Wikipedista:Slehobrl/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Small Form-factor pluggable[editovat | editovat zdroj]

Small Form-factor pluggable

SFP (Small Form-Factor Pluggable) je standardizovaný modul používaný v telekomunikačních a síťových technologiích pro připojení a komunikaci mezi různými síťovými zařízeními. Tato malá zařízení jsou navržena tak, aby se vešla do malých portů na síťových zařízeních, jako jsou routery a další síťová zařízení.[1]

Historie:[editovat | editovat zdroj]

SFP moduly vznikly jako reakce na potřebu flexibilnějších a výkonnějších produktů pro síťovou komunikaci v různých odvětvích, včetně telekomunikací a datových center. SFP moduly začaly vznikat přibližné v 90. letech 20. století. Před nástupem SFP modulů byly běžně používány jiné formáty modulů, jako například GBIC (Gigabit Interface Converter). Tento modul byl větší a měl velmi omezenou kompatibilitu mezi různými výrobci. To způsobovalo problémy při výměně nebo upgradu síťových zařízení.

Kvůli tomu vznikla potřeba standarzdizovaných modulů, které by byly kompatibilní s různými výrobci a umožňovaly větší rozmanitost možných konfigurací.

V tento moment byl zaveden organizací MSA (Multi-Source Agreement) standard SFP, což byla dohoda mezi různými výrobci na společných specifikacích a formátu SFP modulů. Tato standardizace umožnila výrobcům vyrábět SFP moduly, které byly kompatibilní s různými síťovými zařízeními. MSA umožňovala také různým výrobcům tyto moduly prodávat pod svými značkami. Dnes prodávají SFP moduly známé značky jako například Dell, Cisco, Intel, TP-Link a mnoho dalších.[2][3]

Stavba modulu:[editovat | editovat zdroj]

SFP moduly mají standardizovaný malý formát, což znamená, že mají pevně stanovené fyzické rozměry a specifikace. Tato standardizace umožňuje různým výrobcům vyrábět kompatibilní SFP moduly, které lze používat v různých zařízeních a prostředích

Fyzické rozměry:[editovat | editovat zdroj]

SFP moduly jsou obvykle čtvercového tvaru a mají následující fyzické rozměry:

Šířka těchto modulů je 13,4mm. Díky této standardní šířce umožňuje snadné instalování a vyjímání modulů z SFP slotů v síťových zařízeních

Výška SFP modulů je 8,5mm. Tato nízká výška je důležitá pro zachování malého fyzického formátu, což umožňuje použití více SFP slotů v jednom zařízení.

Hloubka těchto modulů je přibližně 57 mm. Tato hloubka zahrnuje celý modul, tedy včetně optických a elektrických komponentů, díky kterým je možný přenos dat.

Označení a identifikace:[editovat | editovat zdroj]

SFP moduly obvykle obsahují informace o svém typu, rychlosti, dosahu a dalších parametrech na štítku umístěném na modulu. To usnadňuje identifikace a konfiguraci modulů při instalaci a údržbě sítě.

Chlazení:[editovat | editovat zdroj]

SFP moduly obvykle neobsahují vlastní chlazení, protože jsou navrženy tak, aby byly energeticky efektivní a generovaly minimální teplo. Toto je důležité pro jejich použití v zařízeních s omezeným prostorem a možnostmi chlazení.[4]

Typy konektorů využívaných SFP:[editovat | editovat zdroj]

SFP moduly mají zásuvný konektor, který se snadno zapojuje do kompatibilní portu na síťovém zařízení, jako je router. Konektor je navržen tak, aby byl jednoduše zapojitelný a vyjímatelný. Máme různé typy těchto konektorů:

LC konektor:[editovat | editovat zdroj]

Je nejběžnějším konektorem pro optické SFP moduly. Jedná se o malý konektor, který umožňuje připojení dvou optických vláken, jedno je využíváno pro přenos a druhé pro příjem dat. LC konektor je nejčastěji používán pro jednovidové optické vlákno.

SC konektor:[editovat | editovat zdroj]

Dalším typem konektoru používaným v SFP modulech je konektor SC. Tento konektor je větší než konektor LC. Používá se nejčastěji pro jednovidové vlákno. Existují SC konektory pro jednosměrný a obousměrný provoz.

