Wikipedista:Stansitar/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kalifornská kolona (California Column) byla jednotka vojenských dobrovolníků armády Unie, která v období Americké občanské války operovala na území Arizony, Nového Mexika a Texasu. Jednalo se o kombinaci pěších a dělostřeleckých pluků a několika jízdních rot, které se mezi dubnem a srpnem roku 1862 přesouvaly z Kalifornie přes Arizonu a Teritorium Nového Mexika  k řece Rio Grande a dále na jihozápad  k El Pasu. Za necelé čtyři měsíce urazily pěším pochodem vzdálenost přes 1300 kilometrů.

Mapa pochodu Kalifornské kolony


Zformování jednotky[editovat | editovat zdroj]

Původně se Kalifornská kolona  skládala z deseti rot Prvního Kalifornského Pěšího pluku, dále z pěti rot kompletního Prvního jízdního pluku kalifornských dobrovolníků, roty B  Druhého jízdního pluku kalifornských dobrovolníků a Lehké baterie A, roty Třetího pluku amerického dělostřelectva. Toto vojsko  tvořilo 1500 dobře vycvičených a disciplinovaných mužů a když se později  k této armádě přidal Pátý Kalifornský pěší pluk pod vedením podplukovníka George W. Bowieho,  celkový počet Kalifornské kolony dosáhl  stavu 2350 mužů.


Bojové poslání[editovat | editovat zdroj]

Úkol Kalifornské kolony, které velel plukovník James Henry Carleton (během pochodu povýšený do hodnosti brigádního generála), spočíval ve vytlačení Konfederačních jednotek z Federálního území Teritoria Nového Mexika. V roce 1861 tam z Texasu vyslala Konfederační armáda několik menších jednotek a těm se podařilo úspěšně napadnout  několik nedostatečně chráněných pevností Unie  a donutit jejich vojáky  k ústupu. Konfederační armáda navíc  na území Arizony a Nového Mexika  úspěšně prováděla  verbováni místních mužů do vlastních řad.


Vojenské střety v Arizoně[editovat | editovat zdroj]

Pod vedením kapitána Sheroda Huntera bojovala v  Konfederační armádě rota A Arizonských Rangerů, která byla složena z místních arizonských dobrovolníků, a těm se dařilo provádět úspěšné diverzní akce do hloubky území armády Unie. Brali do zajetí jejich průzkumně oddíly, ničili a vypalovali zásobovací  sklady a mlýny a tím se jim dařilo zpomalovat postup Unijních vojsk.  Carleton se snažil navázat spojení s generálem E. R. S. Canbym, velitelem Unijní armády v Novém Mexiku a informovat ho o postupu Kalifornské kolony. To mělo mít za následek uchovaní a zintenzivnění  vojenských operací  Canbyho jednotek  proti Konfederační armádě, která by se potom ocitla pod tlakem Unijní armády ze západu i severu. Dokud Canby neměl o postupu Kalifornské kolony zprávy, jeho strategie spočívala především v defenzivě a  Konfederační armáda mohla klást aktivní odpor proti postupu Kalifornské kolony. Konfederačním oddílům se dlouho dařilo Carletonovy depeše zachytávat, až na  konci června  se jednu z nich podařilo doručit a Unijní vojska Nového Mexika začala koordinovat své vojenské operace s Kalifornskou kolonou. Té se brzy potom podařilo proniknout do Nového Mexika, ale její předvoj, část Kalifornského Pěšího pluku, se  krátce předtím musel utkat  s Apači a jejich proslulým náčelníkem Cochisem v bitvě o Apačský průsmyk.


Kalifornská kolona na území Teritoria Nového Mexika[editovat | editovat zdroj]

Když  první jednotky armády Unie dorazily k řece Rio Grande, byl jejich postup zpomalen silnými záplavami. Překročit rozvodněnou řeku se jim podařilo až po sedmi dnech a když dosáhly druhého břehu, zjistily, že Konfederační vojska  již ustoupila do Texasu.  Carlton se ještě pokusil o jejich pronásledovaní a  při taženi  západním Texasem  obsadil město Franklin (dnešní El Paso) a postoupil až k pevnosti Quitman.

Při obsazení  území Západního Texasu bylo hlavním posláním Kalifornské kolony, aby v rámci pevnostních posádek zabránila návratu Konfederační armády a aby vojensky zajišťovala úsilí Unie politicky reorganizovat Teritoria Nového Mexika a Arizony. Vojáci Kalifornské kolony plnili důležitou úlohu jako posádky vojenských pevností, jako ozbrojený  doprovod vládních vozů a ochrana konvojů kolonistů směřujících na západ.  Z hlediska vojenského využití bylo nejpodstatnější jejich časté nasazování do bojů proti indiánským kmenům Apačů a Navajů. Po skončení občanské války byla Kalifornská kolona v roce 1866 rozpuštěna.