Diskuse:Bídníci

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

postava Javert - podle mne nesymbolizuje ani trochu zlou moc. Spis symbolizuje neco jako "přísný řád" nebo "spravedlnost". Ostatne sam je to clovek zasadovy az za hrob (kdyz zasady selzou, pacha sebevrazdu). Jestli nekdo symbolizuje zlo, tak je to Thénardier. --Tartaros 12:28, 26. 5. 2007 (UTC)

Editujte s odvahou a pozor na vlastní výzkum (pravidlo o vlastním výzkumu se u článků o knihách až tak moc vážně nebere, protože jinak se o knihách prakticky psát nedá, ale stejně). Váš --Váš Mostly Harmless 18:08, 26. 5. 2007 (UTC)
No taky sem nic needitoval zejo ;) Von na nejakej hlubsi pohled je ten clanek stejne moc kratkej, a na to abych ho celej zpodrobnoval zas nemam cas, naladu, vlohy ani znalosti :) Takze necht to tady zustane jako poznamka pro nejakyho budouciho autora :) --Tartaros 14:49, 6. 6. 2007 (UTC)

Musím naprosto souhlasit s Tartarosem. Právě jsem Bídníky dočetl (maturitní četba) a Javert rozhodně nevyznívá jako záporná postava. Spíše bych tam viděl kontrast mezi Jean Valjeanem a Javertem a jejich chápáním "dobra". Oba dva představují kladné postavy, jen každý trošku jiným způsobem. Zatímco Jean Valjean dává přednost srdci a odmítá předsudky, Javert naopak zastává bezmeznou poslušnost v zákon, který ovšem někdy, jak je vidět i v tomto díle, může být slepý. Každopádně prohlásit Javerta za zápornou postavu je, i když každý může samozřejmě chápat dílo po svém, značně mimo. Co na tom, že se snaží za každou cenu dopadnout již dávno napraveného Jean Valjeana? On přeci také koná dobro, ovšem ve svém vlastním chápání tohoto pojmu. Navíc bych řekl, že závěr to jen dokazuje:-)

Stříbrné příbory a svícny[editovat zdroj]

Nebylo to náhodou tak, že Valjean ty stříbrné příbory ukradl a když ho chytili, kněz ve snaze ho zachránit řekl, že mu ty příbory a svícny dal?