Záchytný tábor Slavonski Brod

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Záchytný tábor Slavonski Brod (chorvatsky Prihvatni centar Slavonski Brod) byl vybudován na přelomu října a listopadu 2015 v souvislosti s Evropskou migrační krizí. Má sloužit pro umístění uprchlíků a migrantů na balkánské trase během zimy 2015, kdy byly podmínky v improvizovaných záchytných táborech a hraničních přechodech blízko k humanitární krizi. Otevřen byl dne 3. listopadu 2015.[1]

V souvislosti s otevřením tábora ve Slavonském Brodu byl uzavřen improvizovaný hraniční přechod Berkasovo-Bapska[2], který vznikl na východní hranici Chorvatska, v podhůří Frušky Gory.

Kapacita tábora dosahuje 5000 lidí[3], vybudovaly jej chorvatské jednotky civilní obrany[zdroj?] za pouhých 14 dní. Kromě vojenských stanů má k dispozici i sanitární stan, který bude v zimě vyhřívaný a kde se nacházejí sprchy. V sanitárním centru budou poté k dispozici zdravotníci, kteří ošetří nemocné nebo zraněné uprchlíky.[4] Financování výstavby tábora zajistila chorvatská vláda a v jeho provozu pomáhají i humanitární organizace.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na portálu chorvatského rádia a televize (chorvatsky). izbjeglice.hrt.hr [online]. [cit. 2015-11-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-11-06. 
  2. Článek na portálu pravda.sk (slovensky)
  3. Článek na portálu vecernji.hr (chorvatsky)
  4. Článek na portálu rozhlas.cz