Diskuse:Bambusové textilní vlákno

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Bambusové vlákno bylo základem prvních žárovek v roce 1879, ale nevím, jestli zmínka do tohoto článku patří --Postrach 07:28, 29. 7. 2007 (UTC)

Připojím tu zmínku o Edisonovi jako poznámku k mému článku. Jestli je to formálně správné, nevím, do toho bych se nechtěl plést.--Ryj 12:28, 29. 7. 2007 (UTC)

Je3t2 bych doplnil, že u mého zesilovače se japonský výrobce chlubí, že bambusová vlákna zlepšují vlastnosti dielektrika použitých kondenzátorů. (zesilovač je asi 10 let starý) --Postrach 12:33, 29. 7. 2007 (UTC)

Asi by se měl můj článek přejmenovat na Bambusové textilní vlákno. S tím ale nemám žádné zkušenosti.--Ryj 12:46, 29. 7. 2007 (UTC)

Pro tyto účely je nad článkem záložka přesunout. Zatím jsem se s pojmem bambusové vlákno setkal jen jako označení pro vlákna, která zpevňují stonky bambusu, takže přesun by asi byl vhodný.
Do první věty článku by to chtělo uvést definici (Bambusové textilní vlákno je ...). Přemýšlím také, jestli by článek neměl být jen součástí zatím neexistujícího článku bambus (alespoň bych uplatnil svou fotku bambusového bicyklu ;-)), ale asi ne, pokud textilní vlákna tvoří samostatný okruh článků. --Postrach 15:08, 29. 7. 2007 (UTC)

A ještě poznámka: výrobu oděvů z bambusového pletiva (podélně rozřezané vylouhované stonky) uvádí už Ottova encyklopedie, takže toto využití bude starší, než konec 20. století. --Postrach 15:30, 29. 7. 2007 (UTC)

Ještě drobnost: z bambusových vláken se vyrábějí i lana. Nevím jak dlouho, ale opět je to zmiňováno minimálně z 19. století. Nevím ale, jestli se vlákna pro výroby lan nazývají textilními. -- Postrach 06:54, 30. 7. 2007 (UTC)

Přivádíte mě trochu do rozpaků, protože mě Vaše argumenty nepřesvědčují, ale nemám možnost vyvrátit jejich platnost. Moje poznatky a můj názor:

Je dost možné, že dnešní bambusové vlákno je vlastně chemický výrobek z viskózy získané z bambusové dřeviny. (Viskoza na textilní vlákno se dá jak známo vyrobit ze všech možných rostlin). Tak to tvrdí německá WIKI http://de.wikipedia.org/wiki/Bambus#Textilien a označení bambusové vlákno je prý jen reklamní trik. Protiargument: Bambusové vlákno má vlastnosti (neutralizují zápach, odolávají bakateriím atd.), které umělá viskozová vlákna nemají. Protože nemůžu posoudit která strana má pravdu, vyhnul jsem se ve svém článku popisu vzniku vlákna.

Při vší úctě k panu Ottovi (listoval jsem v něm naposledy před 50 lety, než náš otec všech 27 svazků prodal), to heslo v jeho slovníku bych dnes tak moc vážně nebral. Možná, že o tom referoval nějaký cestovatel v roce 1875 a třeba si spletl jutu s bambusem. Kdyby to bylo jen trochu důležité, je velmi nepravděpodobné, že by se sto let o tom jinak nezmínil žádný odborník (já nevím zdaleka všechno, mám jen textilní průmyslovku a 40 let praxe na 4 světových kontinentech).

S provaznictvím nemám skoro žádné zkušenosti. Německá a anglická WIKI vypočítává všechny možné druhy vláken k výrobě lan, ale o bambusu jsem nenašel nic ani tam ani v dostupné literatuře. Odkud to máte Vy, také z Ottova slovníku?

Tedy závěrem: Doplnil jsem (jako kompromis) první větu článku slovem průmyslové (zpracování).

