Wikipedista:Tomas.Bederka/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Studentské organizace na Pedagogické fakultě UK mají tradici již od roku 1993 a významně se podílejí na životě fakulty.

Studentské organizace Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy[editovat | editovat zdroj]

Historie studentských organizací[editovat | editovat zdroj]

Historie studentských organizací na Pedagogické fakultě UK lze rozřadit do tří fází.

  1. První pražská pedagogická pivní peruť a formování studentských oborových rad (1993 - 2013)
  2. Nová vlna spolků (2013 - 2016)
  3. Systematizace spolkového života (2016 - dodnes)

První pražská pedagogická pivní peruť a studentské oborové rady[editovat | editovat zdroj]

První spolek na fakultě[editovat | editovat zdroj]

V roce 1993 vznikla na Pedagogické fakultě Katedra dějin a didaktiky dějepisu. Založena prof. Petrem Čornejem, který tak navázal na zrušenou katedru dějepisu v roce 1982[1]. Z počátku malý obor si zakládal na propojenosti studentů a vyučujících. I proto hned v prvním akademickém roce fungování na katedře tehdejší studenti založili První pražskou pedagogickou pivní peruť. Spolek těšil velkého významu organizoval fakultní ples (1996 - 2002) a vysílal své zástupce do fakultního akademického senátu[2] a tím z části určoval fungování na Pedagogické fakultě. V roce 1999 byl studenty z 5P založen Nadační fond. Mezi nejdůležitější činnost Nadačního fondu patří úzká spolupráce s redakcí sborníku Marginalia Histórica při konečné realizaci jednotlivých ročníků.[2]

Úzké propojení mezi katedrou a studentským spolkem dokazují i pedagogové, kteří byli sami členové spolku a dnes na katedře vyučujícím, např. Mgr. Tomáš Mikeska[3]. Spolek byl vždy, kromě založené nadace, neformálním sdružením a neaspiroval na založení právnické osoby.

Studentské oborové rady[editovat | editovat zdroj]

Studentské oborové rady byly založeny proděkankami Annou Kucharskou a Janou Kropáčkovou kolem roku 2010. Jejich hlavním posláním je tvořit hlavní komunikační kanál mezi akademickým pracovištěm na kterém se příslušný obor vyučoval.

Nová vlna[editovat | editovat zdroj]

V roce 2013 vznikl kolem studenta Tomáše Bederky na Katedře dějin a didaktiky dějepisu a Katedře občanské výchovy a filozofie zakládající spolek nové vlny Studentský spolek Agora[4]. Svojí činností dal impulz ke vzniku dalším spolkům. Od roku 2013 přibyly další dva spolky. Na na Katedře primární pedagogiky založila, s pomocí Agory, Pedagogický spolek Emil[5] a na Katedře biologie a enviromentálních studií vznikl studentský spolek Drosophila[6]. V roce 2015 se členové těchto spolků zasloužili i o otevření pražské pobočky celostátního hnutí Otevřeno a společně kandidovali i do AS PedF UK[7].

Základní rozdíly mezi již ustavenými organizacemi a spolky nové vlny byly:

  1. Právní subjektivita a tím daná hierarchie rozhodování
  2. Větší organizovanost
  3. Důraz na práci v AS PedF UK

V roce 2014 se Agora stala členem Studentské unie UK a téhož roku se stal Tomáš Bederka radním. V roce 2015 se do Studentské unie přidaly i ostatní spolky z PedF UK[8]. Společně se vstupem zástupců těchto spolků do univerzitního senátu se jednalo o vykročení z fakultní půdy na půdu univerzitní.

Členové těchto spolků se od roku 2014 významně podíleli na pořádání fakultních plesů a pod vedením Agory založily i fakultní festivaly "Dvorky" a v roce 2015 i Letní piknik. Titíž lidé dali vzniknout v roce 2017 akci, pod iniciativou Otevřeno, Noc vzdělávání[9].

