Android Beam

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Android Beam je funkce mobilního operačního systému Android, která umožňuje posílat data pomocí technologie NFC (Near field communication).[1] Umožňuje tak rychlou výměnu dat na krátkou vzdálenost (většinou přímým dotykem dvou zařízení). Je možné přenášet různorodá data, jako jsou webové záložky, kontaktní informace, pokyny, videa z YouTube a další. Android Beam byl poprvé představen v Androidu 4.0 (Ice Cream Sandwich).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Použití[editovat | editovat zdroj]

Android Beam se aktivuje umístěním dvou zařízení zadními stranami k sobě, přičemž sdílen bude obsah, který je zobrazen na obrazovce jednoho ze zařízení. Je-li možné obsah odeslat, obsah na obrazovce se zmenší a v horní části se zobrazí zpráva „Dotykem přeneste“. Klepnutí na obrazovku pošle obsah z jednoho zařízení na druhé. Pokud jsou zařízení ve své blízkosti a připravena k přenosu, dojde k přehrání zvuku. Po přenosu dat je přehrán buď potvrzovací tón nebo negativní tón, který označuje chybu při přenosu. Přenášený obsah poté zmizí z obrazovky zařízení, což označuje že je přenos kompletní. Sdílení je pouze jednosměrné a odesílající zařízení nezíská žádný obsah ze zařízení přijímajícího.

Požadavky[editovat | editovat zdroj]

Pro aktivaci funkce Android Beam musí obě zařízení podporovat technologii NFC, mít tuto technologii a funkci Android Beam povolenou v nastavení zařízení a mít odemčenou obrazovku.

Aktualizace 4.1 (Jelly Bean)[editovat | editovat zdroj]

Od Androidu 4.1 (Jelly Bean) mohou zařízení používat Android Beam pro odesílání fotek a videí přes Bluetooth. Android Beam používá NFC k zapnutí Bluetooth na obou zařízeních, k jejich okamžitému spárování a k opětovnému vypnutí Bluetooth po dokončení přenosu na obou zařízeních. Toto funguje pouze mezi zařízení s Androidem verze 4.1 a vyššími.

Podpora aplikací[editovat | editovat zdroj]

Pro přenos určitého obsahu musí mít aplikace přidanou podporu pro Android Beam, aby mohla kontrolovat obsah, který bude odeslán. Pokud aplikace neurčí data pro přenos, bude stejná aplikace otevřena i na přijímajícím zařízení. V případě že přijímající zařízení nemá aplikaci nainstalovanou, otevře se stránka aplikace v Google Play Store.

Android Beam a další platformy[editovat | editovat zdroj]

Android Beam může být použit k odesílání všeobecných dat, jako jsou kontaktní karty, webové stránky a další základní data přes Bluetooth.

Omezení[editovat | editovat zdroj]

Přenos z YouTube pomocí aplikace Android YouTube nebo jiných platformově specifikovaných dat nelze uskutečnit, protože to vyžaduje druhé zařízení s podporou Android Beam pro otevření aplikace a pozastavení videa na zaslané pozici přehrávání.

Zařízení s Apple iOS nemají standardní sdílení souborů přes Bluetooth. Android Beam je omezen na zařízení se systémem Android, přenos fotografií a videí na jiné platformy není v současné době podporován.

S Beam[editovat | editovat zdroj]

S Beam je rozšíření Android Beam od společnosti Samsung, poprvé bylo použito na telefonech Galaxy S III. Používá technologii NFC (Near field communication) k vytvoření spojení pomocí Wi-Fi Direct pro přenos dat mezi dvěma zařízeními.[2] To má za následek vyšší rychlost přenosu mezi zařízeními, která jsou vybavena funkcí S Beam.

S Beam vs Android Beam[editovat | editovat zdroj]

Na rozdíl od Android Beam, S Beam používá k přenosu Wi-Fi Direct namísto Bluetooth, což má za následek rychlejší přenos dat. S Beam je ale omezen na zařízení s podporou této funkce, Wi-Fi Direct, NFC a na zařízení Samsung, jako je např. Samsung Galaxy S III.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Android Beam na anglické Wikipedii.

  1. MELANSON, Donald. Google announces NFC-based Android Beam for sharing between phones (video) [online]. Engadget, 2011-10-18 [cit. 2014-05-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. DOLCOURT, Jessica. Samsung's S Beam teaches Android a new trick [online]. CNET, 2012-06-20 [cit. 2014-05-26]. Dostupné online. (anglicky)