Wikipedista:Theseblacc/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

__LEAD_SECTION__[editovat | editovat zdroj]

Wikipedista:Theseblacc/Pískoviště
Populace
~ 735,000[1]
  1. The Pare people group are reported in 2 countries [online]. [cit. 2014-12-25]. Dostupné online. 
Oblast Kilimandžáro, Tanzanie

Lidé z Pare (někdy také „Pahray“) jsou členy etnické skupiny pocházející z pohoří Pare v severní Tanzanii, která je součástí oblasti Kilimandžáro . Historicky byl Pareland svým obyvatelům známý také jako Vuasu (South Pare) a Vughweno (Severní Pare). Lokalita leží na jedné ze severních tras historického východoafrického dálkového obchodu, spojující vnitrozemí s pobřežím Indického oceánu.

Lidé z Vuasu (kořenové slovo Asu ) bývají někdy také označováni jako Vaasu a mluví jazykem známým jako Chasu nebo Athu . Lidé z Vughwena ( Ugweno, ve svahilštině ) jsou označováni jako Vaghweno ( wagweno ve svahilštině ) a mluví jazykem známým jako Kighweno (ve svahilštině Gweno ).

Přestože kdysi představoval jedinou větší oblast Vughweno ; současní obyvatelé severní Pare rozlišují dvě dílčí oblasti založené na etnolingvistických rozdílech: Gweno mluvící Ugweno na sever a Chasu mluvící Usangi na jihu. Obecná interakce lidí Pare s lidmi Ma'a ( Va-ma'a ) nebo Mbughu (etnická skupina s kušitským původem) také vedla k jednomu z mála skutečně smíšených jazyků, který údajně kombinuje gramatiku Chasu (Bantu) s Cushitic slovník (tj jazyk Kimbughu). [1]

  1. Maarten Mous, Leiden University.