Co na to Češi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Co na to Češi
Žánrsoutěžní pořad
PředlohaFamily Feud
ModerátorTomáš Matonoha
Země původuČeskoČesko Česko
Premiérové vysílání
StaniceTV Nova
Vysíláno2016 – 2021
Posloupnost
Související5 proti 5
Co na to Češi na ČSFD
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Co na to Češi je česká televizní soutěž, premiérově vysílaná mezi lety 20162021. Jedná se o převzatý koncept amerického televizního pořadu Family Feud.

Vysílání[editovat | editovat zdroj]

Pořad byl vysílán každý všední podvečer od 17.30 na TV Nova.[1] Moderátorem soutěže byl Tomáš Matonoha.[2]

Princip hry[editovat | editovat zdroj]

Soutěž se skládá z 5 základních soutěžích kol a následného finále. V každém díle mezi sebou soutěží 2 týmy, z nichž každý je složen z 5 členů. Každá otázka je kladena 100 respondentům. Tým pořadu následně odpovědi zpracuje, a tím získá finální data, která putují do soutěže. Každá odpověď respondenta je potenciální jeden bod pro soutěžící.

Základní kola[editovat | editovat zdroj]

V každém kole vyzve moderátor z obou týmů jednoho soutěžícího a položí jednu soutěžní otázku. Ten soutěžící, který se přihlásí první, jako první odpovídá. Trefí-li nejčastější odpověď (tzv. „top“ – odpověď, kterou zodpovědělo nejvíce respondentů), má tým strategickou možnost rozhodnout se, zda otázku chce, nebo ne. V případě, že soutěžící netrefí „top“, dostává šanci druhý soutěžící. Pokud ten trefí „top“ nebo v tabulce výše postavenou odpověď než první soutěžící, možnost rozhodnutí získává jeho tým. Následně moderátor klade soutěžícím v týmu stále stejnou otázku. Pokud se tým třikrát v odpovědích zmýlí, dostává šanci odpovědět a zároveň získat veškeré body kola druhý tým.

Třetí a čtvrté kolo je nazváno „dvojitá šance“, počet bodů z těchto kol je zdvojnásoben. Poslední, páté kolo je „trojitá šance“, počet bodů je tedy ztrojnásoben.

Vítězem základního kola je ten tým, který získá za 5 kol více bodů. Tento tým zároveň postupuje do další epizody pořadu.

Finále[editovat | editovat zdroj]

Tým, který v základních kolech zvítězí, vyšle do finále 2 své zástupce. Úkolem prvního soutěžícího je odpovědět na 5 položených otázek během 20 sekund. Následně druhý soutěžící odpoví na pět totožných otázek, ovšem s tím rozdílem, že na odpovědi má 25 sekund. Zároveň se ale jeho odpovědi nesmí shodovat s odpověďmi prvního soutěžícího. Na takovou shodu je soutěžící režií ihned upozorněn zvukovým signálem a následně má možnost svou odpověď změnit.

Pokud se týmu podaří získat 200 a více bodů, získává 50 000 Kč. Pokud se týmu popáté podaří získat 200 a více bodů, tak získává celkem 300 000 Kč.

Speciální díly[editovat | editovat zdroj]

Bylo natočeno i několik speciálních dílů

Epizoda Tým 1 Tým 2 Vítězný tým Premiéra
1 Jiří Zonyga
Ondřej Bábor
Felicita Prokešová
Radim
Zuzana Holbeinová
Ivana Jirešová
Lukáš Jindra
Kateřina Kroupová
Klára Jelínková
Filip Hořejš
Fiona 16. dubna 2018
2 Adrian Jastraban
Ljuba Krbová
Jaroslava Obermaierová
Lucie Juřičková
Tomáš Dastlík
Zlata Adamovská
Patrik Děrgel
Mahulena Bočanová
Michaela Badinková
Pavel Řezníček
Ulice 2. dubna 2021
3 Lucie Borhyová
Karel
Alena Borhyová
Laco
Milan Peroutka
Rey Koranteng
Ladislav Vízek
Ivan Berka
Pavel Svoboda
Martin Šonka
Vrtule 5. dubna 2021

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Nova v létě vsadí i na Kriminálku Anděl, Prima na V.I.P. vraždy. MediaGuru.cz [online]. [cit. 2020-01-03]. Dostupné online. 
  2. Novou soutěžní show Co na to Češi bude moderovat Tomáš Matonoha!. TV Nova [online]. [cit. 2020-01-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]