Diskuse:Aikido

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Svenkaj v tématu „Chybný pravopis?

Navrh: neuvadet stranky klubu. Kontakty na ne jsou uvedeny pod organizacemi a na aikido.cz. Jan 82.208.2.214 12:03, 28. 7. 2007 (UTC)
S tím nelze než souhlasit! Je to naprosto nekoncepční, a odporuje to pravidlu, že Wikipedie není sbírka odkazů. Johann 21:29, 6. 12. 2007 (UTC)


Navrhuji přesun na Aikidó (český přepis). V japonštině má délka zásadní význam: nesprávně uvedená délka může zásadním způsobem změnit význam slova. To, že v anglické literatuře bývá někdy označení délky vypouštěno není směrodatné. Název článku má být věcně správný a ne věčně nesprávný. Wikipedie má uvádět pravdivé informace a ne uvádět lidi v omyl opakováním omylu jiných s poukazem na to, že se daný tvar někde vyskytuje častěji. Kromě toho, v článku uvedený výklad významu jednotlivých znaků je dosti sporný: základní významy jednotlivých znaků jsou poněkud dosti odlišné. Neříkám, že výklad je nesprávný, ale vzhledem k uvedenému by mělo být nějakým způsobem uvedeno bližší vysvětlení a/nebo citace, proč z množství významů byl vybrán/použit právě ten v článku uvedený. Pokud toto autor nebo jiný kolega neumí doplnit/vysvětlit, bylo by třeba zvážit, zda tu informaci raději dočasně nepřemístit sem, do diskuse. --Kusurija 3. 4. 2011, 13:50 (UTC)

Chybný pravopis?[editovat zdroj]

Ponechávám Aikido a jiná zde uvedená bojová umění s velkými počátečními písmeny. Domnívám se ale, že v češtině je takový pravopis nesprávný. Píše se judo, jiu-jitsu, veškerá bojová umění v češtině začínají minuskulí (viz též Bojové umění). Patrně jde o vliv angličtiny, která si ve velkých písmenech libuje.--Svenkaj (diskuse) 28. 10. 2020, 10:22 (CET)Odpovědět