Battleground Europe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
World War II Online: Battleground Europe
VývojářiCornered Rat Software a Playnet Inc.
VydavateléTrisynergy
GMX Media
Strategy First
Matrix Games
EngineUnity 3D
PlatformyWindows, Mac OS X
Datum vydáníNové vydání: 2006-2012
Původní verze: Červen 2001
ŽánrMMOG simulátor FPS
Herní módMultiplayer Capture the Flag
Některá data mohou pocházet z datové položky.

World War II online: Battleground Europe (zkráceně WWIIOL, WW2OL, BE) je masivní multiplayer on-line počítačová hra (MMOG) simulující bojiště západní Evropy počátku druhé světové války, jejíž žánr by se dal definovat jako historická exteriérová MMOFPS s prvky RTS a MMORPG. Sloučení simulace pozemních, leteckých a námořních armád z World War II online: Battleground Europe pak dělá válečnou simulaci známou jako virtuální bojiště.

Prostředí[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o první[1] (a stále jediné) skutečně virtuální bojiště založené na reálném světě, kde probíhá permanentní válka na zemi, ve vzduchu i na vodě v prostoru o rozloze 52 000 km², obsahujícím přes 500 měst[2][3] a městeček s několika desítkami tisíc budov. Bojiště je zasazeno do časového období od napadení Francie v roce 1940 až do roku 1943. Virtuální válka se odehrává na mapě skutečné západní Evropy (v měřítku 1:2). K dispozici je hráčům více než stovka techniky od ručních zbraní, po letadla, tanky, děla, náklaďáky, lodě, které jsou nejen vizuálně modelované dle skutečných předloh, měření nebo bádání. Herní engine umožňuje současně zobrazovat až 128 dynamicky volených jednotek, v závislosti na typu a vzdálenosti, při účasti tisíců hráčů v jediném načítáním nepřerušené prostoru. Maximální hranice viditelnosti jednotek v prostředí je určena efektivní účinností zbraní dle kategorií (lodě a letadla 8 000 m, tanky a děla 3 000 m, pěchota 1 000 m).

Realistická simulace[editovat | editovat zdroj]

Za pozornost stojí především skvěle zpracované fyzikální vlastnosti techniky, balistické vlastnosti zbraní a munice, pokrokový model poškození a revoluční (i když poněkud kontroverzní a především ne zcela dokončený) letový model letadel založený na zcela novém principu, odlišném od všech ostatních simulátorů. Každý bojový prostředek je modelován s maximální snahou o věrnost své dobové předloze. Počínaje pistolí, konče těžkým tankem nebo torpédoborcem. Skutečnosti přesně odpovídají tloušťky pancířů, typy munice, jejich průraznost, balistické vlastnosti, zaměřovací optika, charakteristiky motorů, počty převodových stupňů, jízdní vlastnosti v terénu i na silnici, letové vlastnosti.

Velmi realisticky je modelováno poškození. Každý bojový stroj má modelovány vnitřní struktury jako motory, nádrže, chladiče, zbraně a zásobníky munice, podvozky, pneumatiky, převodové ústrojí a další prvky včetně členů osádky. Každá z těchto struktur může být poškozena a zničena po zásahu příslušnou municí. Rozsah poškození se dynamicky odráží na vlastnostech poškozeného stroje, letouny ztrácí vztlak, výkon motoru, ovladatelnost, vozidlům lze prostřelit pneumatiky, tankům zničit pásy, ustřelit kola apd. Každá vystřelená střela je modelována se všemi charakteristikami odpovídajícími jejímu typu (protipancéřová, tříštivá, zápalná atd.), je počítána její úsťová rychlost, trajektorie a její účinek v cíli. Je počítáno se sklony, tloušťkou, typem pancířů. Jsou modelovány dokonce střepiny a tlaková vlna každé explodující střely.

Model poškození[editovat | editovat zdroj]

Výpočet jednoho 75mm APHE projektilu zasahujícího průzkumné vozidlo Panhard (zkrácený protokol událostí).[4][5][6][7][8]

Strategie[editovat | editovat zdroj]

