Cody Fern

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cody Fern
Narození6. července 1988 (35 let)
Southern Cross
Alma materCurtin University
internátní škola
Povoláníherec, filmový herec a televizní herec
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cody Fern (* 6. července 1988, Southern Cross) je australský herec a režisér. Po svém celovečerním debutu v Rajský život v Palos Verdes (2017), kde zaujal režiséra Ryana Murphyho, ztvárnil oběť vraždy Davida Mansona v seriálu FX The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story (2018). Téhož roku si zahrál roli Michaela Langdona v seriálu American Horror Story: Apokalypsa. Účinkoval také v poslední sérii dramatu Domek z karet od Netflixu jako Duncan Shepherd. V roce 2019 se znovu navrátil do American Horror Story, kde v 9. sérii (1984) představoval postavu Xaviera Plymptona. Známý je též účinkováním v jedné epizodě souboru American Horror Stories (2021), kde hrál strážce parku Stana Vogela.

Život[editovat | editovat zdroj]

Cody Fern se narodil 6. července 1988 v městě Southern Cross v Západní Austrálii. Navštěvoval internátní školu v Merredin Senior High School. V Roce 2009 absolvoval vysokou školu Curtin University of Technology, kde získal diplom s vyznamenáním v oboru Obchod a business.[1]

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Než se začal Fern věnovat herectví, uvažoval o kariéře ve finančnictví, jak vypověděl v rozhovoru pro Anthem Magazine. Hercem se chtěl stát díky filmové dilogii Královna Alžběta (1998) a Královna Alžběta: Zlatý věk (2007). Cody Fern zkoušel s velmi známými hereckými kouči, jako například s Ellen Burstyn, Larry Moss nebo Susan Batson. Zahrál si hlavní roli Alberta ve hře Válečný kůň v Národním divadle Londýn, která dosáhla velkého ohlasu.

V roce 2011 obdržel roli Romea ve světové premiéře The Enchanters at the State Theatre of Western Australia. Objevil se ale také v řadě krátkých filmů. Mezi ně můžeme zařadit například snímek Still Take You Home (2010), který získal cenu The West Australian Screen Awards, nebo The Last Time I Saw Richard (2014). Během následujících let se stal držitelem stipendia Heath Ledger Scholarship, oceněním, které je zaměřeno na finanční a profesní podporu herců australského původu. Kromě peněžního fondu mu bylo poskytnuto i dvouleté stipendium na herecké a divadelní akademii Stella Adler Academy of Acting and Theatre.

Fern se věnuje i scenáristice. Napsal, režíroval i hrál v krátkometrážním dramatickém filmu Pisces. V rozhovoru s Los Angeles Times uvedl, že si naplánoval osmiměsíční přestávku od herectví, aby se mohl soustředit na svůj film Pisces.

V roce 2017 se objevil jako Jim Mason v The Tribes of Palos Verdes. Dalšího roku, 2018, dosáhl Fern své doposud největší slávy. Účastnil se seriálu The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story jako David Manson. To mu vyneslo cenu Gold Derby TV Award za film a byl nominován na Breakthrough Performer of the Year. Později hrál v šesté, a zároveň poslední, sérii seriálu Domek z karet. Téhož roku ztvárnil roli antikrista Michaela Langdona v osmé sérii American Horror Story. V deváté sérii dostal jednu z hlavních rolí – Xaviera Plymptona.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Filmy[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Role Poznámky
2008 Hole in the Ground Zack krátký snímek
2010 Still Take You Home Milk krátký snímek
2010 Drawn Home Steve
2011 3AM Nj
2014 The Last Time I Saw Richard Richard krátký snímek
2017 Rajský život v Palos Verdes Jim Mason
2017 Pisces Charlie autor a režisér
2018 The Freat Darkened Days
2022 Father Stu kněz

Televize[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Role Poznámky
2014 Christmas Eve, 1914 Arnold Chapman televizní film
2018 The Assassination of Giani Versace: American Crime Story David Manson 4 díly
2018 American Horror Story: Apokalypsa Michael Langdon 9 dílů
2018 Domek z karet Duncan Shepherd 6 dílů
2019 American Horror Story: 1984 Xavier Plympton 9 dílů
2021 Eden Andy Dolan 7 dílů
2021 American Horror Stories Stan Vogel díl "Feral"
2021 American Horror Story: Double Feature Vailant Thor 2 díly

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cody Fern na anglické Wikipedii.

  1. "How old is Cody Fern" Dostupné online