Poměrně běžným fenoménem se stalo, že spolky na svých domovských katedrách fungovaly i jako studentské oborové rady či jejich personální složení se shodovalo.

Spolky a akademický senát[editovat | editovat zdroj]

V roce 2014 začaly spolky vstupovat do fakultních politických kruhů. Nejprve byli členové spolků ve studentské části AS PedF UK minoritním elementem. Avšak postupně rostoucí zájem spolků angažovat se ve fakultní politice zvyšoval jejich podíl ve studentské části fakultního akademického senátu. V roce 2017 to bylo 9 zástupců z 11[10].Zbylí 2 zástupci pak byli ze studentských oborových rad.

Systematizace spolkového života[editovat | editovat zdroj]

Výjezdní zasedání studentských organizací v roce 2019

Vzhledem k postupnému přibývání členů studentských spolků vznikla potřeba fakulty systematizovat a určit legislativně pravidla fungování studentských organizací. Proto bylo v roce 2017 po dlouhých diskuzích vydáno opatření děkana k fungování fakultních studentských spolků[11] a fungování studentských oborových rad a neformálních spolků[12]. Hlavním důvodem změny přístupu ke studentským organizacím byla inspirace diplomovou prací Mgr. Jakuba Kočího[13] a snaha podpořit studentské organizace jako hlavní organizátory studentského života na fakultě. Hlavním pilířem práce se studentskými organizacemi se pak stalo právě jasné a přehledné legislativní prostředí.

Posledním platným legislativním dokumentem, který upravuje fungování studentský organizací je opatření děkana 29/2020[14]

Od roku 2017 fakulta pořádá pravidelné výjezdní zasedání studentských oborových rad a spolků, kde jsou diskutovány hlavní otázky studentského života na fakultě.

Děkan Pedagogické fakulty prof. Michal Nedělka na výjezdním zasedání studentských organizací v roce 2019

Spolky a akademický senát[editovat | editovat zdroj]

Zájem o senát ze strany studentských spolků i důvěra vložená voliči do nich dosáhla vrcholu v roce 2018, kdy v akademickém senátu již nebyl jediný člen bez příslušnosti k některému ze studentských spolků. Současnými senátory AS UK jsou Daniel Pražák (Drosophila a Otevřeno) a Daniela Čechová (Agora)[15]. Tento stav trvá dodnes (2020).

Neformální studentské spolky[editovat | editovat zdroj]

Studentským neformálním spolkem se chápe neformální sdružení studentů či absolventů PedF UK, kteří mají společný zájem v různých oblastech, jako je např. oblast vzdělávání, sportu, kultury.[14]

Jako neformální studentské spolky jsou fakultou uznávány(2020)[16]:

  1. CULT[17] Studentský spolek, který primárně působí na půdě Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy při katedře výtvarné výchovy, který pořádá Večerní malování, Otevřené ateliéry, Večerní promítání, výstavy na schodech a další akce!
  2. La Vie Bohème[18] Umělecko-dramatický spolek Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy zaměřen na autorskou, improvizační a audio-vizuální tvorbu, jehož účelem je zprostředkování kulturní a umělecké tvůrčí činnosti.
  3. Microlab[19] Působí při katedře informatiky a informačních technologií. Jeho cílem je rozšířit technické znalosti účastníků pravidelných setkání tohoto spolku. Dále popularizovat moderní témata jako Internet of Things, 3D tisk, virtuální realita a práce se softwarově definovaným rádiem.

Podrobnější historie jednotlivých studenských spolků[editovat | editovat zdroj]

První pražská pedagogická pivní peruť
Soubor:Logo PPPPP.jpg
Vznik1994
Právní formaNeformální sdružení
NáčelníkNení

První pražská pedagogická pivní peruť (PPPPP)[editovat | editovat zdroj]

Soubor:Narozeniny Petra Čorneje 2015.jpg
Oslava narozenin prof. Petra Čorneje aneb Pivní vítání jara 2015

PPPPP je neformální studentsko-profesorská organizace, která vznikla v roce 1994 na Katedře dějin a didaktiky dějepisu (KDDD). Jedná se o jeden z nejstarších fungujících spolků na UK.