MTP/MPO konektor:[editovat | editovat zdroj]

Tento typ konektoru je využíván pro SFP moduly, které podporují technologii multiplexování vlnových délek. Tyto konektory jsou obvykle používány pro přenos více signálních kanálů na jednom optickém vlákně

Konektor RJ45:[editovat | editovat zdroj]

SFP moduly, které používají pro přenos dat měděné kabely používají konektor RJ45. Tento konektor je standardní pro ethernetové kabely. [5]

Rozlišení pomocí piktogramů[editovat | editovat zdroj]

SFP moduly mají standardní kódování pro identifikaci různých typů a vlastností. Toto kódování je založeno na standardu, který je definován v Multi-Source Agreement (MSA) a umožňuje síťovým inženýrům a technikům rychle identifikovat různé SFP moduly. Většinou jsou zde použity piktogramy a označení na modulu samotném. Máme několik různých druhů těchto piktogramů, které jsou používány pro identifikace SFP modulů.

SX (Short-Range):[editovat | editovat zdroj]

SFP moduly, které jsou převážně určené na krátké vzdálenosti jsou na vícevidovém optickém vlákně obvykle označeny piktogramem "SX." Toto je běžně používáno pro 1 Gbps moduly.

SR (Short-Range):[editovat | editovat zdroj]

Pro SFP+ moduly určené pro krátké vzdálenosti na vícevidovém vlákně je použito označení "SR." Tyto moduly využívají běžně 10 Gbps.

LX (Long-Range):[editovat | editovat zdroj]

SFP moduly určené na dlouhé vzdálenosti na jednovidovém optickém vlákně jsou označeny piktogramem "LX."

LR (Long – Range):[editovat | editovat zdroj]

Pro SFP+ moduly určené pro dlouhé vzdálenosti na jednovidovém optickém vlákně je použito označení "LR."[6][7]

SFP moduly podle vlnové délky:[editovat | editovat zdroj]

SFP moduly mohou být děleny podle vlnové délky světelného signálu, kterou podporují. To je zejména využíváno u optických SFP modulů. Máme několik hlavních kategorií:

850 nm SFP:[editovat | editovat zdroj]

Tyto SFP moduly používají vlnovou délku 850 nanometrů (nm) a jsou obvykle určeny na krátké vzdálenosti na vícevidovém optickém vlákně. Jsou nejčastěji používány pro rychlosti 1 Gbps a 10 Gbps v místních sítích (LAN) a datových centrech.

1310 nm SFP:[editovat | editovat zdroj]

SFP moduly s vlnovou délkou 1310 nm jsou obvykle určeny pro jednovidové optické vlákno a mohou podporovat střední a dlouhé vzdálenosti. Jsou často používány pro rychlosti 1Gbps a 10Gbps v telekomunikačních sítích.

1550 nm SFP:[editovat | editovat zdroj]

Tyto SFP moduly používají vlnovou délku 1550 nm a jsou vhodné pro dlouhé a extrémně dlouhé dosahy na jednovidovém optickém vlákně. Jsou často využívány pro rozsáhlé telekomunikační spoje a optické komunikace na velké vzdálenosti.

CWDM SFP:[editovat | editovat zdroj]

CWDM (Coarse Wavelenght Division Multiplexing) SFP moduly používají vlnové délky v rozmezí 1270 nm až 1610 nm a podporují technologii WDM pro přenos více signálních kanálů na jednom optickém vláknu. To umožňuje zvýšit kapacitu sítě a využít různé vlnové délky.[8][9]

Alternativy SFP[editovat | editovat zdroj]

Existuje několik alternativ k SFP modulům, které se používají pro přenos dat v síti. Volba vhodné alternativy závisí na konkrétních potřebách sítě, rychlosti přenosu dat, dosahu a technických požadavcích.

XFP moduly:[editovat | editovat zdroj]

XFP moduly jsou podobné modulům SFP, ale jsou navrženy pro rychlosti 10Gbps a vyšší. Jsou vhodné pro vysokorychlostní přenosy dat, zejména v datových centrech a telekomunikačních sítích.

QSFP moduly:[editovat | editovat zdroj]

QSFP moduly jsou určeny pro přenos dat rychlostí 40 Gbps a 100 Gbps. Tyto moduly jsou čtyřnásobnou verzí SFP modulů a jsou běžně používány v datových centrech pro vysokorychlostní přenosy

OSFP modul:[editovat | editovat zdroj]

OSFP modul je nový formát s osmi elektrickými cestami, které umožňují přenos dat rychlostí až 400 Gbps. Je o něco širší a hlubší než model QSFP.

