Diskuse:Římská vojenská pevnost u Mušova

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrý den,

ráno (30.9.) jsem vložil chybějící obrázky k tématu římské stanice (článek Hradisko u Mušova). Obrázky jsem pořídil v rámci projektu Wikimedia a to dva z nich jako své volné záběry krajiny a dávám je Wikipedii k dispozici. Aby nevznikla pochybnost o licenci ostatních obrázků vložil jsem je jako "své dílo" (čímž je myšlen záběr info tabule) - jde tedy jen o záběr volně přístupné informační tabule (na parkovišti u hotelu Termal, na pobřeží Mušovských jezer) s jednoduchými zobrazeními předmětů, které mají vztah k archeologické lokalitě. Jde o předměty případně díla umístěná ve veřejné lokalitě (veřejném prostranství) a proto pro přiměřený (také nekomerční) učel volně reprodukovatelná dle právní úpravy § 33 AutZ, který je také ve shodě s pravidly Wikipedie, mezinárodním právem i stejnou nebo odbonou úpravou ve většinně států (tzv. "volný panoramat"). Pro úplnost dodávám že většina předmětů tam zobrazených nemá charakter (sama o sobě) autorského díla (mince, nálezy, odkryté základy, váza), neb nejsou výsledkem tvůrčí činnosti. Charakter autorského díla má naopak pravděpodobně rekonstrukce budovy. Charakter autorského díla také mohou mít odborné texty o vykopávkách jejich vyhodnocení nebo analytické nákresy, schémata nebo jiná hodnotící, nebo syntetizující práce. Charakter autorského díla mohou mít též fotografie nálezových předmětů,ale jen a pouze tehdy, pokud se jasně demostrují znaky: jako výsledek tvůrčího procesu. Všechna ale k tomuto článku přiřazená zobrazení pocházejí jen a pouze z informační, volně přístupné tabule zřízené za tím účelem a jsou to tedy díla na něž se vztahuje volná tzv "zákonná" licence a její užití na wikipedii i wikimedii je bezkolizní. Vždy je však vhodně úvést zpracovatele případně autory Jan Sapák (diskuse) 30. 9. 2013, 11:38 (UTC)

Upřímně, nejsem si jistý těmi výřezovými fotkami z té tabule. Nic s tím dělat asi nebudu, na Commons myslím v tom není úplně jednotná politika, ale podle mě by tam někdo mohl u nich opravdu vyžadovat souhlas autora s licencí CC-BY-SA, je to prostě účelový výřez. Nicméně alespoň tam prosím k fotkám uveďte, že je to výřez (ideálně s odkazem na fotku celé tabule), že nejste autorem těch původních snímků. --Harold (diskuse) 30. 9. 2013, 13:30 (UTC)

Přesun?[editovat zdroj]

Nemělo by jít spíš o rozdělení článku než o přesun? Přece jenom první infobox a úvod mluví o kopci a zbytek + druhý infobox o pevnosti. --Silesianus (diskuse) 6. 10. 2013, 17:51 (UTC)

Ten úvod o kopci jsem tam přidal já letos na jaře, chtěl jsem to pojmout trochu komplexněji. Maoman tam asi ovlivněn tím úvodem přidal kopcový infobox. Jistě, rozdělení možné je, ale jednak by článek o kopci byl asi subpahýl a pak pochybuji, že samotný kopec dosahuje encyklopedické významnosti. Pokud by někdo byl ochotný z té jedné věty o kopci udělat základní pahýlek s dalšími informacemi (geologie, fauna, flóra, apod.), tak klidně rozdělit. Jinak bych to celé přesunul, upravil úvod a tu jednu větu o kopci začlenil do textu. --Harold (diskuse) 6. 10. 2013, 20:16 (UTC)
O kopci je celý úvod. Možná ta poslední by tam být nemusela. --Silesianus (diskuse) 6. 10. 2013, 20:21 (UTC)
Pouze o kopci je tam prakticky jen první část první věty (nadmořská výška a geoformofologické zařazení). Zbytek je obecné určení polohy a popis archeologické lokality (ok, šlo by to asi jako pahýl, ale stále ta EV, protože ten "kopec" /spíš návrší/ je prakticky spojen prakticky pouze s oním táborem). Upravený úvod si představuji něco jako: Římská vojenská pevnost u Mušova je archeologická lokalita nacházející se na katastru zaniklé obce Mušov, dnes součásti obce Pasohlávky v okrese Brno-venkov, na kopci Hradisko (též Burgstall; 221 m n. m.) nad současnou silnicí I/52 a nad Mušovskou nádrží vodního díla Nové Mlýny na Dyji. První výkopy z 20. let 20. století zde odhalily vojenskou pevnost (označována také jako stanice nebo tábor) římského vojska z konce 2. století našeho letopočtu. Její archeologické stopy jsou chráněny jako kulturní památka České republiky. + prohození infoboxů a asi odstranění kopcové kat., do níž bych zařadil spíš redirect ze současného názvu. --Harold (diskuse) 6. 10. 2013, 23:13 (UTC)