Výkonným orgánem je náčelník, kterého volí předsednictvo, které se skládá z pěti podnáčelníků za jednotlivé studijní ročníky a jejich zástupců, dále z tajemníka a pokladníka, kaplana, členů rady a exnáčelníků. Čestným prezidentem PPPPP je prof. PhDr. Petr Čornej, DrSc. a Čestným viceprezidentem PaedDr. František Parkan. V současné době spolek nemá náčelníka.

Páteřními akcemi PPPPP jsou společenské večery s obsáhlým programem, které se pořádají 3-4x do roka.

Jsou to:

  • Narozeniny perutě[20]
  • Mikulášská/Vánoční besídka (pravidelná součást programu pizna = pivní znalostní kvíz organizována loňským vítězem)[21]
  • Vítání jara (oslava narozenin prof. Petra Čorneje)[22]
  • Ogrympiáda na počest Víta Vlnase[23]

Oficiálním časopisem PPPPP je Byltén PPPPP, který vychází nepravidelně.

Nadační fond PPPP se podílel na vzniku a vydávání sborníku KDDD Marginalia Historica. Od roku 2015 zaštítil cyklus vycházkového semináře na KDDD. Od roku 2014 společně se studentským spolkem Agora pořádal seznamovací kurz pro obory Dějepis a ZSV. Spolupráce byla ukončena v roce 2016.


Náčelníci:

  • Tomáš Mikeska (1994-1997)
  • František Grunt (1997-1999)
  • Miroslav Houska (1999-2001)
  • Petr Mikeska (2001-2004)
  • Petr Procházka (Dačický) (2004-2007)
  • Martin Okleštěk (Oki) (2007-2010)
  • Filip Teigiser (2010-2014)
  • Martin Zelinka (2014-2017)

Studentský spolek Agora z.s.[editovat | editovat zdroj]

Spolek na společném přijímání nováčků v roce 2020
Studentský spolek Agora
MottoKdyž se nechceš jen učit
Vznik2013
Právní formaZapsaný spolek
SídloMyslíkova 7, Praha 1
Členové35
PředsedaLenka Nováková
MístopředsedaFrantišek Posolda
Hlavní orgánSněm
Oficiální webspolekagora.cz
IČO01495950 (VR)

Agora vznikla v roce 2013 z iniciativy studentů Katedry dějin a didaktiky dějepisu a Katedry občanské výchovy a filozofie. Zakládajícími členy byli studenti Tomáš Bederka, Marek Rod a Petr Hatala[24].

Hlavním cílem Agory je reforma pražské pedagogické fakulty skrze udržitelnou změny. Druhým neméně důležitým cílem je vzdělávání a profesní posun samotných členů, aby byli co nejlépe připraveni na učitelské povolání.[25] Skrze akademický senát byl spolek jedním z hlavních partnerů při přípravě pravidel pro nové akreditace na PedF UK v roce 2018-2019, kde se v učitelských programech klade velký důraz na složku praxe, oborové didaktiky a na učitelskou propedeutiku[26].

Součástí spolkového života jsou i dva ceremoniály. InAgorace - přijímaní nováčků do spolku a Předávání čestného členství, spojené s předáváním pozic po volbách do Rady a Kontrolní komise.

Spolek založil fakultní festivaly Dvorky a Letní piknik. Jedním z největších úspěchů je zorganizování přednášky slavného harvardského filozofa Michaela Sandela.

Ceremoniál čestného členství se tradičně odehrává ve Vlasteneckém sále v budově Karolina.

