Archeoskanzen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Archeoskanzen Havránok (Slovensko)
Archeoskanzen raně středověké vesnice v Zážitkovém parku Zeměráj
Archeoskanzen raně středověké vesnice v Zážitkovém parku Zeměráj

Archeoskanzen je složené slovo z předpony archeo- a termínu skanzen. Jedná se o typ muzea v přírodě, zabývající se dávnější historií společnosti na podkladě archeologických nálezů.

Jedná se v podstatě o historické rekonstrukce či repliky nějakého sídelního objektu či sídliště, mající za cíl přiblížit život minulých společností znázorněním podoby určité lokality a její stavební architektury. Archeoskanzeny bývají obvykle budovány buď přímo na archeologické lokalitě, nebo poblíž. V protikladu ke skanzenům lidové architektury, kde jsou shromážděny objekty, jejichž funkce a podoba byla dokumentována ještě za existence dané společnosti, se v případě archeoskanzenu jedná o hypotetické rekonstrukce na základě archeologických nálezů.

Terminologie je nejednoznačná a tak bývají zaměňovány výrazy archeoskanzen a archeopark, jejichž funkce je podobná. Archeopark či historický park však nemají přímý vztah k archeologickým nálezům v dané lokalitě.[1]

Archeoskanzeny v České republice[editovat | editovat zdroj]

Archeoskanzeny a archeoparky v zahraničí[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HÁLKOVÁ, Lenka. Experimentální archeologie - doba laténská ve vyučování dějepisu. Plzeň, 2020. Diplomová práce. Západočeská univerzita. Vedoucí práce Helena Východská. s. 19–21. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]