Diskuse:Árjové

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Připadá mi to jako velká smatlanina nesmyslů. Termín Árjové, který sem přesměrovává, značí indoevropské kmeny, kt. obsadily Indii nědky kolem 1500 př. n. l. Termín Árijci (v podstatě totožný s "Árjové", ale nepoužívá se tak) je ZASTARALÝ termín pro indoevropany, navíc "zdiskreditovaný" nacismem (ti to používali v trochu jiném smyslu). Podobně zastaralý je termín Indogermáni (používal se jen v německy psané literatuře). To, že pojem Árijec označuje všechny lidi patřící k bílé rase, mi připadá taky jako blbost. A co ostatní bělošské neindoevropské jazykové skupiny? Ugrofinové (< Uralské jazyky), Semité, Baskové ... Navíc rozdělení lidí do ras je dosti vágní.--Cxn3o 12:36, 18. 6. 2007 (UTC)


Dodatek, edit: A Hitler prohlasil za Arijce vsechny Evropany, nezidy...

V roce 1853 Max Muller zavedl slovo Arya do anglického a evropského úzu jako rasovou a jazykovou skupinu v rámci propagace árijské rasové teorie. V roce 1888 však svoji teorii sám vyvrátil: "I have declared again and again that if I say Aryas, I mean neither blood nor bones, nor hair, nor skull; I mean simply those who speak an Aryan language...to me an ethnologist who speaks of Aryan race, Aryan blood, Aryan eyes and hair, is as great a sinner as a linguist who speaks of a dolichocephalic dictionary or a brachycephalic grammar." (Biographies of Words and the Home of the Aryas by Max Muller, 1888, 120 pp) Tzv. teorie o árijské invazi (AIT) byl koloniální konstrukt založený pouze na jazykové interpretaci Véd a vyvrácený archeologickými nálezy a rozborem DNA. Přesto dosud setrvačností přežívá mezi některými západními indology. Pojem árja se netýká etnika, ale kultivovanosti a duchovnosti osob ve védském společenském systému varnášrama (viz Bhágavata Purána 6.16.43). 83.208.2.170 22:11, 9. 11. 2007 (UTC)

Mám za to že to vyvrácení teorie o vpádu na indické území by chtělo trochu rozvést. Doposud jsem žil v mínění že písmo Harappské kultury není možno rozluštit, neboť je psáno jazykem izolovaným, tedy ne indoevrospkým dialektem. Pravděpodobně dialektem z mrtvé skupiny jazyků drávidských či toho kdo toto území obýval před indoevropským vpádem... pokud by byli indoevropané zde autochtonní, pak by nebylo těžké písmo rozluštit jako se tomu stalo u ticícitetí zapomenuté Chetitské říše. Je zajímavostí že podle Egyptských zobrazení chetitských válečníků, byli bohatí jezdci na válečných vozech bílí plavovlasí lidé podobné poznatky nám přinášejí indoevropské mumie z pouští severozápadní číny... takže těším se na vědecké poznání a to co nám dále přinese. Objektivní, ne toužebná přání rasistů nebo antirasitů. Pravdu ne překrucování a špatné překládání když se mi to hodí!!!

Přátelé, svoje hádky si nechte na jiné místo, než je Wikipedie. Pokud se nedokážete dohodnout, co do článku napsat, tak ten článek radši smažte. Tohle totiž vypadá víc jako čuňárna, než jako encyklopedický článek. S pozdravem Náhodný Kolemjdoucí-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 147.251.206.65 (diskusebloky) 22. 2. 2011, 01:08 (CE(S)T)

Jak již diskutující zmiňují výše, článek je jedna velká smatlanina nesmyslů, proto jsem přidal šablonu Přesnost. Ten článek by měl důsledně oddělit jednotlivé významy, a ne hned v úvodu informovat, co pojem Árjové "neoznačuje."--Kohelet (diskuse) 25. 8. 2014, 14:26 (UTC)