Wikipedista:Supratech-org/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Faraday paradox - stacionární kartáče a,b; stacionární disk c; rotující magnet d, který působí na disk vektorem magnetické indukce B

Faradayův paradox je dosud zcela nevyřešený fenomén elektrodynamiky.

Již samotný Michael Faraday na tento problém narazil a nikdy nebyl spokojen s jeho vysvětlením i když jako první slovně formuloval Faradayův zákon, který později zformuloval matematicky Maxwell. Jeho laboratorní podmínky umožnily provést jednoduché experimenty, s diskem kartáči a magnetem které jsou schématicky naznačené na obrázku 1.

Jsou zde tři varianty vzájemné interakce disku a magnetu:

  1. disk s kartáči jsou stacionární a magnet se otáčí - neindukuje se žádné napětí
  2. disk se otáčí vůči stacionárním kartáčům a magnet je stacionární - indukuje se napětí
  3. disk se otáčí vůči stacionárním kartáčům a magnet se otáčí s diskem - indukuje se napětí

Vysvětlující teorie se dají rozdělit na dvě linie:

  1. ty, které zachovávají Faradayův zákon v neměnné podobě. Ty převažují, neboť se teoretická elektrodynamika považuje za nejlépe prověřenou disciplinu. Mezi ně patří např.vysvětlení relativistické ve kterém se upřednostňuje inerciální soustavu rámu před inerciální soustavou magnetu. Toto vysvětlení je všeobecně považováno za moderní, avšak není zcela bez výhrad neboť se upřednostňuje inerciální soustava, která interaguje s vodičem minimálně před soustavou, která s nim interaguje intenzivně.
  2. ty které Faradayův zákon zpochybňují. Těchto teorií je minimum a vznikaly převážně za dob života Faradaye. Do zveřejnění Maxwellových rovnic roku 1865 převládal názor, že indukované napětí je způsobeno jiskřením kartáčů, které vzniká na třecích plochách disku.

Související články[editovat | editovat zdroj]

[[Kategorie:Elektromagnetismus]]