Diskuse:Žitavské hory

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nevhodné přesměrování[editovat zdroj]

I z textu je jasné, že Žitavské hory jsou německou částí Lužických hor, jako bych Smíchov přesměroval na Prahu. V německé části jsou např.chráněná území , které v tomto hesle nejsou a nebudou, zcela jiný okruh vodstva, okresů, řek a desítek pojmů.--Zákupák 27. 1. 2011, 18:49 (UTC)

A není to náhodou tak, že jde o jedno pohoří, které má na každé straně hranice jiný preferovaný název? Tedy že při pohledu ze severu jsou pro změnu Lužické hory českou částí Žitavských hor? Jistá věc je, že z hlediska geomorfologie nemůže dva geomorfologické celky oddělovat nějaká politická či administrativní hranice (leda by shodou okolností byla vedena shodně s geomorfologickou hranicí, např. korytem řeky). Otázka je, zda jsou si pojmy Lužické hory a Žitavské hory rovnocenné, nebo zda je jeden nadřazen druhému.
Pokud jsou Žitavské hory částí Lužických hor, lze samozřejmě zvažovat, zda jim místo přesměrování neudělat samostatný článek, pokud pro něj máme náplň. Nesouhlasím ale s výše uvedenou argumentací, že v německé části jsou chráněná území, vodstvo atd., která v tomto hesle nejsou a nebudou. Jsem přesvědčen o tom, že by v tomto hesle (o celém pohoří) být určitě měla! Mám-li pokračovat ve výše uvedené paralele se Smíchovem a Prahou: smíchovská ulice je přece také současně pražskou ulicí, ne? --Dan Zeman 28. 1. 2011, 11:47 (UTC)
Zdroje které mám, oba pojmy oddělují, nejsou popisovány jako rovnocené. A nezrušíme heslo Smíchov proto, že máme heslo Praha. Nicméně, doplníte-li heslo Lužické hory odstavci i o německé části, budu zticha. Zdrojů je hodně, mapy, průvodce. Počkám, zda se do toho pustíte. Týden, měsíc? Ještě se kouknu na jiné pohraniční hory, abych si nevymýšlel--Zákupák 28. 1. 2011, 12:32 (UTC)
Myslím, že mohu celkem bezpečně slíbit, že se do toho nepustím ani za týden, ani za měsíc, nemámť na to čas. Koukal jsem se teď do historie, naposledy jsem stránku o Lužických horách editoval v dubnu 2009. Byl jsem teď požádán o názor, tak jsem ho dodal. Pokud vy na to čas máte, s mým názorem se neztotožníte a chcete to udělat jinak, směle do toho :-) Jestliže já někdy v budoucnu zjistím, že jsem opět schopen věnovat se wikipedistické geomorfologii, mohu ten článek jistě internacionalizovat i později. Případně založit nějaký úplně nový, zastřešující. A abychom si rozuměli: Já celkem souhlasím, že se tyto dva pojmy obvykle oddělují. Problém je, že nám chybí dostatečně neutrální pojem pro to pohoří jako celek. Je jasné, že platnost zeměpisných názvů (nebo spíš jejich vžitost) často končí na státních hranicích, ale stejně jasné je (doufám, že v tom se shodnem), že z hlediska fyzického zeměpisu nemůže jižní půlka Luže patřit do jiného pohoří než severní. Takže jde akorát o to, jak příslušný článek pojmenovat. Podobný problém nastává např. u pojmů Šumava / Böhmerwald / Bayerischer Wald - tam dokonce natřikrát, protože Rakušané, byť také hovoří německy, k tomu přistupují jinak než Bavoři. --Dan Zeman 30. 1. 2011, 16:38 (UTC)
Díky za odpověď. Máte pravdu, ověřil jsem si hesla na jiných Wiki. Heslo místo přesměrování vytvořím s vzájemnými vnitřními odkazy. Mějte se --Zákupák 30. 1. 2011, 19:02 (UTC)