Na jaře 2020 během tzv. koronavirové krize Agora spustila dva projekty. Prvním bylo hlídání dětí zaměstnanců fakultní nemocnice v Motole a spuštění server "Chci pohlídat", který fungoval jako poptávkové místo mezi studenty a rodinami, kteří potřebovali pohlídat své děti.[27]

Druhým projektem se stal web okoronaviru.cz, který sdružoval odborníky z českých i zahraničních univerzit, AV ČR a dal si za cíl kvalitně a z vědecky ověřených zdrojů informovat o virovém onemocnění Covid-19.[28]

Mezi lety (2013 - 2016) vydával časopis Post Septem, kam přispívali studenti fakulty.

Agora byla také členem Studentské unie UK[8].

Společně s PPPPP organizovali petici[29] na navržení prof. Petra Charváta na cenu Arnošta z Pardubic za vynikající pedagogický výkon[30].

Struktura spolku[editovat | editovat zdroj]

Spolek prošel v prvních letech své existence poměrně prudkým vývojem a ze tří zakládajících členů se počet prozatím ustálil na cca 35 (2020)[31].

Po několikeré změně stanov je organizační struktura následující:

  • Předseda
  • Místopředseda
  • Tajemník
  • Radní pro komunikaci
  • Radní pro marketing
  • Radní pro projekty

Členem spolku se může stát každý student PedF UK nebo zájemce o vzdělávání, který absolvuje zkušební dobu.

Současná předsedkyně Lenka Nováková na InAgoraci v roce 2020
Vedení spolku mezi léty (2015 - 2020)
Předseda Místopředseda Tajemník Radní pro komunikaci Radní pro marketing Radní pro projekty
2015 Tomáš Bederka Daniela Čechová Eliška Kryčerová Pavel Namyslo Zuzana Režná Veronika Valínová
2015 Daniela Čechová Zuzana Režná Aneta Kostková Martin Mažári Kateřina Hofmanová Veronika Valínová
2016 Zuzana Režná Daniela Čechová Denisa Sýkorová Barbora Petrovická Veronika Valínová Veronika Müllerová
2017 Daniela Čechová Veronika Müllerová Tereza Marešová Eliška Andělová Veronika Valínová Zůza Martínková
2018 Veronika Müllerová Veronika Valínová Tereza Marešová Zuzana Martínková (Nela Pastrnková) Lenka Nováková Petr Červ
2019 Lenka Nováková Nela Pastrnková Tereza Marešová František Posolda Tomáš Malimánek Miroslav Kotrs
2020 Lenka Nováková František Posolda Miroslav Kotrs Lucie Benýšková Tomáš Malimánek Zuzana Rybařová

Předsedové spolku[24]

  • Tomáš Bederka (2013 – 2015)
  • Daniela Čechová (2015-2016 a 2017-2018)
  • Zuzana Režná (2016-2017)
  • Veronika Müllerová (2018-2019)
  • Lenka Nováková (2019 - dodnes)

Čestnými členy 1. stupně, za mimořádné zásluhy jsou[32]

Drosophila
Soubor:Logo-drosophila-2.png
MottoKdyž příroda inspiruje
Vznik2014
Právní formaZapsaný spolek
SídloMyslíkova 7, Praha 1
Členové30
PředsedaPetr Holub
MístopředsedaAneta Karolová
Hlavní orgánValná hromada
Oficiální webdrosophila.cz
IČO04635434 (VR)

Spolek Drosophila[editovat | editovat zdroj]

Studentský spolek Drosophila založili v roce 2014 studenti katedry Biologie a enviromentálních studií. Konkrétně se jednalo o Janu Ruzsó, Tomáš Keberta a Daniela Pražáka. Hlavním cílem spolku je zpříjemňovat a oživovat prostředí fakulty a šířit všeobecnou vzdělanost přírodních věd (a jejích didaktik) mezi studenty i veřejností.[33] Hlavní akcí, kterou spolek pořádá je charitativní Běh pro ZOO. Taktéž se aktivně zapojuje do přípravy festivalů Dvorky a Letní piknik.

