Přeskočit na obsah

Wikipedistka:Bára Menhardová/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Regulační technologie[editovat | editovat zdroj]

Regulační technologie (zkratka RegTech) jsou informační technologie, které jsou využívané v procesech a úkonech spojených s vládními nařízeními a regulacemi.

Kvůli historii spojené s finančním sektorem jsou RegTech někdy považované za podkategorii FinTech, ovšem vzhledek k jejiich využití u mnoha dalších oborů je přesnější kategorizovat je mezi nástroje e-governmentu (tzv. GovTech).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Využití informačních technologií ve snaze regulovat trh a průmysl se objevovalo již v 90. letech 20. století, počátky RegTech jako pojmu a jeho současného pojetí se však váží na finanční krizii v roce 2008 a s ní spojené přísnější regulace zvláště ve finančním sektoru a náklady na jejich dodržování (celosvětově převyššujících 200 miliard dolarů mezi lety 2008 a 2015[1]).

V tomto období také došlo k masovému rozšíření chytrých telefonů, internetového bankovnictví a celkové digitalizaci finančního sektoru, s čímž také přišla nová vlna regulací.

Automatizace a digitalizace zde sloužily hlavně k snížení nákladů spojených s regulacemi, jak ze strany implementace, tak pokut za jejich nedodržování, a inovace a rozvoj RegTech tak, narozdíl od dalších nástrojů e-governmentu, pocházejí hlavně ze soukromého sektoru.[2]

První vládní organizace která začala aktivně využívat a propagovat využití RegTech byla britská FCA (Financial Compliance Authority), a to v roce 2015.[3]

Přestože má RegTech své počátky ve finančním sektoru, využití nachází i v mnoha dalších silně regulovaných oborech, včetně farmakologie a medicíny, energetiky nebo leteckého průmyslu.

Možná využití[editovat | editovat zdroj]

  • Digitalizace administrativních a správních aspektů spojených s regulací
  • Jednotný a pravidelně aktualizovaný přehled relevantních nařízení a regulací
  • Automatizace dohledu
  • Automatizace procesů spojených s "Know your customer" a "Know your data"
  • Kyberbezpečnost a ochrana před kyberútoky

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. COX, Jeff. Misbehaving banks have now paid $204B in fines. CNBC [online]. 2015-10-30 [cit. 2024-05-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. DOUGLAS W. ARNER, JÀNOS BARBERIS & ROSS P. BUCKLEY. FinTech, RegTech, and the Reconceptualization of Financial Regulation. Northwestern Journal of International Law & Business. 2017-01-01, roč. 37, čís. 3, s. 371. Dostupné online [cit. 2024-05-15]. 
  3. RegTech. FCA [online]. 2017-09-08 [cit. 2024-05-15]. Dostupné online. (anglicky)