Wikipedista:Vlastimil tidrich/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

České školy na počátku 20.století[editovat | editovat zdroj]

Typy škol v českých zemích a Československu[editovat | editovat zdroj]

Základní a střední školství[editovat | editovat zdroj]

.. Češi byli hrdí na tradičně vysokou úroveň svého školství´´

Analfabeti Čechy Slovensko Podkarpatská Rus
procenta 3-4 14,71 50,03

V republice proběhla unifikace a do správy ministerstva školství a národní osvěty přešly všechny školy kromě zemědělských a vojenských.

  1. Rozvoj a změny školství
  2. Postoj školství ve vztahu k národnostnim menšinám
mcghm

1.Typy škol v českých zemích a Československu


Město Cheb[1] bylo v 15,století bohatým městským státem[2], a to zejména díky své poloze[1] na významné obchodní křižovatce.[3] Roku 1420 dostává město opět mincovní [1]privilegium a právo razit vlastní mince[2][4], v 15,století[2][editovat | editovat zdroj]

Cheb[editovat | editovat zdroj]

velikost[editovat | editovat zdroj]

historie[editovat | editovat zdroj]

  1. současnost
12
[1]budoucnost[editovat | editovat zdroj]
  • jbhll
  • lkjjjjj
  • ůkjlgliglglgg

klhůgůkg

shrnutí[editovat | editovat zdroj]

Fidlipidli je ostrov v Tichém oceánu, nedaleko Cookových ostrovů. Ostrov měří na délku 20 km a na šířku 10 km. Celková rozloha ostrova je 200 km2.

Geografie

Ostrov vznikl vulkanickou činností. Dodnes jsou na ostrově dvě činné sopky Serependi a Perependi. Ostrovem protéká řeka Vatani, která spolu se sladkovodním jezerem Vatanamai tvoří jediný zdroj pitné vody. Neobydlené části ostrova podrývá -pokrývá-hustý prales.

Obyvatelstvo

Původní obyvatelé sem připluly i z Cookových ostrovů v 16. století. Jako první Evropané se na ostrově usídlili Františkáni, kteří zde založili misii. Původně malá osada se postupně rozrůstala, až posléze vzniklo hlavní město Pidlifidli. V současnosti žije na ostrově 5 tisíc obyvatel.

Příroda

Na ostrově žije velká kollonie- kolonie- orangutanů tapanulijských. Typickým stromem pro ostrov je palma kokosová. Kromě běžné fauny a flóry typické pro tropické oblasti se na ostrově vyskytuje i několik endemitů. Z živočichů je to pavouk sklípkanec jedovatý, který své oběti zabíjí jedem na bázi kyseliny acetylsalicylové (C9H8O4).

Historie

Archeologické objevy a mýty původních obyvatel dokládají, že ostrov byl obydlen od 16. století. Prvním evropanem, který vstoupil na půdu ostrova, byl James Cook. První písemné zmínky o ostrově pocházejí od Františkánů, kteří zde v roce 1790 založili misii. V roce 1850 došlo k výbuchu sopky Serependi a následnému zemětřesení. Při této katastrofě bylo hlavní město téměř zničeno a k jeho úplné obnově došlo až na konci 19. století. Během 2. světové války si zde Spojené státy americké zřídili y základnu a nemocnici pro své raněné vojáky.

Slavní návštěvníci

Krásný tropickí -tropický- ostrov vždy lákal nejrůznější návštěvníky. Mezi ty nejznámější patří Jonathan Swift, kterému byl ostrov inspirací pro napsání jeho stěžejního díla Gulliverovy cesty. Ostrov také navštívil Charles Darwin, autor knihy O původu druhů.

selma




reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Hrad Cheb - unikát mezi českými hrady. www.hrad-cheb.cz [online]. [cit. 2022-04-12]. Dostupné online. 
  2. a b c HOLEŠOVSKÝ, František. Čeští ilustrátoři v současné knize pro děti a mládež. 13-777-89. vyd. [s.l.]: [s.n.] 
  3. POUSSIN, Charlotte. Nauč mě, jak to mám udělat sám : pedagogika Montessori vysvětlená rodičům. První české vydání. vyd. Praha: [s.n.] 222 stran s. Dostupné online. ISBN 978-80-256-2459-3, ISBN 80-256-2459-5. OCLC 1104143389 
  4. ŘEPA, tomáš. české památky. pro památky. Roč. 2020, čís. léto, s. 7. 

literatura[editovat | editovat zdroj]

BAKEROVA, joanne. Fyzika 50 myšlenek, které musíte znát. 1. vyd. Český Těšín: slovart s.r.o., 2013. 208 s. ISBN 978-80-7321-719-7. 

HLAVICA, Kryštof. Cesty vnímání poválečné architektury. Propamátky. Roč. 2021, s. 13. [www.propamatky Dostupné online]. 

externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

webové stránky knihovny města chebu