Altair Ibn-La'Ahad

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Altaïr Ibn-La'Ahad
Narození1165
Masyaf, Sýrie
Úmrtí1257 (92 let)
Masyaf, Sýrie
Příčina úmrtípravděpodobně hlady, žízní či stářím v kryptě (prakticky se jedná o sebevraždu)
Místo pohřbeníKrypta na Masyafském hradě, známá jako Altaïrova knihovna
BydlištěMasyaf
NárodnostSyřan
PovoláníAsasín
MajetekAsasínská pevnost Masyaf
Znám jakoMentor
TitulMentor řádu Assasínů
ObdobíKřížové výpravy (13. století)
PředchůdceAbbas Sofian
NásledovníkYusuf Alfada'o
Nábož. vyznáníAsasín, (Islám)
ChoťMaria Thorpe
DětiSef Ibn-La'Ahad a Darim Ibn-La'Ahad
RodičeUmar Ibn-La'Ahad a křesťanka neznámého jména
Krédo Asasínů: "Žijeme v temnotě, abychom sloužili světlu. Jsme Asasíni. Nic není pravda, vše je dovoleno."
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Altaïr Ibn-La'Ahad je fiktivní postavou z počítačové herní série Assassin's Creed z dílen kanadské divize Ubisoftu. Vyskytuje se ve hrách Assassin's Creed a Assassin's Creed: Bloodlines, ve kterých je protagonistou hry, dále ve hře Assassin's Creed: Revelations, kde se vyskytuje pouze jako odkaz a také v knize Assassin's Creed: Tajná křížová výprava. Jedná se o vzdáleného předka hlavní postavy série, Desmonda Milese.

Stručný popis života[editovat | editovat zdroj]

Altaïr žil v období třetí křížové výpravy, v letech 11651257. Byl členem asasínského řádu, sídlícího v syrské pevnosti Masyaf, jehož velmistrem se i později stal. Pochází ze starého asasínského rodu a do řádu byl přijat již v jeho dvacetičtyřech letech, ale později z něj byl vyloučen kvůli selhání na misi. Aby mu bylo odpuštěno, poslal ho jeho Mentor Al-Mualim zlikvidovat 9 členů templářského řádu. Poté, co Altaïr tento úkol splnil se ale dozvěděl děsivou pravdu o tom, co je Al-Mualim zač a , že ho poslal zabít templáře , aby si mohl nechat takzvaný úlomek ráje pro sebe . Altaïr tedy Al-Mualima zabije. Altaïrův bratr ve zbrani, Abbas Sofian ho po nějaké době však obvinil ze zrady , aby se mohl stát mentorem a nechal popravit Altaïrova mladšího syna. Altaïr utekl a vrátil se až po dvaceti letech ve vysokém věku a se svými přívrženci, kterých bylo čím dál, tím víc (kvůli krutovládě Abbase – lid chtěl Altaira zpět). Altair nakonec ovládl zpět Masyaf a zabil současného mentora, šíleného Abbase. Altaïr se stal mentorem řádu a tehdy začal zlatý věk tohoto společenství, které Altaïr později obnovil a rozšířil. Altaïr nechal na Masyafu vybudovat velikou knihovnou, i když nakonec nechal všechny své knihy odvézt do Alexandrie, Konstantinopole (dnešní Istanbul), či na jiná místa. Masyaf totiž nevydržel útoky mongolů a řád musel své sídlo opustit. Všichni uprchli, jediný Altaïr sešel do nyní již prázdné knihovny a tam hlady, či žízní zemřel.

Po dalších přibližně 300 letech ho zde objevil jeho pozdější následník, renesanční asasínský mentor Ezio Auditore (ve hře Assassin's Creed: Revelations).

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]