Wikipedista:Super569/Pískoviště3

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Říšský zplnomocněný zástupce pro totální válečné úsilí[editovat | editovat zdroj]

Joseph Goebbels v roce 1942

Říšský zplnomocněný zástupce pro totální válečné úsilí (německy Reichsbevollmächtigter für den totalen Kriegseinsatz) byla pozice zřízená Adolfem Hitlerem 23. července 1944 pro Josepha Goebbelse, který byl tehdy ministr lidové osvěty a propagandy. Důvodem založení bylo sjednocení lidu pod myšlenku "totální války", ve které jsou všechny civilní prostředky využívány pro potřeby válečné mašinérie. Nápad vytvořit tento úřad dostal samotný Goebbels. Hitler souhlasil, kvůli zhoršující se situaci na východní frontě.

Jakožto zplnomocněný diplomat byl Goebbels pověřen vydáváním směrnic všem občanům a všech částí civilního sektoru dokonce i šéfům nejvýše postavených firem říše

Pozadí[editovat | editovat zdroj]

Goebbels prosazoval ideu totální války již nějaký čas. Byl přesvědčen, že všichni od nacistické elity až po normálního občana musí být připraveni obětovat pro chod války. Podporoval omezení lovu, zákaz pití alkoholu ve funkcích nacistické strany a jednochodové stravování, které vymyslel Hitler. Již 4. ledna 1943 řekl ministerské konferenci: „Na východě jsme konfrontováni s brutálním soupeřem, kterého lze porazit pouze těmi nejbrutálnějšími metodami. Abychom toho dosáhli, je nutné úplné nasazení všech našich zdrojů a rezerv,“ a pokoušel se přesvědčit Adolfa Hitlera, aby souhlasil s úplnou mobilizací obyvatelstva, například využití žen v průmyslu, nebo zavírání obchodů a kavarén, které považoval za luxus.