GBIC moduly:[editovat | editovat zdroj]

GBIC byly předchůdcem SFP modulů a byly využívány do maximální rychlosti 1 Gbps přenosu dat. I když nejsou tak kompaktní a flexibilní jako moduly SFP, stále se někdy používají v některých starších zařízeních

CXP2 moduly:[editovat | editovat zdroj]

CXP2 moduly jsou určeny pro ultra-vysokorychlostní přenosy dat rychlostí 200 Gbps. Jsou běžně používány ve výkonných výpočetních a síťových systémech. [9][3]

Výhody a nevýhody využívání SFP:[editovat | editovat zdroj]

Výhody využívání SFP:[editovat | editovat zdroj]

Flexibilita:[editovat | editovat zdroj]

SFP moduly umožňují snadou výměnu a konfiguraci optických a elektrických rozhraní v síťových zařízeních.  Díky své malé velikosti mohou být rychle a jednoduše instalovány nebo odstraněny, což usnadňuje konfiguraci a údržbu sítě.

Dlouhý dosah:[editovat | editovat zdroj]

SFP moduly mají různě velké dosahy, včetně krátkých, středních, dlouhých a extrémně dlouhých vzdáleností. To umožňuje vytvořit optické spoje, které vyhovují konkrétním potřebám sítě.

Méně nákladná údržba:[editovat | editovat zdroj]

Díky schopnosti výměny SFP modulů lze snížit náklady na údržbu a výměnu zařízení. Místo výměny celého zařízení stačí vyměnit pouze jeden modul.

Energetická efektivita:[editovat | editovat zdroj]

SFP moduly jsou obvykle energeticky velmi efektivní a mohou pomoci snížit energetickou spotřebu síťových zařízení.

Podpora různých médií:[editovat | editovat zdroj]

SFP moduly umožňují přenos dat přes různé typy médií, včetně optických vláken, měděných kabelů a bezdrátových spojů.

Nevýhody využívání SFP:[editovat | editovat zdroj]

Náklady:[editovat | editovat zdroj]

SFP moduly mohou být relativně drahé, zejména pokud jsou potřebné ve velkém množství pro rozsáhlé síťové nasazení. Ceny se poté liší v závisloti na rychlosti, dosahu a technických specifikacích modulu.

Kompatibilita:[editovat | editovat zdroj]

I přesto, že jsou SFP moduly standarzdizované, může se stáž, že nebudou plně kompatibilní se všemi síťovými zařízeními.

Omezení vlnové délky:[editovat | editovat zdroj]

Každý typ SFP modulu pracuje s jinou vlnovou délkou světelného signálu, což může často omezit jejich použití na určité druhy optického vlákna.

Omezení rychlosti:[editovat | editovat zdroj]

I rychlost přenosu je u těchto modulů omezena. Pro velmi vyfoské rychlosti může být třeba použít jiné typy modulů, jako například QSFP.[10][11]

Zdroje[editovat | editovat zdroj]

1.SFP Definition from PC Magazine Encyklopedia [online]. [cit. 2023-10-29]. Dostupné online.

2. LAVOIE, Renaud. The evolution of the pluggable module [online]. [cit. 2023-11-04]. Dostupné online.

3. NF - 8077i [online]. [cit. 2023-11-08]. Dostupné online

4.CHINO, Moriyasu. Rozměry SFP [online]. [cit. 2023-11-05]. Dostupné online.

5.COMMITTEE, SFF. INF - 8074[online]. [cit. 2023-11-05]. Dostupné online.

6.Druhy [online]. [cit. 2023-11-07]. Dostupné online.

7. SFF-8024 [online]. [cit. 2023-11-08]. Dostupné online.

8.SFP - vlnové délky [online]. [cit. 2023-11-07]. Dostupné online.

9.SFF-8024_R4 [online]. [cit. 2023-11-07]. Dostupné online.

10.LAVOIE, Renaud. Pros and Cons [online]. [cit. 2023-11-08]. Dostupné online.

11.SFP - Complete guide [online]. [cit. 2023-11-08]. Dostupné online.

  1. SFP [online]. [cit. 2023-10-29]. Dostupné online. 
  2. LAVOIE, Renaud. Historie SFP [online]. [cit. 2023-11-04]. Dostupné online. 
  3. a b INF - 8077i [online]. [cit. 2023-11-08]. Dostupné online. 
  4. ICHINO, Moriyasu. Rozměry SFP [online]. [cit. 2023-11-05]. Dostupné online. 
  5. COMMITTEE, SFF. Typy [online]. [cit. 2023-11-05]. Dostupné online. 
  6. Druhy [online]. [cit. 2023-11-07]. Dostupné online. 
  7. SFF-8024 [online]. [cit. 2023-11-08]. Dostupné online. 
  8. SFP - vlnové délky [online]. [cit. 2023-11-07]. Dostupné online. 
  9. a b SFF-8024_R4 [online]. [cit. 2023-11-07]. Dostupné online. 
  10. LAVOIE, Renaud. Pros and Cons [online]. [cit. 2023-11-08]. Dostupné online. 
  11. SFP - Complete guide [online]. [cit. 2023-11-08]. Dostupné online.