Přeskočit na obsah

Wikipedista:Volker.haas/Test

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Lidská činnost způsobila, že počty úhořů v evropských řekách značně poklesly. Mohou za to stavby nepřekonatelných překážek v tocích, znečištění, rozšíření nepůvodních onemocnění a také nadměrný rybolov, neboť maso úhoře je velice chutné a v řadě přímořských zemí je součástí tradiční kuchyně. Z tohoto důvodu usilují odborníci o jeho ochranu a umělé rozmnožování. Na Červený seznam IUCN byl zařazen v roce 2008 do skupiny kriticky ohrožený.[1] V Česku je řazen v Červeném seznamu do skupiny téměř ohrožený.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Úhoř prochází během svého života dvěma podobami. V larválním stadiu, které trvá od vykulení až po dosažení kontinentálních břehů, vypadá spíše jako malá rybka, a své známé hadovité podoby nabývá až těsně před vstupem do sladkých a brakických vod.


Ještě na konci 19. století byla drobná, průhledná mořská rybka Leptocephalus breviostris považována za samostatný druh. Teprve Giovanni Battista Grassi a Salvatore Calandruccio při odchovu v akváriu zjistili a v letech 1894–1897[3] uveřejnili, že ve skutečnosti je larválním stadiem vývoje úhoře říčního.[4] Objev byl pro tehdejší vědu významný, neboť napomohl rozluštění záhady rozmnožování úhoře a také nalezení jeho trdliště.


  1. Freyhof, J.; Kottelat, M. Anguilla anguilla. In: IUCN 2008. 2008 IUCN Red List of Threatened Species. [s.l.]: [s.n.], 2008. Dostupné online.
  2. Červený seznam mihulí a ryb České republiky [online]. [cit. 2008-03-02]. Dostupné online. 
  3. CAPANNA, Ernesto. Battista Grassi: a zoologist for malaria [PDF]. [cit. 2007-11-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. CUNNINGHAM, J. T. The Larva of the Eel [PDF]. [cit. 2007-11-09]. Dostupné online. (anglicky)