Wikipedista:Vízdal

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vznětový dvoutakt ve starším nákladním automobilu

Dvoudobý spalovací motor vznětový je spalovací motor, u kterého je každý zdvih pístu zdvihem pracovním. Jako palivo slouží nafta, případně těžší ropné frakce. Tyto motory se staví jako přeplňované. Hlava válce je opatřena jedním nebo více výfukovými ventily, plnění čerstvým vzduchem se uskutečňuje otvory, které se odkrývají krátce předtím, než píst dosáhne dolní úvrati.

Popis činnosti[editovat | editovat zdroj]

Dvoudobý spalovací motor vznětový v dolní úvrati

1. Při pohybu pístu ze spodní úvrati jsou nejprve odkryté plnicí otvory i výfukový ventil. Ten se uzavře krátce předtím, než píst zcela zakryje plnicí otvory. Tím je dosaženo mírného přetlaku ve válci. Píst dále stlačuje vzduch, který se tím prudce zahřívá. Krátce před dosažením horní úvrati dochází ke vstřiku paliva a jeho vznícení.

2. Vzniklé spaliny tlačí píst k dolní úvrati. Ještě předtím, než píst odkryje plnicí otvory, dochází k otevření výfukového ventilu a spaliny počínají nejprve unikat z prostoru válce a po odkrytí otvorů jsou vytlačovány čerstvým vzduchem.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Dvoudobé vznětové motory jsou s oblibou používány v lokomotivách a jako lodní motory. U ČSD jimi byla vybavena řada T 679.1, později 781 z Luganského závodu v Sovětském svazu. V lokomotivách však pracovaly značně nehospodárně, neboť jejich pracovní cyklus je v tomto použití značně proměnlivý. Pokud je však zatížení stálé, dokáží pracovat s vysokou účinností.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

{{subst:Pahýl - technologie}} {{Portály|Automobil|Železnice}} [[Kategorie:Spalovací motor]] [[de:Zweitakt-Dieselmotor]] [[en:Two-stroke diesel engine]] [[nl:Tweetaktdieselmotor]]