Zákupský hřbitov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zákupský hřbitov
Zákupský hřbitov
Zákupský hřbitov
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
ObecZákupy
Zeměpisné souřadnice
Map
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zákupský hřbitov je umístěn v městečku Zákupy za kostelem svatého Fabiána a Šebestiána v dnešní Mimoňské ulici, nedaleko centrálního náměstí Svobody.

Základní data[editovat | editovat zdroj]

Hrob zakladatele požárního sboru Ferdinanda Leitenbergera při hasičských slavnostech

Vchod k areálu hřbitova je z Mimoňské ulice, vpravo od kostela. Je bez vstupní brány a trvale přístupný veřejnosti. Zeď je pouze po stranách kostela a zezadu, za ní jsou pastviny s výběhem koní. Jeho přední stranu tvoří kostel. Na postranních zdích je řada starých výklenků s latinskými a německými nápisy. Vlastní hřbitov, kde se stále pohřbívá je za objektem kostela. Na jeho přední straně jsou hroby významných osobností z historie Zákup, po pravé straně je hřbitovní kaple. V zadní, vzdálenější části je hrob sovětského vojáka a pěti obětí hladového pochodu smrti v březnu 1945, vesměs součást pomníku obětem II. světové války. Na hřbitově je ještě jeden pomník obětem I. světové války.

Kaple, dnes sklad na hřbitově

Další hřbitovy[editovat | editovat zdroj]

Není jediným hřbitovem na území dnešních Zákup. Další jsou či byly v připojených vesnicích Božíkov, Kamenice, Brenná, již zrušený byl morový hřbitov vybudovaný po epidemii roku 1680 u nedaleko tekoucí Svitávky, který dnes připomíná jen kaplička sv. Anny.[1] Oba funkční zákupské hřbitovy jsou v péči města Zákupy, jeho technických služeb.

Řeholníci z zákupského kapucínského kláštera byli pohřbíváni v jeho kryptách, mnozí členové rodu Berků, vlastnících městečko, jsou pohřbeni v kryptě kostela sv.Fabiána a Šebestiána.

Památník obětem druhé světové války

Pohřbené významné osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ŠIMEK, Jiří. Povídání o Zákupech. Zákupy: Město Zákupy, 2004. ISBN 80-239-4495-9. Kapitola Zákupské historické památky, s. 63. 
  2. HORSKÝ, Jaroslav. SDH Zákupy 1850-2005. Zákupy: SDH Zákupy, 2005. Kapitola Historie hasičská, s. 7. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]