Beckerův névus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Beckerův névus
Beckerův névus na levém rameni
Beckerův névus na levém rameni
Klasifikace
MKN-10D22.5
Klinický obraz
Příčiny nebo
rizikové faktory
Neznámé
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Beckerův névus (také známý jako naevus spilus tardus[1]) je epidermální névus ovlivňující především mužské pohlaví. Tvoří se nejčastěji v oblasti horních končetin či horních částí trupu. Dosahuje velikosti dlaně či ještě větší.[1] Névus může být přítomen již od narození, vzniká především v období dospívání. Névus obecně zpočátku vypadá jako nepravidelná pigmentace (melanom či hyperpigmentace), postupně začne nabývat na velikosti a na ochlupení. Névus vzniká kvůli přerostu pokožky, pigmentových buněk a vlasových folikulů.[2]

Klinické informace[editovat | editovat zdroj]

Lékařské znalosti a dokumentace této poruchy jsou nedostatečné, pravděpodobně kvůli kombinaci několika faktorů, mezi něž patří pozdní objev, nízká prevalence a víceméně estetická povaha účinků této kožní poruchy. Proto zůstává patofyziologie Beckerova névu nejasná. Ačkoli je obecně považován spíše za získanou než vrozenou poruchu, existuje přinejmenším jedna práce, která dokládá i vrozený dědičný Beckerův névus.[3]

Léčba[editovat | editovat zdroj]

Beckerův névus je považován za neškodný, léčba proto obecně není nutná (kromě kosmetických důvodů). Holení může být efektivní v zbavování se nepotřebných chlupů, déletrvající řešení může nabídnout rovněž laserové odstranění chlupů. Různé typy laserových ošetření mohou být také účinné při odstraňování nebo redukci hyperpigmentace, ačkoli výsledky laserových ošetření pro redukci chlupů i pigmentu mohou být velmi rozdílné.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Becker's nevus na anglické Wikipedii.

  1. a b naevus spilus tardus (Beckerův névus) | Velký lékařský slovník On-Line. lekarske.slovniky.cz [online]. [cit. 2023-01-23]. Dostupné online. 
  2. Becker's naevus. www.whonamedit.com [online]. [cit. 2023-01-23]. Dostupné online. 
  3. Book SE, Glass AT, Laude TA. Vrozený Beckerův névus s rodinnou asociací. Pediatr Dermatol. 1997, s. 373-5. PMID 9336809. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie neručí za správnost lékařských informací v tomto článku. V případě potřeby vyhledejte lékaře!
Přečtěte si prosím pokyny pro využití článků o zdravotnictví.