Předsedové spolku:

  • Daniel Pražák (2014 - 2018)
  • Karolína Bednářová (2018 - 2019)
  • Petr Holub (2019 - dodnes)

Současná rada(2020)[34]

  • Předseda – Petr Holub
  • Místopředseda – Aneta Karolová
  • Tajemník – Kateřina Smetanová
  • Radní pro členy a nové členy – Anna Sochůrková
  • Radní pro PR – Anna Procházková
  • Radní pro VV – Anna Dušková
    Pedagogický spolek Emil
    MottoKdyž příroda inspiruje
    Vznik2015
    Právní formaZapsaný spolek
    SídloMyslíkova 7, Praha 1
    Členové23
    PředsedaMichaela Chudobová
    MístopředsedaMája Šafaříková
    Hlavní orgánSněm
    Oficiální webpedagogickyspolekemil.cz
    IČO04223951 (VR)


Pedagogický spolek Emil[editovat | editovat zdroj]

Soubor:Logo Emila.jpg
Pedagogický spolek Emil v roce 2020

Emil vznikl prozatím jako neformální sdružení studentů v roce 2015 na Katedře primární pedagogiky. Na jeho založení aktivně pomáhal Studentský spolek Agora, který předával svoje zkušenosti z chodu podobné organizace.

Spolek se zabývá alternativními přístupy v pedagogice, zpřístupněním metody výuky matematiky podle pana profesora Milana Hejného, organizováním aktivit pro děti v rámci fakulty i univerzity. V seznamu jeho aktivit toho ale lze najít mnohem víc.

Zásadním počinem pro spolek je obnovení tradice Dne dětí, učitelů a rodičů (tzv. D-DUR)[35].

Současnou předsedkyní je Michala Chudobová[36]. Rada spolku má celkem šest členů.

Otevřeno - pražská pobočka
MottoMěníme vzdělávání pedagogů
Vznik2015
Právní formaZapsaný spolek
SídloPoříčí 623/7, 639 00 Brno
Členové19
PředsedaVeronika Vohlídková
MístopředsedaEliška Horáčková
Hlavní orgánValná hromada
Mateřská organizaceOtevřeno
Oficiální webotevreno.org


Otevřeno - pražská pobočka[editovat | editovat zdroj]

Pobočka celostátní iniciativy Otevřeno. Vznikla v roce 2015. Hlavní aktivity pražského otevřena je pořádání diskuzí a debat, seznamováku, Otevřeného pubkvízu a pražské části Noci vzdělávání.

Z důvodu složitější struktury není Otevřeno uznáváno jako fakultní spolek, ale má uzavřenou separátní smlouvu s Pedagogickou fakultou, která mu poskytuje velmi podobná práva a povinnosti jako fakultním spolkům.

Současná rada (2020):

  • Předseda - Veronika Vohlídková
  • Místopředseda - Eliška Horáčková
  • Tajemník Kateřina Smetanová
  • Radní pro HR - Leona Sochova
  • Radní pro akce - Karel Jirovec
  • Radní pro PR - Linda Pleskačová

Odkazy:[editovat | editovat zdroj]

