Wikipedista:Tereza Línková/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Phoenix Park[editovat | editovat zdroj]

Phoenix Park

Phoenix Park (irsky Páirc an Fhionnuisce), je rozlehlý park ležící 2-4 km západně od centra Dublinu (Irsko), sever od řeky LiffeyLiffey. Okolo celého parku vede 11 km zeď, která uzavírá 707 hektarů rekreačního prostoru. Phoenix Park s rozsáhlými pastvinami a stromořadím od 17. století je domovem divokých daňků. Irská vláda usiluje o zařazení parku na seznam světového dědictví UNESCO.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Název parku je odvozen z irského fhionnuisce, což znamená čistá nebo stojatá voda. Poté, co Normané ve 12. století dobyli Dublin a jeho vnitrozemí, poskytl rytíř Hospitaller velkou oblast půdy, včetně toho, co nyní zahrnuje Phoenix Park. Rytíři přišli o své země v roce 1537 po rozpuštění klášterů za Jindřicha VIII. .a o osmdesát let později se země vrátily do vlastnictví králových zástupců v Irsku.

Anglického král, Karel II., vévoda z Ormondu, založil v roce 1662 královský lovecký park pokrývající 810 hektarů půdy. Obsahoval bažanty a divokou zvěř, takže bylo nutné park ohradit zdí. Náklady na stavbu parku dosáhly v roce 1669 31 000 liber.

Park původně zahrnoval panství. Když byla v roce 1680 zahájena výstavba královské nemocnice v Kilmainhamu, park byl zmenšen na současnou velikost a byl otevřen lidem z Dublinu hrabětem z Chesterfieldu v roce 1745.

V devatenáctém století byla rozloha parku zmenšena. Poté byl pověřen komisaři anglický krajinářský architekt, Decimus Burton, aby navrhl celkový plán veřejných ploch parku. Realizace plánu, který zahrnoval nové cesty, brány, nivelaci a výsadbu stromů a přemístění Fénixova sloupu, trvala téměř 20 let.

Části Parku[editovat | editovat zdroj]

Park je rozdělen mezi tři civilní farnosti: Castleknock na severozápadě, Chapelizod na jihu a St.James na východě. Park má svou vlastní legislativu z roku 1925, která zahrnuje udělování pravomocí strážcům parku odstranit a zatknout pachatele, kteří neuposlechnou jeho nařízení.

Áras an Uachtaráin[editovat | editovat zdroj]

V parku se nachází rezidence prezidenta Irska, Árase an Uachtaráina postavená v roce 1754.

Dublinská zoologická zahrada[editovat | editovat zdroj]

je jednou z hlavních atrakcí Dublinu. Uchovává více než 700 zvířat a tropických ptáků z celého světa a byla založena v roce 1830 a otevřena pro veřejnost 1. září 1831, což z ní činí třetí nejstarší zoo na světě. Během jednoho roku zoo chovalo 123 druhů.

Papežský kříž[editovat | editovat zdroj]

Papežský kříž, který je vysoký 35 metrů byl vztyčen jako kulisa pro venkovní mši celebrovanou papežem Janem Pavlem II. dne 29. září 1979, které se zúčastnilo milion lidí. Papež František zde sloužil mši poslední den své návštěvy Irska v roce 2018.

Památky[editovat | editovat zdroj]
Wellingtonův památník

Wellingtonův památník je 62 metrů vysoký obelisk připomínající vítězství vévody z Wellingtonu. Je to největší obelisk v Evropě, navržený Robertem Smirkem. Druhou pozoruhodnou památkou je „Phoenix Column", korintský sloup vytesaný z portlandského kamene. Je zde také pomník na památku lorda Cavendishe a Thomase Henryho Burkeho, kteří byli v parku zabiti irskými národními neporazitelnými. Jedná se o 60 cm dlouhý kříž, vyplněný malým množstvím štěrku a zaříznutý tence do trávy.

Rezidence Deerfield[editovat | editovat zdroj]

Deerfield Residence, původně postavená v roce 1776, byla bývalou rezidencí hlavního tajemníka pro Irsko.

Návštěvnické centrum[editovat | editovat zdroj]

Phoenix Park a hrad Ashtown Nejstarší budovou v parku je hrad Ashtown, zrekonstruovaný středověký věžový dům z 15. století. Restaurování začalo v roce 1989 a nachází se vedle návštěvnického centra, kde jsou umístěny výkladové expozice o 5500 leté historii parku a oblasti. Wellingtonský obelisk a rybník People's Garden Zahrady, které se nacházejí v blízkosti vchodu do Parkgate Street, zahrnují plochu 9 hektarů a byly znovu otevřeny v roce 1864.

Život v Phoenix parku[editovat | editovat zdroj]

V parku nalezneme kromě daňků 351 a identifikovaných rostlinných druhů, z kterých jsou tři vzácné a chráněné, také několik potoků a přítoků řeky Liffey. Park si zachoval téměř všechny své staré pastviny a lesy, které pokrývají 30% parku a má také vzácné příklady mokřadů.V letech 2007–08, tu probíhal výzkum, který našel 72 druhů ptáků včetně káně obecného, poštolky obecné a mnoho dalších. V parku byl několikrát spatřen strakapoud velký, nejnovější hnízdící pták Irska.

Události[editovat | editovat zdroj]

Great Ireland Run[editovat | editovat zdroj]

Great Ireland Run, běžecká soutěž na 10 km, se koná každoročně v dubnu v parku od roku 2003. Zahrnuje závody pro profesionální běžce i veřejnost a ročník 2010 přilákal přes 11 000 účastníků.

Koncerty[editovat | editovat zdroj]

Hudební koncerty v parku odehráli takové skupiny jako Coldplay, Robbie Williams, Red Hot Chili Peppers, Kanye West, The Stone Roses a Ed Sheeran.

Phoenix Cricket Club Phoenix[editovat | editovat zdroj]

Cricket Club je nejstarší kriketový klub v Irsku. Klub byl založen v roce 1830 Johnem Parnellem, otcem Charlese Stewarta Parnella, a nachází se v parku. Zvětšený text

Reference[editovat | editovat zdroj]