Přeskočit na obsah

Wikipedista:ZuzanaZUZU/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Česko, Neplať ![editovat | editovat zdroj]

Česko, Neplať !
Nezaregistrované sociální hnutí
Nezaregistrované sociální hnutí
Vznik20.08.2022
ÚčelSnížení nákladů na energii prostřednictvím masivního ekonomického aktu občanské neposlušnosti.
SídloČesko

Česko, Neplať ! - je občanské hnutí v České republice organizované nezávislými novináři z České republiky, Německa a Slovenska, které vyzývá české občany, aby bojkotovali zálohy na plyn a elektřinu kvůli "nezákonnému" zvyšování cen energií.

Hnutí začalo po zveřejnění výzvy na sociální síti Telegram. V krátké době toto hnutí přitáhlo pozornost velkého počtu lidí a to se stalo důvodem k diskusi v českých médiích.

Hnutí se inspirovalo britským hnutím Don´t Pay UK, které si klade za cíl získat 1 milion příznivců a od 1.10.2022 hromadně odmítat platit účty za energie.  

Hnutí v České republice vyvolalo očekávané zvýšení cen plynu a elektřiny v říjnu 2022[1]. Podle zpráv z médií by celkové náklady na účty za energie v České republice mohly dosáhnout více než 30 % příjmů domácností[2]. To znamená, že více než 30 % domácností nebude schopno zaplatit zálohy, které budou vyfakturovány v říjnu[3]. Vláda tvrdí, že zvýšení cen energií je nevyhnutelné v důsledku globálních faktorů, jako je ruská invaze na Ukrajinu[4], ale slibuje, že pomůže těm, kteří jsou znevýhodněni.

Požadavky[editovat | editovat zdroj]

Hnutí Česko, Neplať ! vyzývá[5] občany, aby od 1. 10. 2022 hromadně odmítli platit zálohy na elektřinu a plyn. Podle iniciátorů bude mít hromadné odmítání plateb ekonomický dopad na soukromé energetické společnosti i veřejný energetický sektor, což vytvoří podmínky pro dosažení kompromisní ceny energie, kterou si bude moci dovolit každý občan ČR. Podle hnutí by třicetidenní odpuštění plateb nevedlo k žádným sankcím kromě formálního upozornění ze strany energetických společností, ale připravilo by dodavatele energií o dostatek provozního kapitálu na pokrytí nákladů na nákup plynu a elektřiny z burzy, což by mohlo vést ke kolapsu české energetické soustavy.

Souvislosti[editovat | editovat zdroj]

Hnutí Česko, Neplať ! 20. srpna zveřejnila výzvu, v níž vyzývá české občany, aby v předvečer zahájení topné sezóny zmobilizovali své úsilí v boji proti "neoprávněnému" zdražování energií. Podle oficiálního prohlášení zatímco náklady na účty za energie rostou a příjmy domácností klesají v důsledku inflace[6], která v červenci 2022 dosáhla 17,2 %, energetické společnosti vykazují rekordní zisky. Energetická skupina ČEZ dosáhla v prvním pololetí čistého zisku 33,6 miliardy korun, což je o 32 miliard korun více než v předchozím roce[7]. Spotřeba plynu v domácnostech navíc klesla o 11 %[8], protože občané jsou nuceni výrazně snížit spotřebu energie, aby ušetřili.

Mezi důvody růstu cen patří ruská invaze na Ukrajinu v roce 2022, která donutila evropské státy zrušit smlouvy na dodávky plynu z Ruska. Kromě toho mají na ceny vliv zvláštnosti evropského trhu s energií. Česká republika sice vyrábí dostatek levné energie, aby byla soběstačná, ale nakupuje ji na německých burzách, kde se cena energie výrazně zvyšuje.

Charitativní organizace a odborníci upozorňují, že až 30 % domácností je nuceno hledat nové způsoby vytápění svých domovů[9]. V létě 2022 se poptávka po krbech a sporácích na vytápění v České republice zvýšila desetinásobně. Cena dřeva se více než zdvojnásobila.

