Wikitribune

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wikitribune
Logo
Charakter stránkyinternetové zpravodajství
V jazyceangličtina
NástupceWT Social
AutorJimmy Wales
MajitelJimmy Group
URLhttps://www.wikitribune.com/
Komerčníano[1]
Licence obsahuCreative Commons Attribution
Datum spuštění25. dubna 2017
Datum ukončenílistopad 2019
Aktuální stavpřesměrování na wt.social
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wikitribune byl zpravodajský server, na kterém zprávy vznikaly za spolupráce profesionálních novinářů a laické veřejnosti. Projekt představil jeden ze zakladatelů Wikipedie Jimmy Wales 25. dubna 2017. Wikitribune není součástí projektů Nadace Wikimedia. Projekt měl přinášet věcné a neutrální zpravodajství a byl financován z pravidelných příspěvků podporovatelů.[2]

Obsah Wikitribune byl bezplatný a bez reklam. Příznivci byli vybídnuti, aby zaplatili 10–15 dolarů měsíčně. Platící uživatelé také mohli spolurozhodovat o tématech, kterým se web bude věnovat. Podle pravidel museli novináři uvádět zdroj zprávy, případně kompletní přepis nebo záznam rozhovorů. Veřejnost mohla zprávy upravovat a aktualizovat, ovšem k uveřejnění došlo až po schválení zaměstnanci nebo důvěryhodnými dobrovolníky. Mezi poradce Jimmyho Walese na tomto projektu patřil americký právník a politický aktivista Lawrence Lessig. Jimmy Wales pro tento server založil v dubnu 2017 firmu Jimmy Group, která si registrovala ochrannou známku pro "Wikitribune".

Vývoj projektu[editovat | editovat zdroj]

Stránky projektu Wikitribune byly v říjnu 2019 přesměrovány na nový projekt Jimmyho Walese, WT Social[3]. Je to proprietární síť s uzavřenou licencí (copyright).

Současný stav[editovat | editovat zdroj]

Síť funguje jen pro registrované zájemce. Po registraci se ale uživatel zařadí do fronty a musí na zpřístupnění služby počkat blíže nespecifikovanou dobu. Virtuální frontu může přeskočit tím, že zaplatí předplatné.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Laura Hazard Owen. Jimmy Wales on Wikitribune’s business model and why it might cover not just politics but also dog breeding. NiemanLab [online]. President and Fellows of Harvard College, 2017-05-04 [cit. 2017-07-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Zakladatel Wikipedie chce bojovat s falešnými zprávami. Vytvoří zpravodajský Wikitribune. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2017-04-25 [cit. 2017-04-25]. Dostupné online. 
  3. WT Social, sociální síť. wt.social [online]. [cit. 2020-01-26]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-10-30. 
  4. Nová sociální síť spoluzakladatele Wikipedie je tady. WT:Social má být bez reklam

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]