K realističnosti tohoto simulátoru přispívá i velmi propracovaný strategický model. Jednotlivé brigády jsou propojeny zásobovacími trasami, přes vlastní nebo dobytá města, až k továrnám, které určují dostupnost vojenské techniky v daných lokalitách. Zničené jednotky se neobnovují ihned a automaticky, ale jejich obnovení je závislé na funkčních zásobovacích trasách a zásobování (přísun posil) probíhá se značným časovým intervalem. Je proto nutno s rozmyslem používat důležité jednotky, zejména tanky, aby nedošlo k jejich zbytečnému vyplýtvání což může mít za následek selhání při útoku, ztrátu vlastního území, či úplné zničení brigády. Zásobovací trasy lze přerušit dobytím uzlových bodů a odříznout tak třeba frontové základny od přísunu posil, čehož se využívá při dobývání strategicky výhodně položených měst. Přísun posil lze zpomalit též bombardováním továren jež simulují válečnou výrobu techniky. Každá organizovaná skupina hráčů, tzv. squadrona musí příslušet k určité brigádě. Rozmístění brigád na mapě určuje vojenské velení jednotlivých stran. Každá brigáda má určitý počet bojové techniky a rozmisťování brigád a jejich přesuny na různé místa fronty tak představují nový takticko-strategický prvek jež výrazně ovlivňuje průběh bojů. Dobývání jednotlivých částí území se děje obsazováním vlajkových budov pěchotou, která je tak nepostradatelnou hybnou silou frontového postupu. Vlajkových budov je v každé lokalitě velké množství a jejich dobytí vyžaduje součinnost všech přítomných vojenských složek – pěchoty, tanků, letectva a v určitých lokalitách i námořnictva. Dobře načasovaný útok střemhlavých bombardérů dokáže například zcela rozvrátit obranu nebo silný útok tankových jednotek a vyřadit je tak na dlouhou dobu z boje. Důležitý vliv na vývoj, dostupnost a produkci bojové techniky mají strategické továrny. Každá strana má několik továren jež se zabývají výrobou bojové techniky a jejich bombardováním lze zpomalit přísun posil na bojiště nebo oddálit zavádění novějších typů techniky do výzbroje.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Kariéru lze rozdělit do tří částí u všech složek armád, čtvrtá se pak vymyká všem.

V první části uživatel získává zkušenosti z bojiště a body v existujících misích, za něž je povyšován. Vyšší hodnost umožňuje využívat efektivnější bojové prostředky [(pušky, samopaly, lehké kulomety, protitankové pušky, ostřelovací pušky, minomety), (nákladní vozy, polopásová vozidla, průzkumná vozidla, protitanková děla, samohybná protitanková děla, protiletadlová děla, lehké tanky, střední tanky, těžké tanky), (stíhací letadla, stíhací-bombardovací letadla, střemhlavá bombardovací letadla, taktická bombardovací letadla, strategická bombardovací letadla), (říční čluny, nákladní lodě, torpédoborci)].[9]

V druhé části kariéry nepřichází uživatel o nic z předešlého, navíc je mu umožněno zakládat mise a velet v nich.

Třetí část kariéry zpřístupňuje i strategickou část hry, kdy je uživateli umožněno zakládat a odvolávat útoky na strategické cíle (města, mosty), přesouvat brigády[10][11][12] na frontě a informovat podřízené přes speciální kanál vyčleněný pouze pro velení. Takový uživatel se pak nazývá "HáCéčko", High Command[13][14] – tedy vrchní velení. Struktura vrchního velení je vlastně zmenšenou kopií velení skutečné armády, má vlastní funkce včetně velících důstojníků (OIC – Officer in command), výkonných důstojníků (XO – executive officer), velících důstojníků (CO – commanding officer) a jejich zástupců, již jsou pověřeni velením konkrétních brigád, divizí či armád.

Čtvrtá část kariéry se týká pouze velmi úzkého okruhu uživatelů, jedná se totiž o hlavní štáb (HQ – headquarters), který rozhoduje o celkové strategii, výzkumu, vývoji a produkci (RDP – research, development, production).

Výzbroj[editovat | editovat zdroj]

Následující tabulka obsahuje přehled techniky ve výzbroji jednotlivých armád[15][16]:

Anglie Francie US Německo

Tanky a obrněná vozidla
Churchill Mk.III
Churchill Mk.VII
Matilda Mk.II
A13 Crusader I
A15 Crusader II
A15 Crusader III
Pancéřový vůz Daimler Mk 1
Lehký tank Vickers Mk VI
Nákladní vozy a tahače
Nákladní vůz Bedford OYD
Dělostřelecký tahač Morris CDSW
Protiletadlová děla
CA.mle 38 (25mm)
Bofors 40mm
Protitanková děla
QF 2pdr
QF 6pdr
QF 17pdr
Letadla/stíhací
Hawker Hurricane MkI
Hawker Hurricane MkIIb
Supermarine Spitfire MkIa
Supermarine Spitfire MkIb
Supermarine Spitfire MkVb
Supermarine Spitfire MkIXc
Letadla/stíhací-bombardovací
Bristol Blenheim 1f
Hawker Hurricane MkIIc
Letadla/bombardovací
Bristol Blenheim MkIV
Douglas DB-7 (Havoc Mk1)
Letadla/transportní
C-47 Skytrain (DC-3 Dakota)
Lodě
Bojový člun Fairmile B Class
Torpédoborec
Transportní loď

