Alfons IV. Leónský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alfons IV. Leónský
Král Leónu a Galicie
Portrét
Král Leónu
Období925931
PředchůdceAlfonso Froilaz
NástupceRamiro II.
Král Galicie
Období929931
PředchůdceSancho I. Ordóñez
NástupceRamiro II.

Narození890
bazika sv. Isidora v Leónu
Úmrtísrpen 933
ManželkaOnneca Sánchez z Pamplony
PotomciOrdoño IV.
Fruela
DynastieAsturská
OtecOrdoño II. Leónský
MatkaElvira Menéndez
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alfons IV. (890 - 933), též nazývaný Alfons IV. Mnich (el Monje), byl králem Leónu od roku 925, v roce 929 se stal též králem Galicie. Obě koruny si podržel až do roku 931, kdy abdikoval.

José María Rodríguez de Losada (1998) The collection of portraits of kings of the City Council of León.

Když Ordoño II. v roce 924 zemřel, na trůn nastoupil namísto jeho synů jeho bratr Fruela II. Přesné okolnosti ohledně nástupnictví po Fruelovi II. jsou nejasné, ale je zřejmé, že jeho syn Alfonso Fróilaz se stál králem alespoň v části otcova dědictví. Následně se Sancho I. Ordoñez, Alfons, a Ramiro II., synové Ordoña II., prohlásili právoplatnými dědici království a vzbouřili se proti svému bratranci Alfonsu Fróilazovi. S podporou krále Jimena Garcése Pamplonského zatlačili svého bratrance do východní části Asturie a sami si rozdělili království mezi sebou. Alfonso Ordóñez obdržel království León a jeho starší bratr Sancho Galicijské království.

V roce 931 Alfons IV. abdikoval ve prospěch svého bratra Ramira II. a uchýlil se do kláštera. O rok později ale proti němu svolal armádu spolu s Ordoñem a Ramirem, syny Fruely II., litujíce opuštění světského života. Byl však poražen, oslepen a odeslán dožít v klášteře v Sahagúnu.

Alfons IV. se oženil s Onnecou Sánchezou Pamplonskou, neteří svého spojence Jimena Garcése a dcerou Sancha I. Pamplonského a Tody Navarrské. Měl s ní dvě děti, Ordoña IV. Leónského a pravděpodobně ještě syna Fruelu, který byl zapojen do sporu o území s Ramirem III.

Předchůdce:
Sancho Ordoñez
Znak z doby nástupu Galicijský král
929931
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Ramiro II. Leónský

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Alfonso IV of León na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]