Vzhledem k nespokojenosti široké veřejnosti připravila česká vláda plán pomoci občanům, který počítá s jednorázovou platbou na zmírnění dopadů rostoucích cen energií, ale podle analytika Jana Béreše jde pouze o kosmetickou změnu[10], protože příspěvek nebude schopen pokrýt účty, které se mají ztrojnásobit.

Navzdory navrženému řešení kritici vlády tvrdí, že kabinet nemá "jasný protikrizový plán"[11], což má negativní dopad na české občany, kteří se obávají, že by se krize mohla prohloubit natolik, že by došlo k nedostatku energie[12], který by způsobil opětovný růst cen.

Organizace[editovat | editovat zdroj]

Podle prohlášení hnutí[13] iniciátory jsou novináři z České republiky, Slovenska a Německa a nejsou spojeni s žádnou politickou stranou ani hnutím. Hlavní motivací pro založení projektu Česko, Neplať ! obavy o statisíce zranitelných českých občanů, kteří si v zimě 2022 nebudou moci zajistit dostatek energie.

Byl vytvořen telegramový kanál, který má přilákat a organizovat interakci stejně smýšlejících lidí. V něm aktivisté vyzývají, aby se do hnutí zapojili dobrovolníci a právníci, kteří mohou v případě nátlaku poskytnout českým občanům skutečnou pomoc.

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Výzva k neplacení vyvolala kritiku české společnosti, především kvůli obavám, že se do občanské neposlušnosti kvůli nedostatečné organizaci nepodaří zapojit co nejvíce lidí. Účastníci hnutí však tuto obavu zpochybnili s odůvodněním, že lidé v zimě přestanou platit kvůli rostoucí platební neschopnosti.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ČTK. Za plyn o půlku víc. E.ON od září zvedne ceny energií, jinde zdraží už podruhé. Deník.cz. 2022-07-13. Dostupné online [cit. 2022-08-26]. 
  2. Fiala: Lidé si v zimě zatopí, i pokud Rusko vypne plyn - Novinky. www.novinky.cz [online]. [cit. 2022-08-26]. Dostupné online. 
  3. Máme plyn na zimu? Fiala si asi myslí, že ten plyn v zásobnících je jen náš. Vysvětlete mu to někdo! Makroekonom se neudržel. parlamentnilisty.cz [online]. [cit. 2022-08-26]. Dostupné online. 
  4. PRIMA, F. T. V. Výhrůžky z Moskvy. Ceny plynu v Evropě mohou v zimě vzrůst o dalších 60 procent. cnn.iprima.cz [online]. [cit. 2022-08-26]. Dostupné online. 
  5. Česko, Neplať !. Telegram [online]. [cit. 2022-08-26]. Dostupné online. 
  6. JANDA, Jiří. Czechs turn to second-hand shops amid pandemic and inflation. Euronews.com [online]. Euronews, 2022-07-29 [cit. 2022-07-29]. Dostupné online. 
  7. Čistý zisk skupiny ČEZ za první pololetí je 33,6 miliardy korun. Meziročně stoupl o 32 miliard korun. iROZHLAS [online]. [cit. 2022-08-26]. Dostupné online. 
  8. Spotřeba plynu klesla meziročně o 11 procent, výroba z obnovitelných zdrojů rostla. TZB-info [online]. [cit. 2022-08-26]. Dostupné online. 
  9. Diskuze - Domácnosti nezaplatí za bydlení a zálohy víc než 30 procent příjmů, v Praze 35, garantuje vláda - Novinky. www.novinky.cz [online]. [cit. 2022-08-26]. Dostupné online. 
  10. JANDA, Jiří. Sněmovna schválila úsporný tarif: Domácnostem má snížit účty za plyn a elektřinu. Deník.cz. 2022-07-14. Dostupné online [cit. 2022-08-26]. 
  11. REDAKCE. Daniel Landa uvedl, že politici ve skutečnosti nemají žádný krizový plán [online]. 2022-08-15 [cit. 2022-08-26]. Dostupné online. 
  12. Válka! Vývoj, který od Putina skoro nikdo nečekal. Václav Cílek má jasno. Děje se mu to, co Stalinovi. parlamentnilisty.cz [online]. [cit. 2022-08-26]. Dostupné online. 
  13. Česko, Neplať !. Telegram [online]. [cit. 2022-08-26]. Dostupné online.