Wikipedista:S3M1CZ/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
VVVVVV
Základní informace
VývojářTerry Cavanagh
VydavatelNicalis
Designér
  • Terry Cavanagh
  • Bennett Foddy
PlatformyWindows, Switch, OS X, Linux, iOS, Android
Datum vydání11. ledna 2010
ŽánrPuzzle-platform

VVVVVV je indie platformová puzzle videohra z roku 2010 vytvořena Terrym Cavanaghem. Ve hře hráč ovládá kapitána Viridiana, který musí zachránit svou posádku po chybě s teleportem, která je od sebe oddělila v dimenzi, ve které hráč nemůže skákat, ale může měnit gravitační síly pro svůj užitek, aby pokračoval ve hře; hráč může padat nahoru místo dolů a naopak dle vlastní vůle.[1] Hra se skládá z 400 individuálních místností a umožňuje uživatelům vytvořit vlastní.

Hra byla vyvinuta v Adobe Flash a vydána 11. ledna 2010 pro Microsoft Windows a MacOS. Hra byla portována na C++ a následně vydána na ostatní platformy jako Linux, Nintendo 3DS a Nintendo Switch.[2]

Hratelnost[editovat | editovat zdroj]

obrázek ze hry - 2D zelená místnost s červenými ostny, duchem a hráčem
Jedna z místností ve hře.

Oproti většině ostatních platformových videoher, hráči není umožněno tradičně skákat pomocí mezerníku, ale musí měnit gravitační směr (dolů, nahoru), aby se dostal přes různé překážky v místnostech.[1] Taková herní mechanika byla poprvé využita roku 1986 v 8-bitové hře Terminus.

Jak hráč postupuje místnostmi, hra se stává obtížnější a přidává nové herní mechaniky jako například pohyblivé podlahy nebo místnosti, kterých když se hráč dotkne zemře.

Hra obsahuje přes osm hlavních levelů, které jsou plné překážek a pastí. Vzhledem k větší obtížnosti, po světě jsou vybudovány tzn. checkpointy, které hráči po dosažení umožní uložit pokrok; kdyby hráč v následující místnosti umřel, vrátí se zpět na bod obnovy místo toho, aby začínal úplně od začátku.



Příběh[editovat | editovat zdroj]

Hráč ovládá kapitána Viridiana, který na pokraji dimenze VVVVVV musí evakuovat svou vesmírnou loď společně s její posádkou. Když se loď nebezpečně dostane do prostoru alternativní dimenze, posádka využije teleportu k úniku, ale kapitán Viridian se po jeho použití od posádky oddělí. Po návratu na loď, kapitán zjistí, že je loď uvězněná v alternativní dimenzi VVVVVV a že posádka lodi byla po použití teleportu v této dimenzi ztracena. Kapitán má za úkol najít svou posádku a zároveň zjistit, co tuhle anomálii způsobuje.[3]

Vývoj[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b VVVVVV Micro-review: AAAAAAH!!!. Kotaku [online]. [cit. 2022-03-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. I'm Simon Roth, creator of sci-fi god-game Maia. AMA - IAmA [online]. 3 November 2012 [cit. 2020-01-12]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-02-04. 
  3. WELSH, Oli. VVVVVV [online]. 2010-01-21 [cit. 2022-03-06]. Dostupné online. (anglicky)