Wikipedista:Von.fochsi/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kari Traa
Kari Traa v roce 2008
Kari Traa v roce 2008
Datum narození28. ledna 1974 (50 let)
Místo narozeníVoss, Norsko
Výška168 cm
Přehled medailí
Olympijské kruhy Zimní olympijské hry
zlato 2002 Salt Lake City jízda v boulích
stříbro 2006 Turín jízda v boulích
bronz 1998 Nagano jízda v boulích
Mistrovství světa
zlato 2001 Whistler jízda v boulích
zlato 2001 Whistler paralelní jízda v boulích
zlato 2003 Deer Valley jízda v boulích
zlato 2003 Deer Valley paralelní jízda v boulích
stříbro 1999 Meiringen-Hasliberg jízda v boulích
stříbro 1999 Meiringen-Hasliberg paralelní jízda v boulích
stříbro 2002 Ruka paralelní jízda v boulích

Kari Traa[editovat | editovat zdroj]

Kari Traa (*28. ledna 1974)[1] je norská akrobatická lyžařka. Na zimních Olympijských hrách v roce 2002 zvítězila v jízdě v boulích, o čtyři roky později pak ve stejné disciplíně získala stříbro. Na Olympijských hrách v roce 1998 skončila na třetím místě.

Úspěchy[editovat | editovat zdroj]

Kari Traa je čtyřnásobnou mistryní světa. V letech 2001 a 2003  získala tituly za jízdu v boulích a paralelní jízdu v boulích. Kari je zároveň držitelkou tří stříbrných medailí (jízda v boulích, paralelní jízda v boulích v roce 1999 a jízda v boulích v roce 2005). Celkem má na svém kontě 37 vítězství v závodech světového poháru.

Na Olympijských hrách v Albertville v roce 1992, kde se poprvé pod pěti kruhy závodilo v jízdě v boulích, Kari Traa nepostoupila do finálových jízd a obsadila čtrnácté místo. Domácích olympijských her v Lillehammeru se Kari nezúčastnila kvůli zranění kolena, které si přivodila pouhé tři týdny před začátkem OH. Konečně až na zimní olympiádě v Naganu (1998) získala Kari olympijskou medaili, když se umístila na třetím místě. Z následujících zimních olympijských her přivezla dvě medaile - zlatou (2002) a stříbrnou (2006).[2]

Publicita[editovat | editovat zdroj]

Kari Traa na sebe upoutala pozornost v roce 2001, když nafotila sérii fotografií pro sportovní magazín Ultrasport[3], na kterých pózovala téměř nahá. V roce 2002 vstoupila Kari na trh sportovního oblečení se svoji značkou Kari Traa.

Po skončení své aktivní sportovní kariéry neopustila svět sportu a dále se věnovala mladým lyžařským talentům a pomáhala pořádat závody světového poháru. Dále se také podílí na organizování festivalu Ekstremsportveko (Extreme Sports Week), jenž je považován za jeden z největších festivalů extrémních sportů na světě.

Kari Traa byla v roce 2002 vyhlášena časopisem MANN jako “Nejvíc sexy Norka”[4]. Stejný titul získala také v letech 2003 a 2004 od časopisu Her og Nå a TV 2 Nettavisen. V roce 2007 skončila na druhém místě v obdobném žebříčku sestaveném televizní show God kveld, Norge![5] V roce 2006 vyšla autobiografická knížka “Kari”.[6]

Sportovní značka Kari Traa[editovat | editovat zdroj]

Volný čas během tréninků a závodů si Kari krátila pletením čepic a vytváření vlastního lyžařského oblečení[7]. Navrhovala modely, které se staly velice oblíbenými mezi jejími přáteli i lyžařkami - závodnicemi po celém světě. V roce 2002 rozhodla svého koníčka přeměnit na podnikání. A tak se zrodila značka Kari Traa.

Kolekce Kari Traa se za dobu své existence rozrostla. Původní řadu, kterou tvořily čepice, doplnily další a další modely. Dnešní kolekce Kari Traa vyniká hrou barev, funkčností a něžnou i ztřeštěnou ženskostí. Od spodního prádla, přes funkční oblečení střední vrstvy, až po svrchní modely. Jedinečný design je podpořen vysokou kvalitou materiálu a zpracování.

Oblečení Kari Traa je určeno všem ženám bez ohledu na věk, tělesné proporce a fyzickou zdatnost. Pro sport, volný čas i den strávený v kanceláři.

Mezinárodní zastoupení[editovat | editovat zdroj]

Na mezinárodní bázi byla značka Kari Traa uvedena na trh  v roce 2006 a v současné době má své pevné zastoupení ve 12 evropských zemích, včetně České republiky[8]. V roce 2015 vstoupila Kari Traa na americký trh.