Tanky a obrněná vozidla
Char B1 bis
Panhard 178 Armored Car
Renault R35
Hotchkiss H39
Somua S35
Stuart M3A3
Sherman M4A2 (75mm)
Sherman M4A3E3 (76mm)
Samohybná děla
Laffly W15
M10 Wolverine
Nákladní vozy a tahače
Laffly S-20
Protiletadlová děla
CA.mle.38 (25mm)
CA.mle.36 (Bofors 40mm)
Protitanková děla
QF 6 pounder|M1A3 (57mm ATG)
M5A2 (76,2mm ATG)
SA.mle.34 (25mm atg)
SA.mle.37 (47mm atg)
Letadla/stíhací
Dewoitine D.520
Curtiss Hawk Model H-75a3 (P-36A)
Curtiss Hawk Model H-81a2 (P-40C)
Curtiss Hawk Model H-87b3 (P-40F)
Lockheed P38f
Letadla/stíhací-bombardovací
Bell 14a (Airacobra P-39)
Letadla/bombardovací
Bristol Blenheim MkIV
Douglas DB-7
Letadla/transportní
Junkers Ju 52 (kořistní)
Lodě
French Fairmile B Class
French Freighter
French Destroyer

Tanky a obrněná vozidla
Stuart M3A3
Sherman M4A2 (75mm)
Sherman M4A3E3 (76mm)
Samohybná děla
M10 Wolverine
Nákladní vozy a tahače
Laffly S-20
Protiletadlová děla
Bofors 40mm
Protitanková děla
M1A3 (57mm ATG)
M5A2 (76,2mm ATG)
Letadla/stíhací
Lockheed P38f
Letadla/stíhací-bombardovací

Letadla/bombardovací

Letadla/transportní

Lodě

Tanky a obrněná vozidla
SdKfz 232
Panzerkampfwagen II Ausf. C
Panzerkampfwagen III F
Panzerkampfwagen III H
Panzerkampfwagen IV D
Panzerkampfwagen IV G
Panzerkampfwagen 38(t)
Panzerkampfwagen VI Ausf. E (Tiger1)
Samohybná děla
Sturmgeschütz III B
Sturmgeschütz III G
Nákladní vozy, tahače a polopásová vozidla
Opel blitz
SdKfz 251 Halftrack
SdKfz 7 Halftrack
Protiletadlová děla
FlaK.28 (Bofors 40mm)
FlaK.30 (20mm)
Protitanková děla
Flak 88|FlaK.36 (88mm)
PaK.36 (37mm)
PaK.38 (50mm)
PaK.40 (75mm)
Letadla/stíhací
Messerschmitt Bf-110C-4
Messerschmitt BF109E-1
Messerschmitt BF109E-4
Messerschmitt BF109F-1
Messerschmitt BF109F-4
Messerschmitt BF109G-6/U4
Focke-Wulf 190A-4
Letadla/stíhací-bombardovací
Messerschmitt Bf-110F
Letadla/bombardovací
Heinkel He-111
Junkers Ju 87 (Stuka Dive Bomber)
Letadla/transportní
Junkers Ju 52
Lodě
German Fairmile B Class
German Freighter
Destroyer class Z23 Type 1936A Mob

Pěchotní zbraně:

Anglie Francie US Německo

.303 inch Lee-Enfield Rifle
No.36 HE Grenade
No.36 Mills Rifle Grenade
Thompson M1928 Sub-Machine Gun
PIAT
Webley .455 Caliber Revolver
M18 Smoke Grenade
5 kg Satchel Charge
Bren Mk.1 Light Machine Gun
Boys .55 inch Anti-Tank Rifle
Ordnance SBML 2 Inch Mortar

Fusil MAS.36 Rifle
No.36M HE Grenade
7.65 MAS Mle.38 Sub-machine Gun
Mle.1935S Semi-Automatic Pistol
M18 Smoke Grenade
Vivien-Bessier HE Rifle Grenade
Boys .55 inch Anti-Tank Rifle
M9 Anti-Tank Rocket Launcher
Fusil Mitrailleur 29 Light Machine Gun
5 kg Satchel Charge
Lance-grenades de 50mm Mle37

