Wikipedista:Tony Tieku/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zlatý máj (časopis)[editovat | editovat zdroj]

Zlatý máj byl časopis, který se specializoval na literaturu pro děti a mládež v období od roku 1956 do roku 1997.

Zlatý máj
kritická revue umělecké tvorby pro mládež
Datum založení1956
Datum zániku1997
Jazykčeština
Periodicitaměsíčník, dvouměsíčník a čtvrtletník
Klíčové osoby
VydavatelSvaz československých spisovatelů
Odkazy
ISSN0044-4871

Toto periodikum začalo jako měsíčník a později se přeměnilo na dvouměsíčník a čtvrtletník. Zaměřovalo se především na odborníky, literární kritiky, historiky a pedagogy. Jeho hlavním cílem bylo sledovat vývoj společenského klimatu a aktivně přispívat k emancipaci literatury pro děti a mládež. Zlatý máj publikoval širokou škálu materiálů, včetně článků, studií, recenzí a dalších textů, které se týkaly dětské literatury, literární teorie, ilustrací a dalších relevantních témat. Jeho existence trvala 41 ročníků, a to do roku 1997, kdy byl zrušen z ekonomických důvodů.

Založení a vývoj[editovat | editovat zdroj]

Zlatý máj, zahájený v roce 1956, nenavázal na tradici pouze téhož roku. Už koncem 19. století existoval podobný časopis Úhor, který se však později přeorientoval na učitelské téma a zanikl. Po druhé světové válce vycházela rovněž časopis Štěpnice, avšak i ten změnil později své zaměření. Časopis byl založen v říjnu 1956 pod patronací Františka Hrubína. Prvních deset let byl vydáván Svazem československých spisovatelů, a později prošel změnami v rámci vydavatelských subjektů, včetně Kruhu přátel dětské knihy a Státního nakladatelství dětské knihy (SNDK), později přejmenovaného na Albatros.

První ročník a rozvoj Zlatého máje[editovat | editovat zdroj]

První ročník Zlatého máje hledal svou identitu. Redakce se zaměřila na autorské zpovědi, jubilejní články a ukázky tvorby. Diskuse o dobrodružné literatuře pro mládež podnítila nový zájem o tuto četbu. Od druhého ročníku se akční radius časopisu rozšířil pod novým vedením, získal široký kádr autorů a kritiků, a začal mapovat i světové literární události.

Monotematická čísla a vliv na literární vývoj[editovat | editovat zdroj]

Čísla věnovaná konkrétním tématům, jako čítankám nebo dobrodružné literatuře, měla výraznou odezvu. Diskuse o Foglarovi způsobila výrazný střet názorů, což nebylo v souladu s nadřízenými. Monotematická čísla přispěla k postupnému odstranění socialistickorealistických regulí.

Redaktoři a šéfredaktoři[editovat | editovat zdroj]

Zlatý máj byl v průběhu své existence veden několika šéfredaktory, kteří ovlivnili jeho obsah a charakter. Mezi nimi se objevili František Benhart, Oldřich Syrovátka, Vladislav Stanovský, Zdeněk Karel Slabý, Jiří Lapáček a Jarka Votýpková. Posledními šéfredaktory byli Zdeněk Heřman a Jaroslava Votýpková.

Obsah a zaměření[editovat | editovat zdroj]

Charakter Zlatého máje se formoval postupně. Mezinárodní anketa a setkání spisovatelů v roce 1964 přinesly nový impuls. Redakce se soustředila na základní kádr teoretiků a kritiků, kteří se věnovali dětské literatuře. Zlatý máj usiloval o diktát umění proti braku a podporoval širokou tvůrčí paletu dětských knih. Časopis měl za cíl emancipovat literaturu pro děti a mládež a přispět k jejímu kritickému zhodnocení. Své ambice naplňoval prostřednictvím teoretických a literárněhistorických studií, recenzí, rozhovorů a anket. Zaměřoval se na literární komunikaci, ilustrace, folklor, divadlo, film a další média pro mládež.

Spolupráce a koordinace[editovat | editovat zdroj]

Zlatý máj se stal významným koordinačním centrem bádání o dětské literatuře v Evropě. Spolupracoval s českými i slovenskými autory a reflektoval dobové literární trendy a společenské změny. V době rozkvětu v 60. letech získal Zlatý máj renomé i v zahraničí. Inspiroval zakládání podobných časopisů v různých zemích. Přesto po srpnu 1968 a politických změnách se ztratila šance na vědecký institut v oblasti dětské literatury.

Zánik a odkaz[editovat | editovat zdroj]

Časopis přestal vycházet v roce 1997 z ekonomických důvodů. Jeho odkaz převzaly sborníky Zlatý máj, vydané v letech 1999 a 2000, zachovávající tradici a význam tohoto významného periodika v rámci československé literární kultury. I přes změny ve společnosti zůstává Zlatý máj inspirativní i v současné době. Jeho dědictví a edice Blok nabízí cenné pohledy na historii dětské literatury a uměleckou tvorbu.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]