Diskuse:Ústava Československé socialistické republiky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Srdečně zdravím v novém roce. Právo opravdu mezi kvalitními hesly zatím zastoupeno není, takže je načase, aby se to změnilo :-) Nejsem ale odborník, takže k obsahu se zatím nebudu vyjadřovat, jenom pár technických připomínek:

  • V hesle jsou nadužívané tvrdé mezery. Podle mých znalostí typografických pravidel se tyto vkládají především za jednopísmenné předložky a spojky (v, s, z, k, a, i, o, u), ale v žádném případě ne za předložky vícepísmenné (do, jako ...). Viz též Wikipedie:Typografické rady.
  • Chtělo by to dodat více hypertextových odkazů na výrazy, které s předmětem hesla úzce souvisí, nebo jejichž význam nemusí být každému jasný (namátkou: ústava, soud, prokuratura, parlamentarismus, lidová demokracie, Slovenská národní rada, federace, národní výbor ...)
  • Na druhou stranu bych odstranil odkazy z výrazů, jejichž význam je zcela jasný a které vedou na články, co s předmětem tohoto hesla nijak nesouvisí (např. 9. červenec nebo 1960) Jan.Kamenicek 2. 1. 2010, 00:53 (UTC)
Děkuji za recenzi. Pevné mezery jsem zredukoval, zvýšil počet odkazů na jiná hesla, tam kde hesla neexistují se pomalu pouštím do jejich vytváření. Kdyby se Vám něco dalšího nelíbilo, dejte mi prosím vědět. Děkuji. Taavetti 2. 1. 2010, 16:51 (UTC)

Udělal jsem v hesle ještě nějaké úpravy a přidal jsem pár dalších odkazů, pokud byste s něčím nesouhlasil, tak to klidně zase změňte. Měl bych sice ještě pár drobností, ale bez ohledu na ně si myslím, že heslo lze již k titulu DČ doporučit.

  • Na několika místech se píše, že ústavní zákon o československé federaci zrušil různé části ústavy. Zrušil je bez náhrady? Pokud ne, možná by se to mohlo více rozepsat.
  • Co přesně znamená, že návrh byl předložen k „všelidové diskusi“?
  • Co přesně znamená, že „Ústava ČSSR byla ústavou rigidní“?
  • Bylo by možné slovo „materie“ nahradit nějakým českým slovem?
  • V kapitole Struktura ústavy do Sametové revoluce se píše: „Článek 4 však nikdy normativní význam neměl a ani mít nemohl, neboť se obsahově vylučoval s článkem 3 téže ústavy“. V čem se tyto články navzázem vylučovaly?
  • „Nedílnou součástí ústavního zakotvení společenského zřízení byla úprava základních vlastnických vztahů.“ Bylo by možné rozepsat více, jakým způsobem tyto vlastnické vztahy ústava upravovala?
  • V samém závěru se píše: „...z původních 112, resp. 113 článků ústavního zákona, však platilo již jen 23.“ Na čem závisí, jestli počítáme ze 112 nebo ze 113? Jan.Kamenicek 2. 1. 2010, 18:22 (UTC)
Děkuji za recenzi, DČ puzzle jsem dodal. K Vaší recenzi:
Uvedl jsem, jak ÚZ o čs. federaci změnil ty konkrétní instituty, nepouštěl jsem se do velkých podrobností, protože to by mělo být spíše ve článku k tomu ústavnímu zákonu.
Ta všelidová diskuse je dle mého nějaké besedování, ty zdroje, které mám k dispozici, se nějak podrobně nerozepisují. Osobně bych to viděl na nějakou schůzi, kde nikdo nedával pozor, a pak se přijala nějaká rezoluce. (To jsem do článku pochopitelně neuvedl.)
K rigidnosti (složitější proceduře změn) odkaz na článek.
Slovo materie jsem nenahradil, protože si nejsem jistý jak, abych ten význam neposunul.
Ten rozpor článků jsem se pokusil vysvětlit, doufám, že pro čtenáře dobře a pochopitelně.
Majetkové vztahy jsem rozepsal.
S těmi články je to tak, opticky ústava končila čl. 112, pak byl ústavní zákon o federaci, některé se zrušily (ony v tom textu jsou nadále, ale uvádí se u nich - zrušeno), ale přibyl článek 106a o zprávě socialistické zákonnosti.
Mnohokrát Vám děkuji za spolupráci a přeji mnoho úspěchů zde na wikipedii i všude, kde to budete potřebovat, Taavetti 2. 1. 2010, 20:35 (UTC)

Děkuji, takto je to nezasvěceným čtenářů, jako jsem já, srozumitelnější. Jenom ohledně té "všelidové diskuse", pokud to nelze nějak blíže určit, možná by bylo lépe to z věty vypustit, a nechat jen „...kdy ji jako svůj návrh předložil ústřední výbor...“, protože nezasvěceného člověka to v době, kdy tu máme institut referenda, opět může zmást, že se k tomu vyjadřovali "všichni lidé".

Co se týká puzzlíku, obvykle se sice čeká na dvě recenze :-), ale v tomto konkrétním případě je to myslím v pořádku a heslo si ho zaslouží.

I já Vám přeji mnoho úspěchů na Wikipedii, a to nejen na neobdělaném poli práva :-) Jan.Kamenicek 2. 1. 2010, 21:30 (UTC)

Díky. Tu všelidovou diskusi jsem v úvodním odstavci odstranil. Jinak děkuji za pomoc a spolupráci (i za informace a linky na typografické úpravy). Děkuji, Taavetti 2. 1. 2010, 21:34 (UTC)