Záslužný kříž

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Civilní záslužný kříž)
Záslužný kříž
Verdienstkreuz
Rakouský Zlatý záslužný kříž s korunou.
Rakouský Zlatý záslužný kříž s korunou.
Uděluje

Rakouské císařství a Rakousko-Uhersko
Založeno 1850
Stát Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Heslo Viribus Unitis
Uděluje se za všeobecné zásluhy o panovníka a monarchii, za dlouholetou veřejnou službu či zvláštní zásluhy o obecné blaho
Zakladatel František Josef I.
Třídy zlatý záslužný kříž s korunou
zlatý záslužný kříž
stříbrný záslužný kříž s korunou
stříbrný záslužný kříž
železný záslužný kříž s korunou (od 1916)
železný záslužný kříž (od 1916)
Rakouský Zlatý záslužný kříž s korunou a meči na stuze Vojenského záslužného kříže

Záslužný kříž (něm. Verdienstkreuz) bylo rakouské (později rakousko-uherské vyznamenání), které zřídil císař František Josef I. nejvyšším rozhodnutím ze 16. února (resp. 1. dubna) 1850. Oceňovány jím byly všeobecné zásluhy o panovníka a monarchii, stejně jako dlouholetá veřejná služba či zvláštní zásluhy o obecné dobro. Zároveň s jejich zavedením bylo zrušeno udílení zlatých a stříbrných Civilních záslužných medailí (zvaných též medaile Meritis).

Členění vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Vyznamenání bylo po svém založení rozděleno do čtyřech stupňů, přičemž udělení určitého z nich (jak bylo v Rakousku běžné) nezáviselo na výši zásluh, ale společenském postavení či postavení ve státní službě[1]:

  • zlatý Záslužný kříž s korunou
  • zlatý Záslužný kříž
  • stříbrný Záslužný kříž s korunou
  • stříbrný Záslužný kříž

Až do 20. září 1914 byly záslužné kříže udíleny výlučně za nebojové zásluhy a to na červené stuze. Od tohoto data je ale bylo možné udělovat i za vojenské zásluhy v poli. V takovém případě byly zavěšeny na červenobíle šrafované stuze Vojenského záslužného kříže.

Ještě za života Františka Josefa I., 1. dubna 1916 byly - ovšem jen na dobu války - podle provizorních statut z 11. května téhož roku zavedeny další dvě třídy vyznamenání určené pro nejníže postavené příjemce (gážisty, kteří nebyli státními úředníky a prosté vojáky):

  • železný Záslužný kříž s korunou
  • železný Záslužný kříž

Podle nejvyššího rozhodnutí Karla I. ze 13. prosince 1916 mohly být jednotlivé stupně vyznamenání udíleny i s meči za statečnost v boji s nepřítelem.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Podoba vyznamenání vychází z Řádu Františka Josefa a také užitá stuha je totožná. Odznakem je rupertský kříž s kruhovým medailonem uprostřed. Ve středu medailonu na bílém poli je umístěna zlatá iniciála FJ odkazující na svého zakladatele, císaře Františka Josefa. V opisu se pak nachází heslo VIRIBUS UNITIS, osobní heslo císaře Františka Josefa I. Na reversu je uveden letopočet 1849.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ŽUPANIČ, Jan. ŽUPANIČ, Jan, Inflace titulů? Rakouské nobilitace ve druhé polovině 19. století, Český časopis historický, 2015, vol. 113, no 3/2015, p. 748-781, ISSN 0862-6111.. www.academia.edu. Dostupné online [cit. 2019-05-23]. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Ivan Koláčný, Řády a vyznamenání Habsburské monarchie, Elka Press Praha 2006, ISBN 80-902745-9-5.
  • Johann Stolzer – Christian Steeb (Hrsg.), Österreichs Orden vom Mittelalter bis zur Gegenwart, Graz 1996, ISBN 3-201-01649-7.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]