Wikipedista:Stana123/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mizející Ladak
AutorJitka Kulhánková
Obálku navrhlZora Kolářová
Žánrcestopis
VydavatelPráh v Praze
Datum vydání2011
Typ médiabrožovaný
Počet stran229
Náklad2 500, 1. vydání
ISBN978-80-7252-334-4

Mizející Ladak podtitul útržky z malého Tibetu aneb po šedesátce mě doma nic nedrží je cestopis, napsaný publicistkou Jitkou Kulhánkovou. Knižně vyšlo v nakladatelství Práh v Praze. V roce 2006 se vydaly 4 kamarádky ve věku "vyšší střední" do podhůří Himaláje do Ladaku v Indii.[1] Cestovaly k bájné řece Indus, do velehor s ledovcovými vrcholky osmitisícovek i za drsnou přírodou v podhůří, za buddhistickými mnichy a jejich kláštery. Snažily se pochopit tamější tradice, kulturu a filozofii. Knížka přibližuje historii, kulturu a geografii Ladaku.

Kniha byla pokřtěna na festivalu TourFilm v Karlových Varech, za pomoci dvou kmotrů. Karlou Poláčkovou, horolezkyní, která jako první Češka zdolala Mount Everest a cestovatele Martina Mykisky, znalce Ladaku[2] a autora knih Pět měsíců v Himaláji aneb Ladak očima české rodiny a Po zamrzlé řece do nitra Himaláje.

Životopis

Mgr. Jitka Kulhánková (*1942)telství)

Původně učitelka, prodavačka, programátorka a lektorka IT, vydavatelka, šéfredaktorka a publicistka, organizátorka petice Za záchranu karlovarského divadla...

Založila a vydávala karlovarský informační měsíčník Promenáda (vycházel 1992-2015). Publikovala řadu článků v časopise Promenáda a regionálním tisku. Redigovala publikace regionálních autorů.

Autorka knih: Antonín Dvořák - Inspirace a tradice (vyd. Promenáda, 2005) Posezení s Janem Burianem (nakl. Dokořán, 2006) Další posezení s Janem Burianem (nakl. Dokořán, 2007) Mizející Ladak, útržky z Malého Tibetu aneb Po šedesátce mě doma nic neudrží (nakl. Práh, 2011) Historica Mattoni (se S. Burachovičem) - Příběh slavného exportéra minerálních vod a jeho lázní Kyselka (vyd. Karlovarské minerální vody, 2015)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Česko-čínská společnost. www.ccspol.net [online]. [cit. 2016-11-09]. Dostupné online. 
  2. ŠORTA, Josef. Knihu o Ladaku křtili Vřídelní vodou. MF DNES. Říjen 2011.