Diskuse:Angelologie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Zbrnajsem v tématu „Hierarchy of angels

Na pár místech jsem požadoval zdroje, a Svajcr něco doplnil, ale když jsem se do dotyčného zdroje podíval, zjistil jsem, že přinejmenším jedno tvrzení na daném místě doloženo není. Prosím, nešvindlujme se zdroji.

Dále, Páleš na oné citované stránce 158 sice něco tvrdí o Danteho Božské komedii, ovšem nemá pravdu (Dante ta jména archandělů neuvádí). Mám proto pochybnosti, zda je takový zdroj dostatečně encyklopedickým pramenem. --Mmh 23:08, 11. 3. 2008 (UTC)

(Řečeno trochu jinak: Pálešem medle můžeme dokládat Páleše, pro dokládání Danta vhodný není. Tedy můžeme napsat "Emil Páleš tvrdí, že...", ale je otázka, nakolik to u takových drobností do tohoto článku patří. Spíše do článku o Božské komedii, když už někam.) --Mmh 23:19, 11. 3. 2008 (UTC)

Vrátil jsem upozornění na chybějící zdroj u těch sedmi sfér. Jak už jsem upozornil, Pálešem není možno dokládat obecná tvrzení o křesťanské angelologii. Onen výčet sedmi archandělů zdaleka není v křesťanství tak jednoznačný, stejně jako není jednoznačné přiřazení ke sférám. --Mmh 21:25, 29. 4. 2008 (UTC)

Kůry v židovství[editovat zdroj]

Máte někdo nějaký doklad pro použitý český překlad hebrejských názvů andělských kůrů? Je to nějak zavedené? Pokud ne, pak by se měly buď vypustit, nebo opravit (což klidně příležitostně udělám). --Mmh 20:55, 31. 3. 2008 (UTC)

Přesunout[editovat zdroj]

Navrhuji přesunout veškeré informace týkající se andělů na stránku anděl a zde ponechat pouze info týkající se opravdu jen angelologie - není důvod mít vedle sebe dva články, které říkají v podstatě totéž.

Druhá varianta je ta, že celý článek by byl zrušen (protože by z něj po takové úpravě toho moc stejně nezbylo) a údaj o tom, že existuje nějaká angelologie by se přesunul rovněž na stránku anděl zhrba ve stylu "naukou o andělech, jejich jménech hierarchii ... se zabývá angelologie". Z článku anděl u podkapitol Andělé v židovství; Andělé v křesťanství atd. pak už udělat jen odkazy "více na..." a udělat samostatné články o židovské, křesťanské či islámské nebo zoroastriánské angelologii, už jen z toho důvodu, že pohled těchto náboženství na anděly je dost odlišný.

Jinak andělské kůry v židovství neexistují (alespoň ne v té podobě jako v křesťanství, ale kdybych měl přepsat jména všech andělů, co se v židovství vyskytují, tak je to docela dlouhý seznam...) --Thomazzo 05:56, 1. 4. 2008 (UTC)

Nesouhlasím; neboť angelologie je dost silný termín na to, aby si zasloužil své místo jako heslo/článek v encyklopedii. Je to jako bychom chtěli termín komunismus přesunout pod jednotlivé komunisty. (Možná by byl lepší případ s termíny mineralogie a astrologie, atp...) Apropo, termín angelologie tu je mnohem déle (500 let!) a mnohem více rozšířenější než termín komunismus (100 let). Nemá ovšem to štěstí, že je dnes tak akutální. Můžeme ji upravovat do dokonalosti, ale nerozvolňoval bych angelologii do různých článků. Špatně by se pak hledala:-) Označme tedy tento článek jako pahýl a nechejme jej svému osudu. Vždyť zdrojů o ní je všude dost, viz některé zahraniční wikipedie. Tak nevím... Hezký den a díky za každý věcný příspěvek! --Svajcr 07:22, 1. 4. 2008 (UTC)
Pominu-li, že angelologie není vědní obor (jako výše zmíněné příklady) ani ideologický směr, a že se především více než o vědu jedná o systematizaci andělů, tak stáří IMHO nerozhoduje o tom, co v encyklopedii být má a co ne:-) (a propos - termín anděl je tu 2500 let :))S pahýlem souhlasím, zbytek přesunout do anděla a pak rozsadit od jednotlivých článků. --Thomazzo 08:25, 1. 4. 2008 (UTC)

Nové důvody ke sloučení[editovat zdroj]

Viz Diskuse:Anděl#Sloučit s Angelologie. --Dodo 13. 12. 2008, 14:00 (UTC)

Článek?[editovat zdroj]

Uniká mi smysl (encykl.) článku. Už nahoře byli uvedeny argumenty pro sloučení. V dosavadním stavu předložit k AfD. --Wikipedista:BobM d|p 27. 1. 2013, 08:41 (UTC)

Angelologie přece není anděl, ale starobylá nauka, která se vyučovala na univerzitách do středověku. Proč by neměla mít svůj článek na wikipedii? --Svajcr (diskuse) 27. 1. 2013, 13:35 (UTC)
Našel jsem na wiki nauku opačnou - takzvanou démonologii, jak to, že ta tu může být? To je jako byste například psal o vodě a nepsal o ohni, ba dokonce jedno z nich mazal.--Svajcr (diskuse) 27. 1. 2013, 13:39 (UTC)
No ale v článku nic o samotné nauce není. --Wikipedista:BobM d|p 27. 1. 2013, 14:31 (UTC)
Založil jsem AfD. Znovu upozornuji na duplicitu. --Wikipedista:BobM d|p 27. 1. 2013, 14:41 (UTC)

Henochovy knihy[editovat zdroj]

Jaký mají ty Henochovy knihy vztah k tomuto tématu? Nic tady nevidím. --Zbrnajsem (diskuse) 6. 1. 2021, 11:08 (CET)Odpovědět

Hierarchy of angels[editovat zdroj]

Článek je propojen s en:Hierarchy of angels. To ale není zcela správné. Zatím nevím, zda "Angličané/Američané" mají článek "Angelology". Eventuálnĕ by bylo možné tu hierarchii andělů zapracovat do tohoto článku. --Zbrnajsem (diskuse) 6. 1. 2021, 11:39 (CET)Odpovědět