [1]

…Opět dodávám, že ani tyto informace nejsou pravdivé. Opakuji, že věže začal stavět až Bernini a to po Madernově smrti a kvůli technickým problémům je taky Bernini stavět přestal, ba dokonce byl odvolán z funkce hlavního architekta, kvůli tomu, že špatná statika věží začala poškozovat Madernovu fasádu. Opravdu nevím kdo tvrdí, že Madernova úprava je nudná a neodráží jeho genialitu. Carolo Maderna naschvál zachoval Michelangelovy plány, pouze je drobně modifikoval, aby zůstal zachován Michelangelův rukopis, neboť už za Maderny byl Michelangelo považován za vrchol dokonalosti. Maderna provedl drobné úpravy, aby vyhověl požadavkům součastné módy, kterou ale sám Carlo Maderna výrazně utvářel - 1603 fasáda santa Suzany v Římě je 1. barokní fasádou vůbec, baroko v architektuře je tedy z podstatné části vynález samotného Maderny. Naopak Madernovy citlivé úpravy dokládají jeho genialitu, která zároveň byla vzácně spojená s tvůrčí pokorou (nepovažoval se za většího umělce, než byl Michelangelo, přestože byl umělcem nesmírně schopným a oblíbeným). Opravdu bych si netroufl tvrdit, že fasáda baziliky svatého Petra je nudná, nebo, že do ni Maderna nepromítl svého génia

Protože jsem hlavní autor té „nepravdivé“ informace, něco k tomu dodám: Ta formulace již teď neříká, kdo ty věže stavěl (já to teď nemůžu ověřit, pokud k tomu máte jasné zdroje, že je stavěl Bernini, klidně to tam někam napište). To, že čelní fasáda sv. Petra je nudná a neodráží genialitu je psáno v Sedmdesáti divech. Pokud máte nějaké zdroje, které tvrdí opak, klidně lze obě tyto informace do článku zapracovat. --marv1N 21. 5. 2010, 18:17 (UTC)



Vladislav Dudák a kolektiv: Encyklopedie světové architektury - od menhyru k dekonstruktivismu část 1. heslo BERNINI Gian Lorenzo str. 120: "Po smrti C. Maderny (1629) vedl dostavbu paláce Barbrini a stal se vedoucím architektem stavby chrámu sv. Petra: pod vysokou Michelangelovou kupolí umístil monumentální 30 m vysoké ciboriu nad hlavním oltářem, navrhl zvonice v průčelí (postavena byla pouze jižní zvonice, avšak z bezpečtnostních důvodů byla záhy stržena)"

plány a základy udělal Maderno, po jeho smrti chtěl papež vysoké věže, které začal stavět Bernini, použili však příliš těžký materiál na písečné podloží a nedopadlo to dobře.... --Lenka64 25. 6. 2011, 13:34 (UTC)