Zgłowiączka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zgłowiączka
Zgłowiączka ve Włocławku (Słodowo)
Zgłowiączka ve Włocławku (Słodowo)
Základní informace
Délka toku79 km
Plocha povodí1 495,6 km² a 1 496 km²
Ústí
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zgłowiączka je polská řeka v Kujavsko-pomořském vojvodství, levobřežní přítok Visly, která má délku 79 km. Rozloha povodí je 1495,6 km2. Začátkem potoka je kanál Gluszynski, který pramení nedaleko vesnice Plowce. Zgłowiączka protéká přes Gluszynské jezero a zleva do Visly ve Włocławku. Nejvýznamnější přítoky řeky jsou Chodeczka, Lubienka (pravostranný) a kanál Bachorze (levostranný).

U Lubrance má voda v řece čtvrtou třídu čistoty a pod Brzescem Kujawským pátou třídu čistoty (údaje za rok 2007/2008).[1]

Vodácká stezka je nížinná a relativně snadná (hodnocení ZWB-ZWC, s výjimkou některých mírně obtížných úseků pod Nowym Mlynem). Na stupnici těžkosti je hodnocena U3 (trvalé voloky kvůli mělčinám, padlým stromům a proutěným houbám v proudu). Na stupnici atraktivity je klasifikována jako ** tj. malebná. Stezka je dostupná na celé své délce jenom pokud je hladina vody nadprůměrná - na jaře nebo po dešti. Na Zgłowiączce włocławská pobočka Polského turisticko-vlastivědného spolku organizuje od roku 1990 (cca 55 km od města Orle do parku Sienkiewicze ve Włocławku) kanoistiku.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zgłowiączka (rzeka) na polské Wikipedii.

  1. Barbara Szmejter, Kłopoty ze Zgłowiączką, [v:] „Gazeta Pomorska”, wyd. włocławskie, nr 4 (6. ledna 2009), s. 13 (pol.)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]