Atituda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Atituda na špičkách, v roli Kitri z baletu Don Quichotte tančí Hinano Eto

Atituda, z francouzského attitude ([atityd]), je označení pro jeden ze základních postojů na jedné noze v klasickém tanci.

V postoji stojí tanečnice na jedné noze (stojná noha), zatímco druhá noha je aktivována ve výšce kyčle (à la hauteur) a pootočena vně s kolenem ohnutým zhruba do pravého úhlu mezi stehnem a bércem. Výška kolena a chodidla a úhel ohnutí kolena se liší podle techniky. Podle zdvihu paty volné nohy rozeznáváme atitudu ruskou (à la russe), kdy je pata výše než koleno této nohy, a francouzskou (à la française) pata je s postavením kolene zarovnána. Volnou nohu lze pohybovat vzad (derrière), vpřed (devant), nebo do strany (à la seconde). Poloha stehna vůči středové ose v postoji attiutude derrière závisí na technice provedení. Chodidlo stojné nohy může spočívat na podlaze (à terre), na bříškách chodidel (demi-pointe), nebo na špičkách prstů (en pointe). Stojná noha může být propnuta nebo pokrčena (fondu).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • CHALLET-HAAS, Jacqueline. Manuel pratique de danse classique. Paříž: Amphora, 1976. 176 s. ISBN 978-2-851-80328-3. (francouzsky) 
  • CHALLET-HAAS, Jacqueline. Terminologie de la danse classique - Description des pas et des termes usuels, analogies, différences et notions générales. Paříž: Amphora, 1987. 159 s. ISBN 978-2-84505-119-5. (francouzsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]