M1903A3 Springfield Rifle
Thompson M1A1 SMG
M1 Garand Rifle
M1918A2 Browning Automatic Rifle
M9 Anti-Tank Rocket Launcher
M1903A4 Springfield Rifle, Weaver 330-M8 Telescopic Sight
M1911A1 Automatic Pistol .45 cal
Mk II HE Grenades
M8 Smoke Grenades

7.9mm Karabiner 98k Mauser Rifle
StiG.24 HE Grenade
Nb.Hgn.39 Smoke Grenade
GewSprGr.30 HE Rifle Grenade
MP.38/40 Submachine Gun
Luger Semi-Automatic Pistol
5 kg Satchel Charge
7.92mm MG.34 Light Machine Gun
7.92mm Pzb.39 Antitank Rifle
5 cm leGrW 36 (Granatwarfer 36)
Panzerschreck RPzB.Gr 4322

Cena[editovat | editovat zdroj]

8.9.2012 bylo oficiálně zavedeno bezplatné[16][17] hraní (Free To Play). Převod na F2P je možný i u existujících účtů s předplatným.

$14.99 měsíčně za neomezené hraní. Předplatné na 3 měsíce: $ 44,99, 6 měsíců: $ 74,99, 1 rok: $ 129,99.[18] [19] Měsíční cena ročního předplatného tedy činí $10.83 a v závislosti na kursu tedy kolísá okolo 200 Kč.[20]

Klienta hry lze stáhnout[21] z oficiálních stránek zcela zdarma a bez registrace, či vyplňování dotazníků (velikost instalačního souboru pro PC i Mac je zhruba 800 MB – na PC zabere instalace zhruba 1,6 GB).

Servery[editovat | editovat zdroj]

Veřejné servery lze rozdělit do 3 kategorií podle užití. Hlavní server se spuštěnou kampaní (nebo mezihrou), tréninkový server k volnému testování techniky, taktik a pořádání historických bitev[22] a BETA server pro testování nových verzí.[23]

Češi a Slováci v Battleground Europe – World War II Online[editovat | editovat zdroj]

Spojenci:

  • 1. československý pěší prapor ve Francii
  • 312. stíhací squadrona RAF

Axis:

  • CZech Panzer Abteilung (CZPA)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. www.mmorpg.com Battleground Europe: World War II online Overview (anglicky)
  2. STRATEGIC MAP Archivováno 11. 5. 2008 na Wayback Machine. (anglicky)
  3. Summary list of WWII Online static metadata for facilities (anglicky)
  4. Jak ve hře funguje balistika a model poškození ? (česky)
  5. Damage event consequences model in WWIIOL:BE Archivováno 6. 8. 2007 na Wayback Machine. (anglicky)
  6. WWII Online: Battleground Europe- Damage Model (anglicky)
  7. Tiger I vs M4A3(76) Sherman (anglicky)
  8. M10 Wolverine vs Tiger I (anglicky)
  9. Full Vehicle List (anglicky)
  10. Axis Battle Order Archivováno 26. 1. 2009 na Wayback Machine. (anglicky)
  11. Allied Battle Order (BRITISH) Archivováno 27. 1. 2009 na Wayback Machine. (anglicky)
  12. Allied Battle Order (FRENCH) Archivováno 27. 1. 2009 na Wayback Machine. (anglicky)
  13. Axis Officer Database Archivováno 26. 1. 2009 na Wayback Machine. (anglicky)
  14. Allied Officer Database Archivováno 25. 1. 2009 na Wayback Machine. (anglicky)
  15. vehicle lists (anglicky)
  16. a b New Pricing Schedule 2012 Archivováno 29. 10. 2012 na Wayback Machine. (anglicky)
  17. FREE PLAY IS NOW ACTIVATED! Archivováno 13. 8. 2012 na Wayback Machine. (anglicky)
  18. World War II Online: Battleground Europe předplatné (říjen 2010) (česky)
  19. Subscription Plans & Pricing October 2010 Archivováno 12. 11. 2010 na Wayback Machine. (anglicky)
  20. XE Currency Charts (USD/CZK) (anglicky)
  21. DOWNLOADS & UPDATES Archivováno 10. 9. 2012 na Wayback Machine. (anglicky)
  22. What do i need to know about the events ? Archivováno 2. 4. 2015 na Wayback Machine. (anglicky)
  23. Servers of WWIIOL:BE (anglicky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]