Wikipedista:Ulrychkristian/Spline - 3D design tool

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Spline - 3D design nástroj[editovat | editovat zdroj]

3D prostor využívá osy X, Y, Z
3D prostor využívá osy X, Y, Z

Spline je poměrně snadno použitelný a uživatelsky přívětivý nástroj pro 3D design, který je určen pro rozsáhlou škálu designérů bez ohledu na jejich úroveň zkušeností s 3D. Spline nabízí funkce, jako jsou - tvorba 3D modelů, tvorba materiálů, tvorba animací, tvorba interaktivních modelů, 3D sochařství, a dokonce i tvorba herních ovládacích mechanik, díky kterým lze vytvořit hry přímo ve webovém prostředí.

Spline je známý zejména díky své funkci implementovat 3D modely a interaktivní animace na web. Exportovaný kód ze Spline podporuje hned několik webových služeb – HTML/JS, Webflow, React, Typedream a Wordpress [1]

Díky uživatelsky přívětivému, modernímu a jednoduchému designu se lze s tímto nástrojem naučit daleko snadněji než jiné náročnější, profesionální programy pro 3D modelování, jako je Blender nebo Cinema 4D. Narozdíl od většiny programů podporuje i práci ve více lidech v reálném čase. To umožňuje dokonalou práci ve skupině. Výhodou je také možnost importu z jiných programů, díky které Spline používají i zkušení návrháři, kteří umí pracovat i s profesionálnějšími 3D programy. Na rozdíl od těchto programů má Spline mnohem méně funkcí, takže se uživatel v množství funkcí neztratí. Jeho největší výhodou je, že je umístěný na internetu a je zdarma. Spline tedy můžete používat na jakémkoli počítači odkudkoli a kdykoliv.

Spline používají i velké společnosti, jako jsou Google, Amazon, Microsoft, Facebook, Siemens[2]

Spline Mirror[editovat | editovat zdroj]

Apple Vision Pro
Apple Vision Pro

Spline Mirror je nová funkce, která umožňuje práci se Spline nástrojem ve virtuální realitě, díky nejnovějšímu zařízení Apple Vision Pro od firmy Apple.[3]

Díky této funkci může uživatel přímo vytvářet a prohlížet si 3D scény, vytvořené ve webovém nástroji Spline.

Spline AI[editovat | editovat zdroj]

Brýle "Apple Vision Pro" pro virtuální realitu od vyrobené firmou Apple, uvedené na trh v roce 2024
Brýle "Apple Vision Pro" pro virtuální realitu od vyrobené firmou Apple, uvedené na trh v roce 2024

Spline již v roce 2023 spustil čekací listinu na technologii Spline AI, což bude dlouho očekávaná intergrace umělé inteligence přímo do nástroje Spline. Funkce je zatím povolena jen několika vybraným uživatelům každý týden.[4] Datum spuštění této funkce pro všechny uživatele není známé.

Tato funkce ulehčí tvorbu 3D modelů, které díky umělé inteligenci budou možné vygenerovat po zadání příkazu do příkazového řádku, podobně jako to známe u umělé inteligence ChatGPT od Open-AI.[5]

Pomocí této umělé inteligence bude možné:

  • Vytváření objektů/scén
  • Úprava objektů, barev a vlastností
  • Přidání fyziky
  • Přidávání animací a akcí
  • Generování alternativních stylů
  • Spolupracovat v reálném čase s ostatními uživateli

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

  1. Spline - 3D Design tool in the browser with real-time collaboration. spline.design [online]. [cit. 2024-04-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Spline - 3D Design tool in the browser with real-time collaboration. spline.design [online]. [cit. 2024-04-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Spline Mirror for Apple Vision Pro. spline.design [online]. [cit. 2024-04-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Introducing Spline AI - Design in 3D using AI. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  5. Spline AI - 3D Design faster with AI.. spline.design [online]. [cit. 2024-04-02]. Dostupné online. (anglicky)