  1. O katedře ‹ KDDD. pages.pedf.cuni.cz [online]. [cit. 2020-09-05]. Dostupné online. 
  2. a b Desetileté bilancování KDDD [online]. Praha: Nadační fond První pražské pedagogické peruti, 2003 [cit. 2020-05-26]. S. 187-188. Dostupné online. ISBN 80-239-0049-8. 
  3. Vyučující ‹ KDDD. pages.pedf.cuni.cz [online]. [cit. 2020-09-06]. Dostupné online. 
  4. Veřejný rejstřík a Sbírka listin - Ministerstvo spravedlnosti České republiky. or.justice.cz [online]. [cit. 2020-09-06]. Dostupné online. 
  5. Veřejný rejstřík a Sbírka listin - Ministerstvo spravedlnosti České republiky. or.justice.cz [online]. [cit. 2020-09-06]. Dostupné online. 
  6. Veřejný rejstřík a Sbírka listin - Ministerstvo spravedlnosti České republiky. or.justice.cz [online]. [cit. 2020-09-06]. Dostupné online. 
  7. Otevřeno Praha. www.facebook.com [online]. [cit. 2020-09-06]. Dostupné online. 
  8. a b Členové :: SUUK. suuk.webnode.cz [online]. [cit. 2020-09-05]. Dostupné online. 
  9. https://www.youtube.com/watch?v=aDrkSCs2cNQ
  10. Zápis č. 21/2017 ze zasedání AS PedF UK ze dne 12. 12. 2017 https://pedf.cuni.cz/PEDF-1187-version1-2017_21.pdf
  11. http://wwwmod.pedf.cuni.cz/udeska/files/opatreni_dekana/opad_c._192017_fakultni_studentske_spolky.pdf
  12. http://wwwmod.pedf.cuni.cz/udeska/files/opatreni_dekana/opad_c._202017_pravidla_zrizovani_a_jednani_studentskych_oborovych_rad_a_neformalnich_studentskych_spolku.pdf
  13. KOČÍ, Jakub. Unie studentů VŠE ze systémového pohledu [online]. 2015 [cit. 2020-09-05]. Dostupné online. 
  14. a b http://wwwmod.pedf.cuni.cz/udeska/files/opatreni_dekana/opad_sor_spolky_final_31.8.2020.pdf
  15. Senátorky a senátoři AS UK. Univerzita Karlova [online]. [cit. 2020-09-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  16. Studentské oborové rady a spolky. Pedagogická fakulta [online]. [cit. 2020-09-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  17. CULT. www.facebook.com [online]. [cit. 2020-09-05]. Dostupné online. 
  18. La Vie Bohème. www.facebook.com [online]. [cit. 2020-09-05]. Dostupné online. 
  19. microlab. microlab.pedf.cuni.cz [online]. [cit. 2020-09-05]. Dostupné online. 
  20. XXIII. Výročí PPPPP. www.facebook.com [online]. [cit. 2020-09-06]. Dostupné online. 
  21. Mikulášská besídka. www.facebook.com [online]. [cit. 2020-09-06]. Dostupné online. 
  22. Čornejovky 2019. www.facebook.com [online]. [cit. 2020-09-06]. Dostupné online. 
  23. Ogrympijáda 2018. www.facebook.com [online]. [cit. 2020-09-06]. Dostupné online. 
  24. a b Zakladatelé a bývalí předsedové. Spolek Agora [online]. [cit. 2020-09-05]. Dostupné online. 
  25. O nás. Spolek Agora [online]. [cit. 2020-09-05]. Dostupné online. 
  26. NOVÁKOVÁ, Lenka. Závěry z jednání v Dolních Břežanech. Spolek Agora [online]. 2019-03-31 [cit. 2020-09-06]. Dostupné online. 
  27. Studentský spolek Agora na Facebook Watch. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  28. Tohle jsou vaši #koronaheroes. Nekašlou na vás a dělají Česko lepší. Forbes [online]. 2020-04-01 [cit. 2020-09-05]. Dostupné online. 
  29. Návrh na nominování prof. Petra Charváta na cenu Arnošta z Pardubic | e-petice.cz. e-petice.cz [online]. [cit. 2020-09-06]. Dostupné online. 
  30. Oslava s profesorem Petrem Charvátem. www.facebook.com [online]. [cit. 2020-09-06]. Dostupné online. 
  31. Úvod. Spolek Agora [online]. [cit. 2020-09-05]. Dostupné online. 
  32. Čestní členové. Spolek Agora [online]. [cit. 2020-09-05]. Dostupné online. 
  33. Spolek Drosophila – Když příroda inspiruje [online]. [cit. 2020-09-05]. Dostupné online. 
  34. Spolek Drosophila – Když příroda inspiruje [online]. [cit. 2020-09-05]. Dostupné online. 
  35. D-DUR aneb Den dětí, učitelů a rodičů. www.facebook.com [online]. [cit. 2020-09-06]. Dostupné online. 
  36. Náš tým – Pedagogický spolek Emil [online]. [cit. 2020-09-06]. Dostupné online.