Łeba (řeka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Łeba
Základní informace
Délka toku117 km
Plocha povodí1 801 km²
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Łeba , německy Leba, je řeka, v úmoří Baltského moře, v Pomořském vojvodství v severním Polsku.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Łeba pramení severně od vesnice Długi Kierz v gmině Sierakowice v okrese Kartuzy. Nejprve teče na východ do Kašubského krajinného parku a stáčí se na severo-severovýchod, kde napájí Jezioro Długie a Jezioro Wielkie. U vesnice Miechucino teče řeka na východ, napájí Jezioro Reskowskie a stáčí se k severu a napájí Jezioro Sianowskie. Následně se do Łeby zprava vlévá říčka Dębnica a řeka se stáčí přibližně severo-severozápadním směrem a protéká obcemi Strysza Buda, Tłuczewo. Pak se řeka stáčí přibližně západním směrem a teče přes Bożepole Małe, Bożepole Wielkie, Łęczyce a okresní město Lębork, kde se Łeby vlévají říčky Okalica a Kisewa. Za Lęborkem se směr toku Łeby oblouky mění k severozápadu a u osady Gać vstupuje do Sloviňského národního parku a vtéká do jezera Łebsko. Na východním konci jezera Łebsko řeka dále pokračuje do města Łeba. V Łebě se do řeky zprava vlévá říčka Chełst a za přístavem ústí řeka do Baltského moře.[1][2][3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Část toku Łeby tvořila státní hranici mezi Druhou Polskou republikou a německou Výmarskou republikou.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Rzeka Łeba. www.lebaksiestwo.pl [online]. [cit. 2022-01-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-01-03. 
  2. Łeba - Encyklopedia PWN - źródło wiarygodnej i rzetelnej wiedzy. encyklopedia.pwn.pl [online]. [cit. 2022-01-03]. Dostupné online. (polsky) 
  3. Rzeka Łeba. strzebielino.gdansk.lasy.gov.pl [online]. [cit. 2022-01-03]. Dostupné online. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]