Bokononismus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Bokononismus je fiktivní náboženství, vyznávané mnoha postavami románu Kolíbka (Cat's Cradle) od Kurta Vonneguta. Zakladatel tohoto náboženství Lionel Boyd Johnson byl nazván podle výslovnosti svého jména domorodci Bokononem.[1]

Je založeno na životě ve lži nazývané foma, která činí lidi šťastné. Všechny ty veliké pravdy, které jsem kázal, byly jen bezuzdné lži.

Bokononistické splynutí duší je zprostředkované vzájemným dotykem chodidel - boko-maru.

Lidstvo je uspořádáno do skupin karassů, které naplňují Boží vůli. Každý karass má ústřední bod (reálný předmět), okolo kterého se otáčí. Nazývá se wampetr a v daném okamžiku je vždy jeden nastupující (jeho důležitost vzrůstá) a odcházející. Na rozdíl od smysluplných karassů existuje mnoho uskupení (granfalónů), které žádný smysl nemají (státy, církve, spolky …). Chceš-li znáti obsah granfalónu, vezmi nůž a pozři do balónu.

Bokonon nám nezakazuje, abychom se snažili tomu všemu porozumět. On jen skromně podotýká, že se nám to stejně nikdy nepodaří.[2]

Další citáty z Knih Bokononových[editovat | editovat zdroj]

Podivné záminky našich cest jsou tanečními hodinami samotného Boha.

Kdo se domnívá, že ví, co Bůh činí, je bláhový.

Nikdy není předčasné říci sbohem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Heslo 'Bokononismus' v A-Z Encyklopedii. www.az-encyklopedie.info [online]. [cit. 2011-12-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-08-03. 
  2. 'Náboženství „jakoby“ - Bokononismus'

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]