Sportovním duchem a nasazením inspirovala Kari Traa mnoho dívek, že stojí za to sportovat. Tuto myšlenku aktivně šíří tým sportovně založených, sebevědomých a odhodlaných ambasadorek.

Kampaň "Trollfigthers"[9][editovat | editovat zdroj]

Firma Kari Traa, v čele se svoji zakladatelkou, se výrazně zapojila do boje proti palčivému problému současného světa - kyberšikaně, a to mezinárodní kampaní “Trollfighters”. Motivací pro “Trollfighters” byla touha ukázat, že je možné prostřednictvím marketingových aktivit vstupovat do sociálních otázek běžného života. Kari Traa používá reklamu nejen k prezentaci a zviditelnění své značky a zboží na trhu. Kari Traa je výrobcem sportovního oblečení pro ženy, ale také jejich zastáncem (nejen) v boji s kyberšikanou.

Kyberšikana je problém, se kterým se potýkají dívky a ženy na celém světě. Mnoho žen bylo v životě vystaveno vlně nenávisti, která se snažila zmařit veškeré snahy a zničit úspěchy jen proto, že jsou ženy a nebojí se vystupovat ve veřejném životě. Kari Traa se řídí mottem: “Ženy ženám” a kampaní #trollfighters chce ukázat, jak je důležité, aby se ženy nebály prosadit, navzájem se podporovaly, tím se společně postavily kyberšikaně a porazily ji.

Kampaň odstartoval krátký film, který ukazuje ty silné ženy. Je jedno, z kterého kouta světa. Je jedno, z jakého sociálního zázemí. Všechny spojuje zkušenost s kyberšikanou vedenou na nejrůznějších sociálních sítích. Ony se však postavily trollům tváří v tvář, odhalily je veřejnosti a zvítězily.

Kampaň Kari Traa “Trollfighters” provází od počátku vlna pozitivních ohlasů a podpory ze strany profesionálních sportovkyň a dalších veřejně známých žen. Přes deset milionů čtenářů tištěných médií podporuje kampaň a více než pět milionů uživatelů sociálních sítí se sjednotilo pod hashtagem #notrollcanbreakme.

Kari Traa se aktivně účastní kampaní, které podporují zdravý životní styl, aktivní pohyb, a vystupuje proti kultu ideální postavy.

Kari Traa Urban Training[editovat | editovat zdroj]

Mezi aktivní projekty Kari Traa patří i Kari Traa Urban Training[10]. 90 - 120 minut intenzivního tréninku v prostředí města. Je určen ženám všeho věku, tělesných proporcí a fyzické zdatnosti, připraven a veden ženami - zkušenými lektorkami. První Kari Traa Urban Training proběhl v norském Oslo v roce 2013. Od roku 2015 se pravidelně konají i v České republice.

Kari Traa Freestyle Team[editovat | editovat zdroj]

Po Olympijských hrách v Turíně 2006, kde získala stříbrnou medaili, cítila Kari velkou touhu přivést nové talenty k freestyle lyžování a lyžování v boulích. Se svolením Norské lyžarské federace a Olympijským výborem zorganizovala v roce 2006 nábor nových talentů a vybrala 14 dívek, které se staly prvními členkami Kari Traa Freestyle Team. Mezi ně patří i Hedwiga Wessel, která obsadila 3. místo na závodech Světového poháru v Moskvě, Rusko 2016.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kari Traa Bio, Stats, and Results. Olympics at Sports-Reference.com [online]. [cit. 2017-02-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Kari TRAA - Olympic Freestyle Skiing | Norway. International Olympic Committee. 2016-06-16. Dostupné online [cit. 2017-02-26]. (anglicky) 
  3. Kari Traa. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) Page Version ID: 762162235. 
  4. Nest mest sexy - Innenriks - Dagbladet.no. www.dagbladet.no [online]. [cit. 2017-02-26]. Dostupné online. 
  5. SCHAGE, Nina. Norges mest sexy kvinne. Nettavisen. Dostupné online [cit. 2017-02-26]. (norsky) 
  6. TRAA, Kari; SØRHEIM, Sarah. Kari. Damm: [s.n.], 2006. ISBN ISBN 978-82-04-11874-5. 
  7. RASMUSSEN, Trine. - Endelig tid til kjæresten. Nettavisen. Dostupné online [cit. 2017-02-26]. (norsky) 
  8. Kari Traa - Kvalitní norské oblečení pro aktivní ženy. Kari Traa [online]. [cit. 2017-02-26]. Dostupné online. 
  9. Striking back against cyber bullying with Kari Traa Trollfighters - Trigger. Trigger. Dostupné online [cit. 2017-02-28]. (anglicky) 
  10. Urban training by Kari Traa - cvičení ve městě, cvičení venku. Urbantraining.cz [online]. [cit. 2017-02-28]. Dostupné online.