Jinak, bambusové vlákno se mimo papíru používá na několik dalších druhů výrobků – ale o tom jsme se přece nechtěli rozepisovat.--Ryj 16:45, 30. 7. 2007 (UTC)

Otto tvrdí: Obsáhlý odbor průmyslu tvoří pletiva bambusová. Dřevo rozřezává se na jemné podélné proužky, které buď v tomto stavu, buď jinak ještě macerovány (vařeny v louhu a p.) poskytují dobré pletivo na koše, klobouky, pokrývky, šaty, provazy, síti. Podobně i z tuhých papírových pochev listů tu a onde dělají se veliké široké klobouky. Z rozmělněného pletiva připravují Číňané papír. Odkud ale bylo čerpáno, nevím. -- Postrach 21:45, 30. 7. 2007 (UTC)

Německá WIKI http://de.wikipedia.org/wiki/Bambus#Gebrauchsgegenst.C3.A4nde udává také: Bambus se používá velmi rozmanitě..... na umělecky splétané (německy geflochtene) košíky, závěsy..... praktické předměty denní potřeby jako klobouky, koše..... atd. atd..... Popínavý druh bambusu se zpracovává na všelijak splétané předměty, pytle a dokonce kabáty...

Ten text je dost podobný tomu, co psal nebožtík Otto. Z uvedených příkladů není ani jeden z textilních vláken. Laik ovšem bez zardění vyloží (nebo přeloží z cizích jazyků) splétané závěsy a pytle jako textilie a kabát samozřejmě jako oděv, tedy textilii.

Myslím ale, že bychom té diskuse měli nechat. Třeba se časem k tomu tématu vyjádří odborníci, kteří mají technické prostředky ke kvalifikovanému posudku (např. k analýze příze) nebo aktuální literaturu.--Ryj 08:52, 31. 7. 2007 (UTC)

Možná je problém i v tom, že tu nemáme definováno, co to vlastně to textilní vlákno je. bez definice lze tvrdit cokoliv. Podle toho, co máme v článcích textil a příze tovypadá, že jsou i dráty, použité třeba k upletení filtrační punčošky textilním vláknem. --Postrach 09:14, 31. 7. 2007 (UTC)

Váš požadavek na definici je jistě oprávněný, i když bychom s ní všechny naše otázky asi nezodpověděli. Potíž je v tom, že textiláci si hlavu nelámou, protože žádnou definici nepotřebují (můj posudek se zakládá taky jen na empirii) a ani u linguistů nebo u filozofů jsem přílišný zájem neregistroval. Textiláci (třeba na TU v Liberci) definují obsáhle vlastnosti vláken, ale nikde se například nedovím kudy probíhá hranice s netextilními materiály. A k tomu přijde spousta dalších otázek. Trochu podobný problém jsem se pokusil řešit, když jsem v článku Nit hledal rozdíl mezi pojmy nit a příze. Je to nevděčná práce a s výsledkem nejsem moc spokojen. Možná, že mě někdy popadne rapl a sesmolím přece jen nějaký návrh na tu definici, ale nebude to ani zíra ani pozítří.--Ryj 10:33, 2. 8. 2007 (UTC)

Mám jen dotaz, jakou teplotu praní snáší bambusové vlákno. Když budu mít bílý ručník, mohu ho vyprat na 90 stupňů? Odpoved : moze sa prat aj na 90stupnov, vlastnosti a funkcnost vlakna to neovplyvni, minimalny vplyv to ma na zrazanlivost vlakna.

Jak vyplývá z článku a z diskuze, nejsou vlastnosti vlákna známy a svetr (na snímku) jsem zatím neviděl po vyprání. Nemodifikovaná viskóza, které se to „bambusové“ vlákno podobá, by se neměla prát při více než 40 stupních. To je samozřejmě jen velmi nepřesný údaj. Ručníky se z bambusových přízí sa vyrabaju vacsinou v kombinacii s bavlnou kvoli cene a narocnosti spracovania vlakna .

Ručníky z bambusového vlákna se již docela běžně vyrábějí / popř. směs bavlny a bambusu/. Vyvářka v 90 st. C se nedoporučuje / vysoká srážlivost příze a sklon ke " žmolkovitosti"/. Vyšší ssavost, lesk vláka, příjemný a plný omak. Jisté problémy s vybarvováním. Hodnocení výrobku z bambusových přízí je vyšší než u výrobků z bavlny. Prosím o případné sdělení, zda a kde je možno zajistit přípravek s obsahem BAMBOO-LEGAND koncentrátu získaného z bambusu.