Diskuse:Azerové

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

"Azerbajdžánci" je nesprávné označení Azerů[editovat zdroj]

Článek by měl být přejmenován a tento chybný termín z Wikipedie vymýcen. Také se v češtině neříká „Kazachstánci“ či „Uzbekistánci“, nýbrž Kazaši, resp. Uzbeci. Azerbajdžán je „země Azerů“, nikoliv Azerbajdžánců – tak jako Česko je zemí Čechů (ne Českounů), Malajsie zemí Malajců (ne Malajsieanů) atp.--Iaroslavvs 21:24, 11. 5. 2008 (UTC)

Ve článku je uvedeno:Ázerbájdžánci, někdy také Ázerové nebo Azerové (ázerbájdžánsky Azərbaycanlılar, Azәrilәr, rusky Азербайджа́нцы, persky آذریلر‎) jsou turkický národ .........,takže není důvod dělat nějaký přesun. --Aqualung 21:40, 11. 5. 2008 (UTC)
Že je tam uveden i správný termín, je omluvenkou pro prosazování chybného názvu? Jak tvá replika popírá mé argumenty? --Iaroslavvs 09:28, 12. 5. 2008 (UTC)
Tak jako my si říkáme češi tak ázerbájdžánci se ve svém jazyce nazývají "Azərbaycanlılar" což znamená v překladu Ázerbájdžánci, též např. v ruštině se používá Азербайджанцы (netřeba překladu). Také se můžete podívat na pravidla českého pravopisu, kde je to naprosto jasné: http://www.pravidla.cz/hledej.php?SID=f7rdtkbb9emotqn73p6f1f17s0&qr=%E1zerb%E1jd%9E%E1nci . Zato pojmy Ázerové nebo Azerové naše pravidla vůbec neznají. Jsem tedy pro zachování stránky tak jak je. Srovnání s Kazachy a Uzbeky je v tomto případě naprosto irelevantní. --Sahrazad 12:22, 12. 5. 2008 (UTC)