Diskuse:Alan Turing

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Závěr života[editovat zdroj]

Konec tohoto clanku by se dal rozdelit do techto casti: Obvineni z homosexuality, soud, "lecba", deprese, smrt.

Stejne jako je pofiderni formulace, ze "soud mu dal navybranou", mi prijde na stejne urovni i formulace, ze "byl nucen podstoupit": Byla na nem lecba trpne provadena? Oboji ma znaky jeho volby, takze mi to neprijde jako rozdil.

Sice proti tvrzeni, ze "Turing totiž trpěl silnými depresemi, jež mu přivodila léčba, kterou byl přinucen podstoupit, aby se "vyléčil" ze své homosexuality." nic nemam, ale jeho zdroj (ct24.cz/kalendarium/) ale vube nezminuje samotny soud: A to je moment, ktery mne pripada jeste dulezitejsi, nezahazoval bych ho. Takovym nahrazenim [1] jsme se z odstavce "soud" presunuli uz k odstavci "deprese". Skoda, ze nemame referenci na to samotne "soudni rozhodnuti". Tak to podam holt nejak vagneji, no... --Franta Oashi 19. 7. 2009, 17:25 (UTC)

Vy jste zpochybnil formulaci o soudu. A protože k tomuto nelze dohledat zdroj, dané tvrzení jsem odstranil a nahradil jiným, doloženým. PS: Piště česky, na další „smscestinu“ nehodlám reagovat! --Ragimiri 19. 7. 2009, 17:56 (UTC)
Na en: se odkazuji na [2]. Pise se tam neco ve smyslu, ze si mohl vybrat, jestli pujde sedet nebo se bude lecit. --Jx 19. 7. 2009, 18:37 (UTC)
Ano, diky. Doufal jsem v nejake konkretnejsi "rozhodnuti soudu" (uredni dokument je nejlepsi citace), ale nic nez zminku, ze "se takova volba tehdy bezne nabizela" jsem sam nevygooglil. Ale takto je to take dobre: Aspon to tam muze i dal zustat. Diky! --Franta Oashi 19. 7. 2009, 19:36 (UTC)

Mastektomie[editovat zdroj]

Techto revertnutych refu je mi lito, treba se jeste nekomu podari dohledat lepsi ref... Anebo ho naopak vyvrati.

Delali Turingovi mastektomii? Tady rikaji, ze pry ano.

Hlavni namitka, proc smazano, je neverohodnost.

Uz jen podpurne info, ze kdyz mastektomii, tak proc. --Franta Oashi 4. 9. 2009, 21:57 (UTC)

Je to nepodstatné. Vzhledem k rozsahu hesla se jeho zdravotním potížím věnuje více prostoru, než by bylo solidní. Článek by měl být pokud možno hlavně o tom, co všechno vykonal. Byl to opravdu výjimečný muž. --egg 4. 9. 2009, 22:07 (UTC)

Clovek muze byt vyjimecny nekolika zpusoby zaroven: Zadny z nich by nemel byt uprednostnovan/potlacovan. Ikdyz chapu, ze z civilzacniho hlediska ma jeho prinos na tema pocitacu mnohem zasadnejsi vliv.

Jj, pro nas pocitacove maniaky je to spis nepodstatna podruznost, ale pro nekoho jineho to muze mit dost zasadni dulezitost. Zrovna me to zaujalo, skoda ze jsem nenasel lepsi zdroj... Ale nic nehori.

Na tema pocitacu by se to tu fakt jeste mohlo rozepsat, ale to uz nekdo jiny, sam o nem nic nevim. --Franta Oashi 4. 9. 2009, 22:22 (UTC)

Prostudoval jsem znovu příslušnou kapitolu Turingovy biografie od Andrewa Hodgese. Není tam zmínka ani o mastektomii, ani o tom, že by v důsledku nucené léčby trpěl depresemi. --Jvs 5. 9. 2009, 09:05 (UTC)

Hledal jsem slovo "deprese", moc dobre jsem si pamatoval, ze tu bylo zmineno: A heureka! Ale chtelo by to stale nejak zapracovat... --Franta Oashi 5. 9. 2009, 16:12 (UTC)

Tak zminka o depresich tam byla jeste i pred tou mastektomii, ale prisli jsme o ni! Takove mazani refoanych veci mi prijde az prilis drasticke. :( --Franta Oashi 5. 9. 2009, 16:18 (UTC)
Vlstne bych ten edit zase revertnul... Nebo to radeji udelas sam? ref z ct24 mi prijde OK. --Franta Oashi 5. 9. 2009, 16:20 (UTC)
1. článek na webu ČT24 není podepsán ani zdrojován 2. nesouhlasím s obecným laickým nadužívání pojmu deprese 3. i během léčby zůstával AT produktivní, cestoval po Evropě aj, což se moc nesrovnává s obrazem klinické deprese (i když je pravděpodobné, že sebevražda nějak souvisí s odsouzením) 4. měli bychom rozšířit především části o dílu AT --Jvs 6. 9. 2009, 09:47 (UTC)
Jj, musim 4x prikyvnout. :) --Franta Oashi 6. 9. 2009, 10:58 (UTC)