Wikipedista:Volfondr/J S

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
J. S.
Narození10. února 1953
Československo Praha, Československo
ÚmrtíČeskoslovensko Praha, Československo
NárodnostČeská
Povolánímalíř
Chybí svobodný obrázek.

J. S. 1953 je českým malířem.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

J S., narozen v roce 1953 v Praze. V roce 1975 maturita na průmyslové škole pro pracující. V letech 1975-1981 filosofická fakulta University Karlovy, Praha. Do roku 1991 na částečný úvazek opravářem orientálních rukodělků. Od roku 1973 volná autorská tvorba. Autor a držitel užitných vzorů na přídavné sypací zařízení pro automobily a samosmršťovací PET lahev na sycené nápoje.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Ač není teoretikem umění, jako jeden z prvních pochopil neblahý vliv nešťastně zavedených termínů "umělec" a "umění" pro hodnotová měřítka v českém kulturním prostředí. Většinou jsou spojovány se slovesem "uměti"; od tvůrců umění je vyžadována velká dovednost, řemeslná zručnost a sebereflexe, která by je měla mít k držení svých děl v ústraní, nejsou li nadaní. Teprve současné generace začínají chápat, že v tvorbě jde především o zaujetí ducha, k čemuž je především zapotřebí odvahy stvořit něco, co je umělé - tedy se v přírodě nenachází. (I toto stanovisko je však příliš pyšné - vždyť člověk je jen součástí přírody, jako jiné spotřebiče. V duchu této myšlenky J.S. tedy považuje sebe spíše za "uměláka" a svoji tvorbu za "umělo". Oč jednodušší to mají národy, kterým jejich jazyky nenastražily takovéto zmatení pojmů...

Výstavy[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1973, kdy se již jako dospělý chopil štětců, uspořádal přes 50 výstav a zúčastnil se okolo 80ti společných projektů doma i ve světě. Kontakty s galeriemi v zahraničí mu umožnily oslovovat publikum na většině kontinentů, jejich prostřednictvím též představil své dílo na mezinárodních veletrzích umění. Spojení části životní pouti s Norou B. Vláškovou v roce 1981 (+1997) jej kromě jiného výrazně obohatilo umělácky, technicky a lidsky.


Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]