Adda Bernicijský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Adda Bernicijský
Narození6. století
Úmrtí568
OtecIda Bernicijský
MatkaBearnoch Bernicijská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Adda Bernicijský († 568) byl v letech 560–568 třetím známým vládcem anglosaského[pozn. 1] království Bernicie.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Byl nejstarším synem bernicijského krále Idy a na trůnu vystřídal krále Glappu (559–560), který byl někdy považován za jeho bratra. Na konci 6. století se Bernicie rozšířila na západ a na sever. Addova vláda byla poznamenána mnoha bitvami mezi Angly a místními britskými Kelty.[pozn. 2] Místo Addington (Lancashire) je pravděpodobně spojeno s potomky krále Addy. Po jeho osmileté vládě vládl jeho bratr Æthelric. Podle některých informací mohl být král Æthelric jeho synem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Pro původní obyvatele římské a pořímské Británie moderní angličtina souhrnně používá termín „Britons“, tedy „Britoni“, na rozdíl od současných Britů, tedy „Brits/British“; termín „Britoni“ v češtině zdomácněl jenom částečně, někdy je používán jako ekvivalent slova „Britoni“ běžnější termín „britští Kelti“.
  2. Pro původní obyvatele římské a pořímské Británie moderní angličtina souhrnně používá termín „Britons“, tedy „Britoni“, na rozdíl od současných Britů, tedy „Brits/British“; termín „Britoni“ v češtině zdomácněl jenom částečně, někdy je používán jako ekvivalent slova „Britoni“ běžnější termín „britští Kelti“.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Adda (Bernicia) na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]