Diskuse:Čching-chaj

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Co je na té železnici kontroverzního? --Mince 19:16, 5. 8. 2006 (UTC)

umožnuje větší příliv čínanu/kolonizatoru do tibetu a větší ekonomickou provázanost respektive závislost?? --Chmee2 19:20, 5. 8. 2006 (UTC)
Co se tyce ekonomicke zavislosti, ta se touto zeleznici spise snizi (Lhasa je silne zavisla na dovozu skoro vseho zbozi z Ciny a po zeleznici to pujde rychleji.) Ta zeleznice je stavena hlavne pro turisty a jako vystavni skrin komunistickeho rezimu. Zda to neco prispiva k jeji kontroverznosti bych rad vedel, kazdopadne by to v tom clanku melo byt uvedeno. --Mince 19:29, 5. 8. 2006 (UTC)

Mince: Nevim, co si mam o tobě myslet, ale to co tu píšeš, je fakt hledisko čínských bolševiků. Ono je naprosto jasné, co je skyrytým důvodem vybudování této železnice. Upozorňuje na to řada organizací. Spočívá to v tom, že se do Tibetu nasere další hromada Číňanů (aby někdo nemlel, že neví, oč je řeč, tak Chanů), změní zde ještě víc demografickou situaci ve svůj prospěch, a až by náhodou byla naděje, že se Tibet opět uvolní z čínského koloniálního impéria, tak by tito přivanrovalci mohli začít tvrdit, že jsou v Tibetu doma, a že je jich zde víc. A nebo by setrvání pod čínskou nadvládou obhajovali nějak podobně. --Kirk 23:31, 5. 8. 2006 (UTC)

Jinak není důvod v každém článku rozpitvávat, proč je tato železnice kontroverzní. Od toho je tu možnost vytvořit článek o této železnici a popsat to tam. --Kirk 23:33, 5. 8. 2006 (UTC)

Kirku, mysli si o me co chces. Ja se tu snazim psat encyklopedii z neutralniho hlediska. Pokud nekdo tvrdi, ze ta zeleznice je suprova a jiny, ze je kontroverzni, neni spravne cenzurovat ctenari jeden nazor. --Mince 15:42, 7. 8. 2006 (UTC)

Mince: kontroverze spočívá právě v protichůdnosti. Jinak ať se někdo laskavě zeptá Tibeťanů, jestli stojí o nějakou železnici, kterou jim tam nechali vybudovat představitelé tyranského okupačního režimu --Kirk 20:16, 12. 8. 2006 (UTC)