Čierny potok (přítok Myjavské Rudavy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čierny potok
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Délka toku6,7 km
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Černý potok je potok na Záhoří, v jihovýchodní části okresu Senica. Je to pravostranný přítok Myjavské Rudavy, měří 6,7 km a je vodním tokem V. řádu.

Pramen[editovat | editovat zdroj]

Pramení v Malých Karpatech, v podcelku Brezovské Karpaty, východně od obce Rozbehy, na jihozápadním svahu Lipového vrchu (418 m n. m.) v nadmořské výšce cca 370 m n. m.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Od pramene teče nejprve severozápadním směrem územím CHKO Malé Karpaty, zleva přibírá krátký přítok pramenící severně od Rozbehů a vytváří výrazný oblouk vypnutý na západ. Dále pokračuje směrem na sever, opouští Malé Karpaty a vstupuje do Borské nížiny, do podcelku Podmalokarpatská sníženina. Zde zprava přibírá přítok z osady Dúbrava, podteká železniční trať Kúty - Trnava, následně i silnici II. třídy č. 501 a nedaleko obce Jablonica se stáčí na západ. Pokračuje vlnícím se korytem, zleva přibírá nejprve Škrípik, potom podteká nedokončený úsek železniční trati Zohor - Plavecký Mikuláš a opět zleva přibírá i vodní kanál vznikající severovýchodně od obce Cerová, koryto se esovitě ohýbá a teče k ústí na severozápad.

Ústí[editovat | editovat zdroj]

Severně od obce Cerová se v nadmořské výšce 196,9 m n. m. vlévá do Myjavské Rudavy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Čierny potok (prítok Myjavskej Rudavy) na slovenské Wikipedii.